Logo
Одштампајте ову страницу

Привредно пчеларство у успону

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PCELEEEEEБЕОГРАД - Извоз меда у првих пет месеци 2018. био је већи шест одсто у односу на исти период прошле године.

 

Извезене су 852 тоне меда, вредне четири милиона долара. Највећа извозна тржишта су Норвешка и Италија, а извоз у САД и Македонију вишеструко је повећан.

 

Фирме регистроване за извоз меда и производа од меда прошле године извезле су 2.538 тона меда у вредности 9, 8 милион долара, највише у Италију, Норвешку и Немачку. Према процени Републичког завода за статистику, 2017. у Србији је било 849 .000 кошница, 43 одсто више него 2011. и седам процената више него 2016.

 

Очекује се даљи раст броја кошница у Србији, јер се све више људи бави пчеларством. Ове године, производња багремовог и липовог меда боља је него претходне, али је производња сунцокретовог меда мања због обилних киша. Медна сезона је на измаку, а пчелари постепено припремају пчеле на узимљавање.

 

Српски мед је посебно квалитетан, а извоз на велика и захтевна тржишта потврда је квалитета нашег производа.

 

Мед је у перспективи велика извозна шанса Србије јер је цела земља погодна за развој пчеларства. Главна добит у овој привредној грани није само производња меда, већ и опрашивање биљних култура. Истраживања у свету потврдила су да се правилном употребом пчела у опрашивању, уз остале мере, принос повећава од 60 до чак 100 процената.

 

У Привредној комори Србије већ деценију и по активна је Групација за пчеларство и производњу меда која окупља све релевантне привредне субјекте из ове бранше. Низом иницијатива и активности Групација подржава унапређење развоја и јачање домаћег пчеларства. У оквиру Групације за пчеларство, у току је израда Програма развоја привредног пчеларства а предложено је и да се размотри формирање Института за пчеларство , јер Србија је једина земља у окружењу која га нема.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 17 јул 2018 13:46
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015