Logo
Одштампајте ову страницу

Подршка Европе Српској асоцијацији за рушење, деконтаминацију и рецилажу

Оцените овај чланак
(10 гласова)

nisudobreЕвропска Асоцијација за рушење - ЕDA (Еuropean Demolition Association), која управо обележава 40 година постојања, даје пуну подршку Српској асоцијацији за рушење, деконтаминацију и рецилажу , која је једина из Србије и региона њена чланица, изјавио је данас председник федерације EDA Франциско Кобо Валеро (Francisco Cobo Valero), свечано отварајући Међународну конференцију ,,Индустрија и одрживо рушење или решење“ у београдском Сава Центру.

 

Господин Кобо Валеро, који је велики пријатељ Србије, према речима председника Српске асоцијације Дејана Бојовића, препоручио је у поздравној речи другог дана овог значајног међународног скупа, српским компанијама из области грађевинарства, рушења грађевинских објеката, одлагања, рециклаже и заштите животне средине да се учлане у Српску асоцијацију, чиме ће постати чланице европске асоцијације EDA, са бројним погодностима које то чланство доноси.

 

Неопходно је повезивање компанија из ове области са Асоцијацијом, како би се заједничким радом и сарадњом унапредили национални законски прописи у овој области и унапредило њихово сопствено пословање у индустријама којима се баве, указао је Кобо, истичући да многи људи који раде у области грађевинарства чак и не знају шта значи појам демолирања, односно, рушења, сепарације, раздвајања грађевинско отпада и његова каснија рециклажа која може донети много више профита од пуког бацања неразврстаног грађевинског материјала на отпад.

 

Област рушења укључује, према његовима речима, претходну израду великог броја студија, анализе материјала који се налази у објектима предвиђеним за рушење, историјат зграда, јер данас постоји мноштво материјала од којих се нешто гради, међу којима има безопасних, али и штетних, попут азбеста, као и неких опасних органских материјала, указао је председник ЕDA-е.

francisko                        

Пошто су за област рушења и каснијег разврставања и одлагања грађевинског отпада и његовог третмана, као и процеса рециклаже, од тако порушених објеката, неопходна многа техничка и практична знања, која нема свако, неопходна је едукација кадрова и компанија за ове послове, у чему им у Србији и региону могу пуно помоћи изузетни стручни кадрови које окупља Српска асоцијација за рушење, деконтаминацију и рецилажу.

 

Неопходно је, према његовим речима, да се у ове послове укључи и циркуларна економија која искључиво тражи рециклиране материјале, наводећи податке Европске статистике да чак 43 процента отпада у Европи, настаје управо од рушења зграда, што је велики постотак и да се морамо припремити да се у будућности укључимо у циркуларну економију. На томе, према речима председника EDA, раде већ многи Универзитети и факултети, што је случај и у Србији, чији су представници јуче имали инспиративна излагања преносећи своја искуства у овој области.

 

Кобо се заложио за то да Српска и Европска Асоцијација за рушење и компаније треба да раде заједно, јер је ,,Наша асоцијација основана пре 40 година и ми смо на врхунцу у индустрији рушења у Европи“.

 

ЕДА се, према речима свог председника, састоји од неколико асоцијација у Европи, као што су оне у Холандији, Шпанији и другим европским земљама, међу којима је и Србија и да је постигнут договор ,,да једни другима помогнемо у развоју, да делимо наша знања и да помогнемо колегама у другим земљама да их упутимо у то шта је потребно да раде како би ову област унапредили у својим државама“, у сарадњи са законодавном влашћу.

 

Неопходно је, такође, да се учимо на грешкама једних од других и да делимо та искуства и знања, како би таквих грешака у будућности било што мање. Можемо помоћи компанијама да уђу у ове послове и покушавамо у сарадњи са Српском асоцијацијом да едукујемо српске компаније у то како се то у Европи ради, и након четири године искуства у раду са српском асоцијацијом имамо веома веома позитивна искуства, а за протекле четири године постали смо и прави пријатељи.

 

                                  BOJOVIC

 

Српска асоцијација за за рушење, деконтаминацију и рецилажу

 

О улози Српске Асоцијације говорио је председник скупштине асоцијације проф. Др Миодраг Зечевић подсећајући да је све почело као рад појединца и групе пријатеља око њега. Српска асоцијација је струковно удружење, држимо се струке, не залазимо у политику, иако се у неком тренутку наши предлози, односно забринутост за неке проблеме са којима се суочавамо у нашој земљи у овој области грађевинарства и заштите животне средине, могу тако сматрати.

 

Ми само желимо добро овој земљи, њеним људима и животној средини у којој сви заједно живимо, тако да се у решавање проблематике разврставња грађевинског материјала и његове касније рециклаже, укључујемо се као група ентузијаста и стручњака, како би се ова криза решила на најбољи могућ начин, како би се ефекти кризе у овој области ублажили и одложили, са циљем да помогнемо.

 

Јер, како је нагласио Зечевић, наша планета има границе, има своје пределе, она је ограничена, то није ресурс без краја. Ми смо прошли век започели са популацијом од преко милијарду становника, а сада нас је више од седам милијарди, што захтева одговоран однос према ресурсима који су ограничени.

