Logo
Одштампајте ову страницу

Србија: Одржана прва седница Националног савета за климатске промене

Оцените овај чланак
(1 Глас)

savettttttБЕОГРАД - Србија се, према последњем истраживању, налази на 73. месту на листи 192 државе потписнице Конвенције о борби против климатских промена, рекла је данас министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, која је председавала првом седницом Националног савета за климатске промене.


„Заштита животне средине је једно од главних, ургентних питања и за Владу и за државу, питање које тражи широк консензус грађана, државе, научне и стручне јавности. Истраживања указују на нераскидиву везу климатских промена и сектора енергетике, саобраћаја, индустрије. Клима се на земљи мењала, и данас смо сведоци пораста температуре, која доводи до загађења атмосфере и појаву „ стаклене баште“. Зато, ово није проблем само Србије, већ глобални проблем“, рекла је министар Богосављевић Бошковић.


Министар Богосављевић Бошковић је изразила очекивање да ће рад Савета Србији помоћи и у бржој интеграцији у ЕУ у области заштите животне средине, што је један од циљева овог тела. Области којима ће се то саветодавно тело бавити биће системи заштите и унапређење стања ваздуха, вода, земљишта у Србији.


„Потребно је да се смањи употреба фосилних горива, а ово се може решавати повећањем енергетске ефикасности, укључивањем обновљивих извора енергије, као и спречавањем непланског сечења шума и њиховом обнављању“, истакла је министар. 

 

Климатске промене су важне за пољопривреду, јер креирају дневну, месечну, годишњу температуру, као и количину падавина битну за за агро-еколошки амбијент.


„Циљ нам је да Савет буде покретач свести о значају климатских промена, подизања знања о овом проблему, али и начинима његовог решавања. Питање климатских промена није само питање надлежности министарства одговорног за заштиту животне средине, већ је потребно да се уврсте у националне циљеве развоја и на тај начин обезбеде ефикаснију припрему и реализацију активности у борби против климатских промена, директно повезане и са одрживим економским развојем“, нагласила је Богосављевић Бошковић.


На седници су разматране теме које су се односиле на усвајање предлога Пословника о раду Националног савета за климатске промене, испуњење регуларних обавеза према Оквирној конвенцији УН о промени климе, припрема за Конференцију 2015. године, и усклађивање националног са ЕУ законодавством.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 јануар 2015 21:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015