Logo
Одштампајте ову страницу

Потребно наћи решења за отпад

Оцените овај чланак
(2 гласова)

otpadБЕОГРАД - Неформални сакупљачи секундарних сировина морају да буду укључени у решења за рециклажу на локалном нивоу.

 

Самостални саветник за домаће и ЕУ прописе у заштити животне средине ПКС Синиша Митровић је на конференцији о управљању отпадом и отпадним водама у општинама у организацији ПКС и немачке развојне агенција ГИЗ, рекао да мора да се направи системско решење за управљање отпадом и отпадним водама и да морају бити укључене велике инвестиције у да воде рачуна о равнотежи између локалних самоуправа и неформалних сакупљача.

 

„Имаћемо преговарачку платформу за поглавље 27 у преговорима са Европском унијом до краја јула идуће године, а то значи да ће бити формирано десетак радних група, посебно за отпадне воде“, саопштио је Митровић.

 

У наставку конференције истакнуто је да неформални сакупљачи секундарних сировина морају да буду укључени у решења за рециклажу на локалном нивоу.

 

Санитарне депоније

 

„Неформални сектор не сме да буде искључен јер је веза између њега и активности које општине организју ради рециклирања је кључна у процесу рециклирања“, изјавио је вођа пројекта Giz Impact Клаус Шмит. Општине треба да имају, како каже, форум у оквиру кога могу да разговарају о рециклирању и да Србија има планове да направи 27 санитарних депонија, али ће, истиче он, бити компликовано и скупо ако општине треба да отпремају отпад из једне у другу.

 

„Замислите колико ће то коштати, каква би логистика била потребна и колике инвестиције“, закључио је Шмит и оценио да се морају тражити додатна решења, укључујући рециклажу.

 

„Министарство пољопривреде и заштите животне средине планира да идуће године ради на усклађивању закона о управљању отпадом са директивама ЕУ, а ради се на изради пратећих правилника“, изјавила је Јелена Тесла из Сектора за управљање отпадом министарства.

 

Према њеним речима, Министарство организује обуку за представнике локалних самоуправа и запослене у комуналним предузећима, а направљен је и водич као помоћ инспекторима и општинским службеницима.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС

 


Последњи пут измењено среда, 21 децембар 2016 13:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015