Logo
Одштампајте ову страницу

Kонференција „Лидери трансформације друштва“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

liderioooooooKонференција „Лидери трансформације друштва“, која ће се одржати 19. новембра, у организацији Адриа Медија Груп, окупиће представнике компанија, институција и организација које својим активностима примењују и промовишу принципе одговорног пословања или креирају амбијент како би овакви принципи могли да добију ширу примену.

 

Први део конференције биће посвећен лидерима у достизању циљева одрживог развоја, док ће у другом фокус бити на циркуларној економији: управљању ресурсима, измени закона и рециклажи.

 

Циљ је да се у четири панела покаже где је Србија данас, којим путем мора да иде и зашто је то важно за друштво у целини. Ово је идеална прилика да се скрене пажња на актуелна питања, да се размене искуства и знања и унапреди дијалог између кључних стејкхолдера у овом сектору.

 

Предвиђено је присуство високих државних званичника и експерата, представника делегације ЕУ, канцеларије УН у Србији, Уницефа, УНДП-а, УН Глобал Компакта, представника компанија, амбасада, универзитета, пословне и стручне јавности и медија.

 

Конференција ће бити емитована уживо на порталу kurir.rs.

 

Панели:

 

Панел 1: Лидери у достизању циљева одрживог развоја

Панел 2: Лидерство у циркуларној економији – Управљање ресурсима

Панел 3: Измене закона као услов трансформације друштва

Панел 4: Пут ка европској будућности Србије – Рециклажа амбалаже

 

Позивамо вас да се придружите лидерима трансформације друштва, водец́им иноваторима, стручњацима за одрживост, корпоративним доносиоцима одлука и доносиоцима политичких одлука, како би се заједно ангажовали на креирању услова за покретање циркуларне економије имајући у виду заштиту животне средине, али и економске интересе.

 

Циркуларна економија

 

Актуелни линеарни модел привреде који се примењује у Србији подразумева да се сваки производ након употребе одложи на отпад. Сваки становник Србије дневно произведе килограм отпада који у 95 одсто случајева остане нерециклиран, с обзиром на то да Србија нема развијен систем управљања отпадом. Са депоније већина отпада затим доспева у природу, загађује животну околину испуштајући штетне хемикалије у земљу, воду и ваздух. Србија је једна од најзагађенијих замаља у Европи, а емисије метана са депонија се генерално сматрају главним извором утицаја на климу. Последице оваквог неодрживог система управљања отпадом су несагледиве по околину и здравље људи али и на економију. Годишње се тако изгуби материјала у вредности од 50 милиона евра, који би се могао поново употребити. Истовремено, светска популација постаје све бројнија, извори енергије све скупљи, док ресурси планете постају све мањи. Циркуларна економија, која заговара кружење ресурса и његову поновну употребу уз коришћење обновљивих извора енергије у том процесу, одговор је на све веће потребе светског становништва узодрживо коришћење ресурса планете. Овај концепт не само да утиче на побољшање квалитета живота него и отвара нова радна места. У оваквом систему, економија и животна средина се међусобно подржавају и у исто време доприносе друштвеном напретку. Циркуларна економија је изузетно важна за достизање одрживог развоја, на шта се међународна заједница усагласила и обавезала.

 

У циљу промовисања и убрзања усвајања принципа циркуларне економије “Адрија медија група” организује конференцију о циркуларној економији и одрживом развоју као круни једногодишњег пројекта “Инспирација за бољу будућност – одрживи развој”, чија је прва фаза посвећена едукацији јавности о одрживом развоју и начинима за достизање циљева одрживог развоја дефинисаних у УН Агенди 2030 са циљем подизања свести становништва о одрживом развоју.

 

За више информација о конференцији: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Извор: Кућа добрих вести/Адриа Медија Груп

 

 


Последњи пут измењено петак, 16 новембар 2018 11:56
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015