A+ A A-

Пријави се, траже се хероји будућности

Оцените овај чланак
(3 гласова)

futureБЕОГРАД - Повећана потрошња електричне енергије, загађење ваздуха, загађење воде, климатске промене и опасан отпад, само су неки од проблема које ће у наредних месец и по дана покушати да реше средњошколци из читаве Србије, у оквиру паневропског научног такмичења Хероји будућности.


Такмичење је део БАСФ-овог образовног пројекта “Chemgeneration” који се реализује на простору Централне Европе, а који се у Србији спроводи уз помоћ Хемијског факултета Универзитета у Београду , Центра за промоцију науке и организације Достигнућа младих , уз подршку Министарства просвете.

 

Пријаве су бесплатне и отворене за све средње школе у земљи, а циљ такмичења је да приближи науку ученицима и покаже њену улогу у стварању одрживих решења за проблем животне средине у будућности, најавио је образовани веб-сајт Chemgeneration.com“ .


БАСФ је водећа хемијска компанија на свету – The Chemical Company . Производни програм обухвата хемикалије, пластику, производе за оплемењивање, средства за заштиту биља, фине хемикалије, нафту и гас.Путем непрекидних иновација и нових технологија БАСФ својим производним асортиманом помаже купацима у реализацији пословних успеха и стварању бољег животног квалитета. У 2014. години БАСФ је с преко 113.000 запослених широм света остварио промет већи од 74 милијарди евра.


У оквиру такмичења тражиће се талентовани млади иноватори који су способни да на креативан начин примене научне иновације у циљу стварања друштвено корисног решења. Тимови средњошколаца би требало да спроведу научно истраживање и креирају иновативно, одрживо решење за проблем који постоји у њиховом окружењу. Овај проблем може бити расипање енергије у њиховој школи или пак прекомерно стварање отпада – поента је применити научни метод у решавању проблема. За време припреме и имплементације својих решења, ученици би требало да схвате да наука, посебно хемија, јесте значајно средство када је реч о одрживом развоју.


„Током 150-огодишње историје БАСФ-а, остварена су бројна технолошка достигнућа која унапређују одрживи развој, почев од иновативних материјала који ефикасније користе зелену енергију, до модерних и еколошких делова за аутомобиле,“ изјавио је Флип Дворак, шеф комуникација и односа с Владом БАСФ-а за регион Централне Европе. „Циљ научног такмичења Хероји будућности јесте упознавање млађих генерација са концептом одрживости и науке која ту игра велику улогу, као и да им помогне у примени свог знања у стварном свету. Верујемо да ће данашњи млади иноватори постати сутрашњи научни истраживачи.”

 

 


„Да свет буде боље место са науком”


Задатак средњошколских тимова у научном такмичњу Хероји будућности јесте идентификовати проблем из окружења уз помоћ наставника, односно лидера тима. Након тога, тимови треба да анализирају проблем заједно са наставником и нађу решење за исти, које такође треба имплементирати. Како би извршили задатак ученицима ће теоретско знање и интерес за науку бити подједнако важни као и креативност и машта. Најбоље идеје служиће као пример и инспирисаће друге да доносе промене и користе одржива решења.


Као подршку у фази припреме, БАСФ је припремио едукативне материјале за ученике и наставнике. Научни текстови, који се могу преузети онлајн, истражују везу између одрживости и науке, а тичу се глобалних поблема који највише утичу на наше окружење, као што су коришћење енергије или проблем пијаће воде. Текстови приказују резултате најскоријих истраживања и иновације и пружају много интересантних информација како би привукли пажњу ученика. Научни текстови такође подстичу рад наставника, с обзиром да и они могу да читају о најновијим научним достигнућима са којима можда још увек нису упознати.


Тимови се могу пријавити на такмичење достављањем презентација или видео снимка који приказују одржива решења ученика на веб сајту www.chemgeneration.com до 11. маја 2015. године.


Образовани веб-сајт „ Chemgeneration.com“  основан је 2011. године на иницијативу БАСФ-а, приказује историју ове научне дисциплине, резултате и утицај на развој цивилизације на спектакуларан и забаван начин.


Глави циљеви веб сајта су будђење интереса младих за науку и представљање улоге коју хемија има у нашем свету, укључујући и њене важне задатке у вези са будућношћу човечанства и одрживим развојем.


Пријаве ће бити оцењиване од стране стручног жирија, а најбољи тимови биће награђени вредним наградама. Поред тога, најбоље идеје биће представљене на локалној станици “Научног кампа” – путујуће инсталације која ће обићи главне градове Централне Европе поводом 150 година БАСФ-а.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 03 април 2015 22:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани