Logo
Одштампајте ову страницу

Србија: Светски конгрес биодиверзитета

Оцените овај чланак
(5 гласова)

up1

Биолошки ресурси и разноврсност од виталног су значаја за економски и социјални развој човечанства, стога биодиверзитет има непреоцењиву вредност за здрав и сигуран развој друштва и треба га сачувати за будуће генерације.


Истовремено, претња за биолошке врсте и екосистеме никада није била већа него што је данас, стога је од изузетне важности да се на очување биодиверзитета усмери више пажње, како би се створио повољан амбијент за примену стратегија за његов што дугорочнији опстанак и напредак.
Тим поводом у организацији Завода за заштиту природе Србије и Global Scientific Research Foundation у периоду од 26 – 29 октобра 2015. године одржаће се III Светски Конгрес Биодиверзитета под називом „Интегрисане стратегије за очување угроженог биодиверзитета и геодиверзитета у циљу глобално одрживог развоја“, у природном окружењу Мећавника, на простору Парка природе Шарган - Мокра Гора.


Организатори ће се потрудити да кроз синергију заштите природе, искуства водећих лидера, науку и културу створе нови помак у приступу и посматрању значаја заштите биодиверзитета.
Учесници предстојећег догађаја ће се бавити потребама међународног очување биодиверзитета кроз науку, лидерска искуства, као и научним разумевањем односа између људске активности и интегритета екосистема, који је значајно напредовао у последњим деценијама. Од климe преко биогеохемијских циклуса, угрожености врста и екосистема, сведоци смо да је природа све више изложена наглим променама и притиску. Овај конгрес ће помоћи како локалним заједницама и друштву у целини, тако и научној и заинтересованој јавности, да заједнички стварају нова знања о природи и њеном очувању.
Светски Конгрес Биодиверзитета обезбедиће платформу за велики број лидера заштитара, научника, НВО сектора, менаџера, консултантаната животне средине, стручњака у области еколошког права, корпоративних и јавних креатора политике широм света који ће кроз четвородневни програм размењивати знања, искуства и бавити се питањима очувања биодиверзитета и геодиверзитета.

 

Циљ - очување природе и ресурса


Конгрес ће помоћи да се кроз науку, примере добре праксе, нове методологије и сарадњу пуним капацитетом ради на очувању биодиверзитета.


Конгрес ће отворити могућност дубље анализе питања узрока губитка биодиверзитета, до усмеравања ка заштити биодиверзитета преко законских регулатива и друштва у контексту остваривања AICHI циљева.
Конгрес ће обезбедити могућност разматрања питања смањења сиромаштва и очување биодиверзитета истовремено.


Циљ Конгреса је да носиоци извршне власти, као и широка јавност усмере више пажње на одрживо коришћење ресурса уз истовремено обезбеђивање зашитите и унапређења.


Конгресом су обухваћене између осталог следеће тематске области:
Заштита биодиверзитета, одрживо коришћење и употреба традиционалних знања у његовом очувању (пре свега разноврсност маринских организама, инсеката, риба, водоземаца, гмизаваца, птица, сисара и др.);


Биодиверзитет флоре/крчење шума, изазови и могућности / индикатори биодиверзитета у шумским екосистемима;


Пчеларство и одрживи развој;


Технологије зелене енергије и економски модели обновљивих и одрживих енергија у биодиверзитету;


Илегална трговина дивљим животињама;


Инвазивне врсте;


Процена ризика за угроженост биодиверзитета, индустријско загађење и екологија;


Глобално здравље, биодиверзитет и медицина;


Биотехнологија, генетички ресурси и био-пиратерија;


Гео-информатика, биогеографија и биодиверзитет, ГИС , „Remote sensing“ у очувању биодиверзитета;


Рањивост геодиверзитета и последице на биодиверзитет;


Глобална политика, економија и заинтересована јавност у заштити биодиверзитета;


Климатске промене и биодиверзитет / глобално загревање;
Екотуризам и екосистемске услуге;


Бизнис и биодиверзитет – глобална иницијатива.

 

Више о конгресу прочитајте ОВДЕ.

image002333

 

Фото конкурс

У оквиру организације предстојећег III Светског Конгреса Биодиверзитета (26-29. октобар 2015. године, Мокра Гора), Завод за заштиту природе Србија покренуо је Интернационални фото конкурс „Биодиверзитет“ уз подршку друштва Натионал Геограпхиц и спонзорства компаније CANON.


У периоду трајања фото конкурса, од 15. септембра до 15. октобра 2015 године, позивани фотографи из целог света испричаће своје фото приче о природи.

 

Одлуку о најуспешнијим и награђеним радовима донеће жири састављен од стручњака и реномираних светских фотографа друштва Натионал Геограпхиц, док је награде за ауторе победничких фотографија обезбедио генерални спонзор Фото конкурса CANON, који ће доделити врхунску опрему ове реномиране куће, најавила је Туристичка организација Србије.


Проглашење победника и отварање изложбе најбољих 25 радова заказано је за Дан отварања Светског Конгреса Биодиверзитета у галерији Дрвенграда на Мокрој Гори 26.октобра.2015. године.


Више информација прочитајте ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 11 октобар 2015 20:13
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015