Кућа Добрих Вести

Login

Државно првенство за ултралаке летилице

Оцените овај чланак
(1 Глас)

LETILICAБЕОГРАД - Више од 30 такмичара из целе Србије ће у суботу, 10. септембра, учествовати на Државном првенству у прецизном слетању ултралаких ваздухоплова на аеродрому 13. мај у Земун Пољу у организацији Аероклуба „Ћуприја“ и Ваздухопловног савеза Србије, а уз подршку Министарства омладине и спорта. Први пут ове године ће поред ултралаких авиона и моторних змајева на овом првенству учествовати и жирокоптери (ултралаки хеликоптер).

 

Посаде ће се надметати у две дисциплине: прецизно слетања и прецизно слетање без мотора, а од такмичара се за извођење задатака захтева велико искуство, утренираност и познавање ваздухоплова. У дисциплинама на овом такмичењу сврха је да пилот, после полетања, са висине од 300 метара, у правилном, прописаном прилазу писти, слети у поље које је издељено на пет подеока ширине пет метара. Идеално је слетање у прво поље, које носи највише поена. Овим се симулира слетање на палубу носача авиона, где је палуба 100 м широка и 25 м дугачка, саопштено је из Ваздухопловног савеза Србије.

 

ULTRALAKOLETENJE


У дисциплини слетање са снагом мотора, пилот помоћу повећане снаге мотора, додавањем гаса, може кориговати непрецизност и изборити најбољи прилаз исцртаном циљу. У слетању без снаге мотора, или са угашеним мотором, од пилота се захтева велика способност и обученост у погледу владања летелицом, али одлично познавање посредних фактора као што су временске прилике. Бирајући најбољу путању, потребно је да слети са висине од 300 метарата без снаге мотора на поље ширине само 5 метара.

 

LETILICA2222


Поред тога што је ова дисциплина визуелно веома атрактивна, она приказује и вештину пилота будући да је слетање са угашеним мотором уз одговарајућу припрему и друге радње, саставни део обуке за случај принудног слетања уколико дође до престанка рада мотора на летелици.


Улаз за све посетиоце је слободан, а почетак такмичарских серија почиње од 9 и трајаће до 15 часова, за када је планиран ручак и свечано проглашење победника. Очекује се више од стотину полетања и слетања ултралаких летелица.

Извор фотографија: ВСС

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено среда, 07 септембар 2016 19:53
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија