Кућа Добрих Вести

Login

Почиње фестивал зелене културе „Green Fest"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sredaaaaaБЕОГРАД – Међународни фестивал зелене културе почиње сутра а на њему ће бити приказано 98 филмова, одржано 23 радионице и презентовано 15 „зелених излагача“.


Шести међународни фестивал зелене културе „Green Fest" трајаће три дана, у Дому омладине Београда. Ревијални и такмичарски филмови, изложбе фотографија, зелени иновативни производи, иницијативе и технологије, креативне радионице, панел дискусије, предавања, и још много интересантних садржаја, део су овогодишњег „Green Fest"-а.


Улаз на садржаје програма Међународног фестивала зелене културе „Green Fest“ је и ове године бесплатан, али ће, због ограничених капацитета расположивих сала, улаз бити слободан само за посетиоце који су се пријавили и преузели улазнице. Сви заинтересовани за праћење ревијалног филмског програма, и даље могу да наруче улазнице путем званичног сајта фестивала – www.greenfest.rs.


У оквиру филмског програма ће се наћи 91 такмичарски кратки и аматерски филм, као и 7 ревијалних филмова, од којих ће 5 бити премијерно приказани у Србији.

 

Фестивал отвара филм "Само ти једи: Прича о бацању хране"

 


У ревијалном делу програма ће бити приказани документарно играни филмови – победници најзначајнијих светских фестивала, који обрађују неке од најважнијих проблема данашњице и који ће сигурно узбуркати емоције публике.


„Green Fest“ ће свечано бити отворен у среду 18. новембра у 20 часова, премијерном пројекцијом изузетног остварења „Само ти једи: Прича о бацању хране". Поред овог, посетиоци ће бити у прилици и да погледају два филма у извршној продукцији Леонарда Дикаприја - "Вирунга" и "Cowspiracy:Тајна одрживости".


"Вирунга" је трилер који ставља чуваре националног парка, као и филмску екипу, у центар приче о борби за очување последњих планинских горила, између ловокрадица, побуњеничких група и мултинационалних компанија које хоће да експлоатишу нафту.
Cowspiracy је још једно бриљантно остварење које говори о теми која се ретко спомиње, чак и међу организацијама које се баве животном средином - загађењу које изазива сточарство и месна индустрија.

 

Поред тога биће приказани и "Бицикл против аутомобила" је прича о појединцима и групама које желе да врате бицикле и бициклистичке стазе на улице градова, "Земљани" који нам доноси причу о људској филозофији живота и недостатку поштовања свих осталих врста на Земљи.


Освајач значајног броја награда, филм који се бави темом глобалних изазова и глобалне свести о заштити животне средине "Револуција" ће затворити овогодишњи фестивал.

 

Део фестивала посвећен образовању

 

У преподневним терминима, због изузетног интересовања публике, биће приказиван филм из селекције фестивала из 2012. године - "Ера Глупих" - поглед из девастиране будућности на данашње обрасце понашања који воде у неизвесност.


Део Фестивала посвећен образовном програму, „Green Field“, чини динамичан садржај који се реализује кроз вршњачку и експертску едукацију, ће ове године угостити преко 2000 ученика основних и средњих школа и факултета. Климатске промене, зелено предузетништво, еколошки отисак, само су неке од тема ових радионица, међу којима су и креативне, за све узрасте.


У делу намењеном студентима и широј јавности, посетиоци ће моћи да чују предавање о "Венус пројекту" - новом друштвеном моделу који може да претвори цивилизацију у одрживо друштво, као и две панел дискусије о климатским променама.
Поред тога, биће одржана и презентација "Акциони план адаптације на климатске промене града Београда", у оквиру које ће бити представљене најважније информације из овог плана, који је усвојен 23.10.2015.


У оквиру треће целине, програма „ Green Square“ сви посетиоци ће моћи да уживају у изложбама фотографија, инсталацији "Рециклажа игре", фотографијама направљеним уз помоћ алуминијумских конзерви, представиће се и Арборетум Шумарског факултета, Центар за промоцију науке кроз „Пети извештај“, Техничка школа Лозница са макетама "Еко кућа". У среду, 18.11 у 19 часова, биће одржана и "Еко Шик" ревија хаљина - дизајнерке Милице Маринковић.


Организатори фестивала позивају све посетиоце да се укључе у друштвену кампању "Чеп за хендикеп" коју је покренуло Удружење параплегичара и квадриплегичара Баната (ОСИ), у оквиру које сакупљамо све врсте пластичних чепова, који се даље шаљу на рециклажу. Сав приход ће бити употребљен за набавку нових ортопедских помагала за чланове Удружења, међу којима има и параолимпијаца, као и репрезентативаца Србије у стоном тенису.


Овогодишњи Међународни фестивал зелене културе “Green Fest” се одржава уз помоћ Града Београда - Секретаријата за привреду и Секретаријата за културу, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства културе, Делегације Европске Уније и ЕУ Инфо центра, општине Стари град, као и многобројних партнера и пријатеља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 17 новембар 2015 23:05
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија