Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни дан озонског омотача

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kzssssssБЕОГРАД - Удружење Центар за иновативне активности обележило је Међународни дан озонског омотача конференцијом за новинаре у београдском Медија центру.

На конференцији су домаћи стручњаци нагласили значај озонског омотача који нас штити од УВ зрачења и упозорили на штетне последице које по здравље људи и природу има УВ зрачење.


Милица Кубуровић програмска директорка Центра за иновативне активности, изјавила је да „као грађани нисмо довољно свесни опасности од УВ зрачења и начина на који можемо да се заштитимо од болести и оштећења које УВ зрачење може да изазове“.


Проф. др Зоран Мијатовић са Природно-математичког факултета у Новом Саду, који је први почео мерење озонског омотача и УВ зрачења у Србији, нагласио је да је индекс УВ зрачења повећан уобичајено од априла до октобра, а да је посебно висок од средине јуна до средине јула. Просечан индекс УВ зрачења овог септембра је 5 до 6, што се сматра високим индексом. Проф. др Мијатовић је додао да је на већим надморским висинама већи и УВ индекс. Он је истакао да се супстанце које оштећују озонски омотач налазе у расхладним уређајима (фрижидерима и клима уређајима) и спрејевима.

 

Потпуковник др Мирослав Динић, дерматовенеролог Војно-медицинске академије упозорио је да УВ зрачење изазива мутације у ДНК, промене на кожи, црвенило, опекотине, превремено старење коже и туморе на кожи. „Последњих година показало се да су најугроженије особе женског пола између 18 и 25 година које се осим сунцу, излажу и соларијумима који емитују најопасније УВА зраке“, рекао је др Динић и додао да се повећава број оболелих од рака коже, али да је проблем што се пацијенти јављају лекару када је већ превише касно. Он је подвукао да нас креме са заштитним факторима заиста штите и да треба користити оне које нам пружају заштиту и од УВБ и од УВА зрачења.


Опасно за очи


Потпуковник др Мирко Ресан, офталмолог Војно-медицинске академије и председник Удружења за катаракту и рефрактивну хирургију Србије, нагласио је да УВ зрачење најчешће изазива или поспешује оштећења рожњаче и очног сочива, а да је катаракта најчешћа болест заступљена код нас. Он је рекао да очи можемо заштитити правилним избором наочара са УВ филтерима, које имају сертификат и купљене су у оптичким радњама,као и правилном исхраном богатом антиоксидансима.


Проф. др Ивица Радовић, посебан саветник министра пољопривреде и заштите животне средине, истакао је важност едукације градјана о штетности УВ зрачења и уопште о заштити животне средине, додајући да на томе заједничким снагама треба да раде држава, наука, невладин сектор и медији.

Међународни дан озонског омотача обележава се сваке године 16. септембра.


Овом конференцијом за новинаре, удружење Центар за иновативне активности из Београда започело је реализацију пројекта посвећеног подизању свести грађана о значају озонског омотача и штетности УВ зрачења. Пројекат је један од 6 изабраних на конкурсу који су расписали UNIDO (УН-ова организација за индустријски развој) и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, а донатор је UNIDO.


У оквиру пројекта расписан је и конкурс за најбољи објављен новинарски прилог о озонском омотачу и штетности УВ зрачења на здравље људи и природу. Право учешћа имају сви новинари у Србији који у периоду од 16. септембра до 16. новембра 2014. године припреме прилог (телевизијски, радијски, новински или за веб-портал) о наведеним темама и објаве га у неком медију у том периоду. Радове треба слати на e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 18 септембар 2014 21:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015