Кућа Добрих Вести

Login

Кина - светски првак фудбала у спонзорству, II део

Оцените овај чланак
(3 гласова)

(Наставак првог дела)

 

jpgkinaПЕКИНГ/МОСКВА - Док кинеске компаније обилато улажу новац на Светском првенству (СП) у Русији, многе од њих то чине како би привукле и пажњу сународника, који су у огромним бројкама посматрали код куће утакмице турнира у Русији.

 

„Постоје многобројни домаћи брендови који са кинеским карактерима ,,искачу" на ТВ екранима током директних преноса утакмица са СП и то се очигледно чини како би била привучена пажња публике код куће”, једна је од оцена стручњака. „Ове кинеске компаније су претвориле СП у Кинеску фудбалску лигу“.

 

„Неки од кинеских спонзора једва да су ‘међународни брендови’, приметио је други стручњак. „Но, финале СП увек привлачи велику пажњу у Кини и ово је маркетингшка прилика коју већина потрошачких брендова из те земље не сме да пропусти“. Онда не треба да чуди што су се многи потрошачки брендови организовали како би код куће покренули своје маркетингшке кампање везане за СП.

 

Десетине милиона кинеских љубитеља фудбала данима је било приковано за мале екране док су навијали за највеће звезде фудбала – играче као што су Лионел Меси из Аргентине, Кристиано Роналдо из Португала и Бразилац Нејмар. Но, телевизијско покривање ових спортских идола није било ограничено на њихове дриблинге, пасове, шутеве – или повремено, пренемагање на терену.

 

                  kinafudbaler  

 

Кинески млекарски гигант Менгниу, на пример, склопио је уговор са Месијем да буде амбасадор њиховог бренда током СП. Током рекламних блокова, Меси препоручује млеко и питак јогурт Менгниу групе; Нејмар у пару са усхићујућом моделицом рекламира најновију верзију мобилног телефона компаније Oppo; највећи Месијев ривал Роналдо је потписао говоре са више кинеских брендова, па, поред осталог, вози џип компаније WЕY.

 

Вати, снабдевач кухињским прибором, био је креативнији. Понудио је посебан промотивни пакет по коме уколико Француска, тим који спонзоришe, буде најбољи на СП, у потпуности ће рефундирати његове производе „Светски првак“, које је продала између 1. и 30. јуна.

 

Као део подухвата, око седам милиона навијача се директно укључило у програм да гледају бившег члана победничке француске репрезентације на СП 1998. године Тјери Анрија док спрема јела користећи посуђе Ватија и говори о својим кулинарским склоностима. Вати је чак после победе Француске над Аргентином од 4:3 у осмини финала продужио рок за рефундирање за још три дана.

 

Пошто је Француска ушла у финале можда се деоничари Ватија презнојавају због износа који компанија треба да надокнади купцима њених роба. Представник Вити је казао кинеским медијима да ће ,,уколико Француска победи, износ свакако бити велики, но још увек ће бити у оквиру маркетиншког буџета компаније и неће имати велики утицај на њено пословање”. Ипак, износ накнаде купцима је на крају ограничен на 79 милиона долара.

 

Шира слика фудбала у НР Кини

 

Једна од кључних ствари на које се треба усредсредити је шира слика фудбала у Кини.

 

На својој интернет страни, Међународна федерација фудбалских удружења (Фифа) наводи како је ,,најранији вид ове игре, за који постоји научно упориште, био вежба из војног уџбеника који потиче из Кине, из другог или трећег века пре нове ере. ”ФИФА не наводи о ком се „војном удженику“ ради, али познаваоци кинеске иторије наводе да је реч о Записима великог историчара прикупљеним око 94 године пре Христа.

 

Помиње се да су током периода Зараћених држава, људи у богатој и моћној држави Ћи (данашња покрајина Шандонг (475-221 п.н.е.) уживали у различитим разонодама, од којих је једна звана цуђу (cuju), дословно ,,шутирање лопте”.

 

Но, фудбал у савременој форми није био посебно популаран у тој земљи. НР Кина се квалификовала једино за СП 2002, када је репрезентацију предводио српски тренер Бора Милутиновић. Тада земље домаћини СП, Јапан и Јужна Кореја – два најјача тима у Азији - нису учествовале у квалификацијама.

 

                      kinazlatno

 

Сада кинеске корпорације стају иза напора власти да развију фудбал у НР Кини како би Председник Си Ђинпинг могао да оствари замисао о организацији СП у земљи. „Пекинг је одрадио одличан посао приликом организације Олимпијаде и Кина се са великим успехом борила за што је већи број медаља. Желе да примене исту ту филозофију како би унапредили фудбал“, навео је Пол Фокс, директор компаније за игре на срећу LeTou.

 

Чини се да Ксијев план успева–у извештају Nielsen Sports World Football Report 2018 се додаје да је интересовање за фудбалом порасло у Кини са 27 одсто у 2013. на 32 процента у 2017. „ФИФА очајнички жели да домаћин Светског Купа буде Кина, тако да настоји да има добре односе са овим кинеским компанијама“, навео је Фокс.

 

„Влада, такође, то жели. Спојите ове силе и неизбежно је да Кина буде домаћин СП“, закључио је Фокс.

 

Јединствена Ванда

 

У таквим настојањима посебну пажњу привлачи компанија Ванда. Ванда Група је међу спонзорима СП у Русији, њено име је јасно видљиво и дефилује дигиталним екранима рекламног простора око терена на сваком од 12 стадиона на којима су игране утакмице овог лета.

 

Званичници Ванге не доводе у питање мотиве учеШЋА компаније на СП у Русији. Директор Ванде Ванг Ђианлин се нада да ће спонзорство његове компаније допринети глобалној препознатљивости бренда.

 

„Ванда је дуго присутна у фудбалу. У нама постоје страст и ДНА да спорт расте и помогнемо Кини. То смо и урадили, то је оно што радимо и настављамо да радимо,“ казао је током СП у Русији Јанг Хенгминг, извршни директор Ванда Спортс.

 

                     kinawanda

 

„Партнерство са ФИФА омогућава нам да имамо још једну велику платформу на којој то можемо да радимо. Довести стручност, ресурсе и најбоље мечеве у Кину и пружити домаћим навијачима искуство на светском нивоу, и дати прилику кинеском тиму да се такмичи и игра утакмице са најбољим екипама на свету,“ навео је Јанг.

 

Моћно упориште Ванда у свету фудбала

 

Једно Вандино преузимање 2015. помаже објашњењу значајног наступа те компаније на СП у Русији. Тада је Ванда платила 1,2 милијарде долара за куповину швајцарске компаније за спортски маркетинг Инфронт, чији је извршни директор тада био Филип Блатер, братанац Сепа Блатера, бившег председника ФИФА.

 

Инфронт, продаје права на пренос утакмица под окриљем ФИФА на глобалном нивоу. Споразум је, такође, омогућио да Ванда закорачи унутар најутицајнијег круга у свету фудбала иако је Блатер убрзо смењен.

 

Годину дана касније Ванда је остварила нови успех потписивањем уговора о партнерству са ФИФА до СП 2030. Уговор вредан 150 милиона долара, учинио је Ванду прворазредним спонзором турнира - једине компаније са тим статусом на СП 2018. су још Адидас и Кока Кола.

 

То је Ванди, такође, дало ексклузивно право да изабере маскоте које ће носити заставу ФИФА на утакмицама СП у Русији. За то је Ванда регрутовала за носиоце застава ФИФА на отварању СП шест ученика из Данђаија, још увек сиромашне области у Гуиђоу, једној од најмање развијених провинција у НР Кини. Неки од дечака и девојчица су талентовани млади фудбалери из локалних школа које је саградила Ванда.

 

Код куће, Ванда је послала дискретну поруку да ради на два политичка циља која је, међу осталим, поставио председник НР Кине и генерални секретар Комунистичке партије (КПК) Си Ђинпинг. То су борба против сиромаштва и развој Кине у светску фудбалску силу.

 

Ванда и развој фудбала у НР Кини

 

Вандин однос са фудбалом у НР Кини је неупоредив, у великој мери захваљујући подршци власника компаније Ванга. Компанија је подржала Далиан Ваанда клуб који је доминирао домаћом лигом средином 1990-тих, освојивши четири титуле националног првака и пласманом у финале клубског шампионата Азије 1998. Потом је Ванда повукла подршку клубу у знак протеста због серије скандала везаних за намештање утакмица који су пољуљали фудбал у Кини.

 

Ванда се, према медијима, наводно вратила у спонзорство Кинеске фудбалске асоцијације, учешћем у финансирању развојних пројеката. Компанија је прошле године покренула такмичење Кинески куп, такмичење у коме играју водећи страни, против најбољих домаћих играча. То је покушај да се побољша статус репрезентативног тима који обучава познати италијански тренер Марчело Липи. Рад на развоју, тврди директор Јанг, такође, је кључни део онога што компанија настоји да ради у циљу унапређења квалитета кинеског фудбала.

 

„Током година улагали смо у фудбал и једна од ствари коју треба да исправимо у Кини је развој од најранијег узраста младих талената, што је од суштинског значаја“, рекао је Јанг. „То је суштински део. И то је оно на чему радимо.“  

 

Јанг је навео да је Ванда почела тај програм пре шест година „и до сада инвестирала огромна финансијска средства. Довели смо 184 клинаца у неке од најпрестижнијих клубова Ла Лиге у Шпанији и помогли им да сазру и развију се,“ дао је пример директор.

 

Упућени оцењују да је можда још важније од подизања угледа компаније жеља њеног руководства да игра улогу у даљем унапређењу стандарда фудбала у НР Кини, како би он на зеленом терену био у складу са статусом те државе у другим областима. „Као кинеска компанија – а такође и као спортска – свакако настојимо да статус Кине буде упоредив по питању њене финансијске, економске и геополитичке моћи, и у спорту, а нарочито у фудбалу“, додао је Јанг.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 јул 2018 16:29
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија