Logo
Одштампајте ову страницу

Први соларни пут на свету

Оцените овај чланак
(3 гласова)

solarniputttttБЕОГРАД - Један километар пута у малом месту Турувр у Нормандији прекривен је специјалним соларним панелима, па је тако Француска постала прва земља на свету која је добила соларни пут.

 

Деоница је прекривена са 2880 панела који су повезани са локалном електричном мрежом, а производиће довољно енергије за напајање уличног осветљења у градићу који броји 3.400 становника. Производни капацитети зависиће од временских прилика, али се очекује да ће овај соларни пут на годишњем нивоу генерисати 280 мегават-часова електричне енергије.

 

"Wattway“, како је названа ова фотоволтажна површина којом је прекривен пут, резултат је петогодишњег истраживања које су водиле компанија "Colas" и Француски национални институт за соларну енергију. Соларни панели заштићени су слојевима силиконске смоле што чини соларне путеве отпорним на кретање тешких возила и омогућује боље пријањање гума.

                                       

 

 tocakkkkk                       

 

Пројекат вредан пет милиона евра спонзорисала је влада у оквиру експеримента којим би се утврдило да ли би претварање француских аутопутева у соларне путеве било одрживо решење за генерисање енергије.

 

За сада се енергија добијена из овог пута показала као скупо решење јер је процењено да кошта 13 пута више од енергије добијене из стандардних кровних соларних панела. Међутим, министарка животне околине Сеголен Ројал тврди да ће цена драстично опасти како што више путева буде прекривено панелима.

 

Извор: Кућа добрих вести/Кућа стил


Последњи пут измењено среда, 11 јануар 2017 14:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015