                                                 zecevic      

 

Он је изразио захвалност српској Асоцијацији што даје стручни допринос деконтаминацији и уклањању штетних материјала како бисмо будућим генерацијама оставили бољу животну средину од данашње.

 

Мирослав Чантрак, генерални директор доо Колубаре Грађевинар Лазаревац, говорио је на тему ,,Рушења експрописаних објеката за потребе површинских копова“ у Колубарском басену, коју су применили прошле године рушећи објекте 27 домаћинстава и како су на правилан начин разврставали и рециклирали настали грађевински отпад.

 

Инжењер Јован Богуновић је у свом излагању на тему,,Првих и последњих 20 година“ говорио о свом десетогодишњем раду везаним за изузетно сложене послове везане за рушење и одлагање отпада од великих грађевинских објеката, превасходно девастираних у НАТО бомбардовању и о својих 38 година инжењерског рада. Навео је примере рада на рушењу и отклањају грађевинског отпада Авалског торња, торња на Иришком венцу, неке примере из девастираних фабрика оружја, што су све били веома сложени и често и опасни захвати. Нагласио је при томе да је неопходно извршити све припреме за безбедно рушење, које је најважније у овом послу.

 

Белгијска, Француска и Финска искуства рециклирања

 

Искуства из Белгије и Француске учесницима конференције пренео је Јохан Д Хуг (Johan D Hooghe) из белгијске федерације CASO који се у њој бави менаџерским пословима везаним за рушење и рециклажу, док је о програму рециклирања у Финској говорио Каи Салми.

 

                              JohanDHoo                                            

У име белгијске асоцијације Хуг је у својој презентацији говорио о припреми за рециклажу, о искуствима која је стекао на пословима у Белгији и Француској, затим о селективном рушењу, као и о припреми истог, затим о значају плаћања пореза и такси у области рушења објеката, као и на проналажење одговарајућег места за одлагање грађевинског отпада, а да се не наруши животна средина. Истакао је изузетну важност тога да се поставе и спроводе одговарајућа законска решења и правила за рушење, сепарацију и одношење тако разврстаног грађевинског отпада на депоније.

 

Директор финске компаније Дилит (DELETE) Каи Салми је у свом излагању на тему програма рециклирања у Финској изразио задовољство што је његова земља једна од најчистијих у свету и то управо захваљујући свести о потреби очувања животне средине и то не само стручне, већ и најшире јавности, уз снажну подршку Власти своје земље.

 

                                                        finacccccc

 

Његова компанија је један од лидера у рушењу девастираних објеката, али и рециклажи добијеног материјала који се потом даље користи у грађевинској индустрији и то најчешће за изградњу путева, чиме је посао рушења постао један од најпрофитабилнијих у области грађевинарства.

 

Подсећајући на слоган, везан за име компаније - ,,ми бришемо све ваше проблеме“, Салми је изразио наду да ће велико искуство његове фирме моћи да се примени и у другим земљама, показујући тиме да њихови стручњаци и на туђем терену могу бити једнако успешни као и на свом.

 

Успешне српске компаније у области рушења и рециклаже

 

Лидер у Консолидацији оштећених грађевинских објеката, српско предузеће ,,Хеми еко“ (еco) бележи изузетно значајне резултате у области рестаураторско-конзерваторских грађевинских радова на културно-историјским споменицима, не само у Србији, већ и у ширем региону Балкана. Представник ове компаније, инжењер Борко Стефановић навео је да су више од 500 значајних, али оштећених објеката ,,буквално враћено у живот“ и навео, између осталих, многе манастире, цркве, тврђаве и друге значајне историјске споменике на којима су радили.

 

 Aleksandrarakovic

 

Новосадска фирма ,,Шуша“ из Новог Сада, основана у Задру 1977. године, осим рушења грађевинских објеката, ископавања јама за инфраструктурне пројекте, извођења земљаних радова за градњу нових објеката, један је од лидера у земљи у примени нових технологија у рушењу и најновије грађевинске механизације, а при томе, како су истакли, активно учествује у очувању животне средине и рециклажи добијеног грађевинског материјала.

 

Говорећи на тему ,,Уклањање делова цементара“, инжењер Александра Раковић истакла је да се посебна пажња у фирми ,,Шуша“ посвећује мерама безбдности на раду, затим спречавању загађења животне средине, а да машинама управљају добро обучени стручњаци. Управо због тога је резултат програмских активности ове компаније, за шта су добили и низ признања: ,,Нула несрећа, нула инцидената, нула изгубљених радних сати и нула загађење животне средине“.

 

MilanDjordjic                                            

 

У поподневном делу конференције представиће се „TopSownWay“, на тему деконструкција Tour UAP u LYON“, о чему ће говорити Стефано Пансиери, затим „СЕТ“ Шабац, а након тога и ЕКОТЕХНА 2000 са темом „Деконструкција у РТБ Бор“.

 

                         dekontminacija

 

Последњи панел је предвиђен за 17 часова, а на њему ће Марко Милачић (СУЕЗ) говорити о „Потреби раздвајања отпада“, а на крају ће своје време искористити Институт за медицину рада. Затварање конференције предвиђено је за 18 сати, а свечано ће је затворити Дејан Бојовић, председник Српске Асоцијације.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 новембар 2018 11:40
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015