Logo
Одштампајте ову страницу

Отвореност лидера битна за прихватање технолошких промена

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zojajajajjaОтвореност лидера за технолошке промене и иновације један су од основних постулата савременог предузетништва. Данас је немогуће бити пословни лидер, а не поседовати вештине препознавања квалитета у робама и услугама које се нуде, потреба клијената, као и које технолошке и иновационе процесе увести како би био аутентичан и другачији од других на тржишту.

 

У овом су сагласни учесници последњег панела који је одржан протекле седмице у оквиру АФА Самита женског лидерства у хотелу Радисон Блу а који се бавио технологијом и предузетништвом – као два неупотребљена алата која оснажују жене.

 

Уводничар панела била је Зоја Кукућ сада већ бивша сувласница Стартита.рс која нам је есклузивно најавила да је спремна за промену и да се опроба у нечему другом и охрабрила својим говором друге да затворе врата јер ће се једино тако отворити нека друга.

 

Иначе покрет за оснаживање жена и тај кружок константно расте, о чему смо се осведочили присуствовањем на овом панелу. Већи део публике али и панелиста биле су жене и оно што је очигледно је да имају визију и да хватају корак са временом. Имају и шта да кажу.

 

Зоја је тако обнародовала да напушта Стартит а да је одлуку донела након једномесечног путовања по Америци, где је изабрана међу 40 предузетница из целог света. Оне су путовале по САД и размењивале искуства. Зоја је истакла да је тај пут доста променио и утицао да она данас нема свој посао.

 

„Одлучила сам да послушам тај свој унутрашњи осећај и интуицију и схватила да је време да радим нешто друго, али још увек незнам шта је то. Надам се да ћу сазнати ускоро шта је то чиме желим да се бавим“, истакле је Зоја и поручила женама да се не плаше и да закораче у непознато.

 

„Јер ако не затворимо једна врата, незнамо ста се крије иза других. То јеј велика особина предузетничког пута. Сви ми који осмислимо да мало другачије живимо, а то је прво велика нестабилност која води успеху“, поручила је Зоја.

 

У наставку неколико лидера говорило је о својим моделима пословања. Које су најбоље вредности и аутентичности њихових бизниса, било је једно од питања модераторке панела.

 

Виша сврха пословања и постојања

 

Кристина Јазинка Николић, суоснивачица Strawberry Energy одмах је имала спреман одговор на сва питања а нарочито на то како та компанија усваја технолошке промене и усклађује се са њима.

 

„Нас карактерише пословање које је водјено вишом сврхом пословања. Од почетка смо веровали да то сто радимо мора да носи неку вредност, људи у Strawberry су авантуристи који не прихватају статус кwо. На недавној конференцији сам чула да су нас родитлеји училил да не спавамо у кући непознатих људи и да не улазимо у аутомобиле људи које не познајемо, а ви данас имате Убер. Иновације осмишљавају они људи који се побуне против уграђених, традиционалних образаца и упитају – зашто мора уопште тако, зашто не мењати устаљени начин живота и рада“, каже Кристина.

 

Њихови производи као што је соларни пуњач за мобилне телефоне или паметне клупе носе са собом додатну вредност јер се она мери, пре свега, тиме колико су корисницима ти апарати побољшали свакодневницу. Истраживачи и заговорници паметних градова, такви су људи у њиховом тиму. „Зашто да клупа буде само клупа, кад може да буде паметна“, истиче Кристина и додаје да је Strawberry  сада веће међународна компанија која има преко 30 диструбутера и агената продаје широм света. Технологија им помаже и да буду у контакту, да раде без већих потешкоћа.

                                                

                                                     boljafotka

 

Александра Богуновић долази из компаније Bexing а фирма чији је сувласник се бави прозводњом ватрогасних камиона већ 28 година и партнер је познате аустријске фирме која је светски лидер у овој бранши.

 

Александра је овај бизнис наследила од оца,  и према нашој оцени, она се одлично сналази.

 

Отац је препознао потенцијале у својој ћерки па је слао на праксу управо код аустријског партнера, све време студија је припремао да преузме бизнис. Искуство јој је помогло да се снађе и сада је већ увелико у свему томе.

 

Технологија и иновације, према њеним речима, нешто су на чему је заснован рад њене фирме. Спремни су и да улажу у иновације и нову технологију, на кратке стазе није, али на дуже јесте, итекако, исплативо. Прате трендове, ослушкују тржиште. „Производња ватрогасних возила напредовала је последњих 200 година. Донела сам вам слику из 1928. на којој се види да су прво ватрогасно возило вукли коњи. Данас ви имате, рецимо, ватрогасно возило на аеродрому које је опремљено механичком руком која може да буши авион али има и камеру те може да види да ли са друге стране, односно унутра има неког или не и да тако гаси пожар“, наводи она примере најсавременијих ватрогасних возила.

 

„Најновији пример иновативности је електрично ватрогасно возило са нула процената емисије угљендиоксида и за две године моћи ће да се види на улицама европских градова. Осим најсавременијих материјала, то возило поседује и хардвер и софтвер, сензоре који прилкупљају податке са терена. Тако да ви на свом телефону добијете информацију да ли је прекорачен рок за сервисирање тог возила и редовно одржавање. Сервисер не мора ни да дође на лице места већ из фабрике која се налази било где у свету може да уради дијагностику и једноставне интервенције. Човек ће и даље бити кључан, али технологија је та која даје додатну вредност за крајњег корисника“, поручује Богуновић.

 

Добра брига о клијентима и транспарантност пословања

 

Суоснивач компаније "Brain Train" Иван Глигоријевић био је један од ретких мушкараца панелиста на АФА Самиту женског лидерства, али његово инспиративно предавање није било мање интересантно. Чак се издвојило и као једно од интересантнијих.

 

Његова фирма је осмислила капу са електродама која очитава мождане активности. Капу можете да шетате на глави а користе је клиљенти за разне сврхе – полицијске, маркетиншке да би се видело као реагујете на рекламе или пак за оптимизацију можданих активности. Према његовим речима паметни телефони су донели једну ревоулицију а то је да технологија и комјутерска моћ могу да нам буду доступни у џепу. Њему и партнерима у фирми било је лако да дефинишу вредности на којима заснивају свој бизнис а то је – јако добра брига о клијентима којих сада има у 25 земаља света и радикална транспарентност. „То значи да неко од клијената у сваком тренутку може да приступи и погледа шта смо то радили претходних месец дана“, каже и додаје да је уз то битна аутентичност и међусобна одговорност коју несебично негују сви у тиму.

 

Фантастичан пут технологије

 

Ања Ивана Милић власник је архитектонске фирме „Arhi.Pro“ и она је говорила о томе колико је пројектовање зграда напредовало у технолошком смислу. Од дана када је цртала на хамеру, оловком и лењирима до тога да данас у одредјеном програму може да се испројектује зграда у 3Д формату.

 

„И не само то, ви можете да у потпуности визуелизујете циглу, вентил, бетон. Када удјете у програм ви можете да очитате све перфомансе, карактеристике, рецимо сваког вентила који се налази тамо. На тај начин олакшавате одржавање зграде и лакшу дијагностику. Значи, ви ћете имати техно зналца који ће се са таблетом појавити у згради и знаће где је конкретан вентил и зашто, рецимо, тамо нешто цури“, објаснила је једноставно Ања на примеру своје делатности како то изгледа када техногија преузме ствар у своје руке.

 

„Сви смо кренули фантастичним путем технологије и ту више нема повратка. То можемо да сматрамо шансом или препрком, зависи од нас. Наша компанија је то прихватила као шансу јер ми смо заиста за учење и напредак“, каже она.

 

Власница модне куће „Луна“ Биљана Јовановић по струци је ИТ инжењер али се никада није бавила тим послом већ се опробала у модној индустрији.

 

Она је у овом послу већ више од 20 година и њена предузетничка прича заснива се на људским вредностима и потенцијалима. Наиме, са њом у фирми су и данас сарадници који су са њом започели да раде у некадашњим малим кројачким радионицама. Али, то не значи да су остали на том нивоу у технолошком смислу. Сви су заједно учили и развијали се, прате савремене технологије.

 

Знање запослених

 

„Имамо 200 запослених и још толико коопераната и подизводјача а 95 одсто су жене. Ми смо лимитирани и и у том смислу да су у Пожаревцу приступи високим кадровима лимитирани. Када смо почињали то је био обичан занатски рад, без мобилног телефона. Тада је било егзотично доћи до неке информације. Данас, ако поставите за свој циљ - високи квалитет ви морате бити у току са технолошким иновацијама, почев од дизајна до приступа интернет платформама које дају информације о предвидјању модних трендова јер ми оно што произведемо данас унапред је шест или осам месеци већ продато“, каже Јовановић.

 

Према њеним речима данас је у тој фирми све дигитализовано. Продавачице више не зову једна другу, већ једноставним упитом које пошаљу на компјутеру брзо сазнају да ли се одређени одевни предмет налази на лагеру у другој продавници. Процеси су дигитализовани почев од магацинског пословања па до производног процеса. О коришћењу друштвених мрежа у комерцијалне сврхе, напомиње, неће ни да говори, јер је јасно и да су оне промениле значајно начин схватања маркетинга и комерцијализације.

 

Јовановић је и на основу свог искуства закључила да све креће од лидера. Приметила је да се слабе особине власника неке фирме рефлектовале на запослене и обрнуто. Ту је, каже, веома уочљива веза између вођења бизниса ка новинама, променама и "глад" ка знању, јер управо то мозе да буд покретач промена унутар пословних система. Уколико тога нема, као и типичне радозналости, коју је као особину препознала код себе – тешко се може доћи до неког успеха, инвативности и аутентичности у бизнису.

 

Учесници панела су закључили и да на процес доношења одлука понекад „удружено“ делују страх, нестрпљење и фрустрација. Када се умешају, спречавају нас да учимо и доносимо одлуке. Лидери данашњице све то превазилазе, флексибилни су, не боје се пада, нису перфекционисти, стварају нову вредност, поштују заслуге својих колега и поносни су на оно што су урадили.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 новембар 2018 23:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015