Logo
Одштампајте ову страницу

Отворени сајмови енергетике и екологије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

stanbozovicdfdfdfdПод слоганом “Нова енергија”, у хали 1 Београдског сајма отворени су 12. Међународни сајам енергетике и 13. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса - EcoFair, који ће трајати до петка, 14. октобра.


У излагачком или конференцијском програму сајмови окупљају више од 200 домаћих и иностраних компанија, институција и организација из двадесетак земаља.

 

Пословни карактер сајмова потврђује више од 7000 најављених домаћих и иностраних пословних посетилаца и професионалаца али и значајан број пословних аранжмана и уговора.


Свечано отварајући ове сајамске манифестације, министар рударства и енергетике Александар Антић, чије је Министарство и покровитељ Енергетике 2016, рекао је да постоји снажна спрега између енергетског сектора, привреде и заштите животне средине, да је Сајам место на коме треба да се створи синергија и одакле треба да крене додатно унапређење целог сектора.


“За годину дана, од прошлих сајмова, усвојили смо Стратегију развоја енергетике, а сада радимо на доношењу још неких докумената важних за развој ових области. Циљ нам је стварање и очување чистије и боље енергије, подизање стандарда и стварање великог бизниса у коме држава и компаније могу да напредују. Инвестиције су велике, али су велики и важни и пројекти за унапређење енергетског сектора и очување животне средине по европским стандардима”, рекао је Александар Антић.


Aнтић је поручио да ће тај сектор бити највећи инвеститор у области екологије и да ће само ЕПС морати у наредном периоду да уложи између 700 и 800 милиона евра у заштиту животне средине.


На отварању тих манифестација, које се одржавају под заједничким мотом "Нова енергија", Антић је рекао да дубоко верује да енергетски сектор и привреда могу да направе синергију како би читав сектор унапредили у циљу стварања чистије енергије и очувања животне средине и упошљавања привреде.


Антић каже да енергетски систем треба да обезбеди сигурност и стабилност у снабдевању грађана и привреде, обезбеди укупан привредни развој, промовише и промовише обновљиве изворе енергије.


Он је рекао да су обновљиви извори енергије велики потенцијал Србије и да се мора обезбедити енергетска стабилност наводећи да читав сектор има амбициозне планове и пројекте.


Говорећи у име Министарства пољопривреде и заштите животне средине, покровитеља EcoFaira, државна секретарка Стана Божовић рекла је да је "циљ Сајма спајање привреде, јавног и цивилног сектора, координација међу њима и представљање нових технологија у овој области.


Очекују нас велики задаци и више од 10 милијарди евра инвестиција у наредној деценији. Преговори Владе Србије са ЕУ су у току и очекујемо да ћемо у 2017. години за инвестирање на располагању имати 100 милиона евра. Направили смо Водич за инвестиционе компаније и локалну самоуправу, решили смо уклањање опасног отпада, што је битно за “зелену економију” и доказујемо да радимо али и водимо рачуна о српској привреди".


Милорад Грчић, в.д. директора ЈП Електропривреда Србије, једног од традиционалних учесника сајма Енергетика, поручио је са отварања да је "Сајам је велики скуп, енергетско чвориште у региону, право место за сарадњу и размену идеја".


“ У првој половини године ЕПС је остварити профит од 13,1 милијарди динара, што је 10 милијарди динара више него у истом периоду прошле године, 7,7 одсто смо повећали производњу у односу на план, значајно смо повећали степен наплате, смањили смо губитке”, подсетио је Грчић.


Енергетика 2016. и EcoFair 2016. одржавају се од 12. до 14. октобра у хали 1 Београдског сајма. Радно време сајмова је од 10 до 17 часова.

 

Појединачне улазнице коштају 250 динара, а цена улазница за групне посете је 100 динара. Паркинг се плаћа 100 динара на сат.

 

Извор: Кућа добрих вести/Београдски сајам


Последњи пут измењено среда, 12 октобар 2016 22:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015