Logo
Одштампајте ову страницу

Први зелени солитер у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fasadazelenoБЕОГРАД - “Stattwerk" зграда биће први солитер у Србији који ће моћи да се подичи фасадом прекривеном зеленилом, а осим тога, овај објекат биће и енергетски ефикасан.

 

Вертикалном баштом биће украшени зидови зграде некадашње Беобанке, која се налази, готово симбилично, на Зеленом венцу у Београду.


Значај зелених фасада је вишеструк: зеленило ствара повољну микроклиму унутар и у непосредној близини објекта и на тај начин штеди енегрију која се троши на грејање и хлађење, биљне површине уједно омогућавају природно стварање влаге, ослобађање кисеоника и апсорбцију угљен диоксида, а умањују и уобичајену градску буку.


Процењује се да ће зелена фасада смањити концентрацију респирабилних честица до 20 одсто, смањити ниво азот диоксида и до 40% и умањити саобраћајну буку за 18 децибела. Укупна површина зелене фасаде биће приближно 4.500 квадратних метара, а сваки метар фасаде умањује загађење 1,4 метра прометне улице. Осим тога, зеленило ће смањити температуру ваздуха око зграде за чак 7 до 15 степени.


Енергетска ефикасност подразумеваће и рециклажу кишнице и отпадних вода, као и коришћење обновљивих извора енергије. У згради ће се користити систем за сакупљање кишнице која ће се касније користити као техничка вода. Путем соларних панела прикупљаће се енергија сунца која ће се користити за производњу електричне енергије.


Поред сунчеве, користиће се и енергија ветра и кинетичка енергија. Ветроенергатори са вертикалном осом обртања и пиезоелектрични подови такође ће производити електричну енергију. За грејање и хлађење користиће се геотермална енергија путем топлотних пумпи "земља/вода". Систем на биогас користиће се као резерва.


Средином августа је постављен пробни зелени зид на “Stattwerk" згради како би се утврдило ефикасно коришћење воде које је потребно за одржавање зеленила на солитеру. Зелени зид је постављен у сарадњи са компанијом "Грас Гарден" из Београда, која је специјализована за пројектовање и извођење пејзажно-архитектонских пројеката.


"Stattwerk" је пројектантска фирма основана 2007. године у Штутгарту, а д 2016. присутна је и у Београду. Њихова мисија је екологична адаптација, реконструкција и ревитализација постојећих објеката у Београду и Србији, с циљем да се изведу архитектонски пројекти који се заснивају на принципима одрживе и зелене архитектуре, уз коришћење најновијих еколошких материјала и технологија.


Извор: Кућа добрих вести/Кућа стил


Последњи пут измењено четвртак, 24 август 2017 08:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015