Logo
Одштампајте ову страницу

Нова услуга ПКС: пасош за ваше производе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pasososososПривредници ће од 1. јануара у регионалним центрима Привредне коморе Србије - Новом Саду, Суботици, Зајечару, Ваљеву, Нишу и Крагујевцу - моћи да добију комплетне информације и савете о неопходним стандардима за производе, процесе и системе пословања на домаћем и страном тржишту.

 

Портал ПКС „ЦЕ знак“ оцењен као користан алат за читав регион.

 

Инфо центри у којима ће обучени појединци привредницима пружати консултантске услуге о стандардима, формирани су у регионалним привредним коморама у сарадњи са Институтом за стандардизацију и Министарством привреде, уз подршку ГИЗ-а. Привредници ће моћи не само да претражују него и да читају и прегледају комплетне верзије српских важећих стандарда. Пракса је показала да за предузетнике и представнике микро, малих и средњих предузећа, приликом извоза или договарања новог посла, питања „да ли сте применили одређени стандард“, или „да ли сте означили производе знаком усаглашености“, представљају истинску баријеру.

 

Одговор на овакве недоумице, као и комплетне информације о стандардима за пословање доступне у инфо центрима у шест градова у Србији, олакшаће пословање привредницима који су до сада текстове стандарда могли да преузму и добију искључиво у Институту за стандардизацију у Београду.

 

„Важно је истаћи и Портал Привредне коморе Србије о ЦЕ знаку, техничким прописима о усаглашености и свим другим прописима, важним за одређени производ“, каже Душан Стокић, руководилац Службе за животну средину, техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност ПКС.

 

На једном месту, у два - три клика, на сајту ПКС, привредник добија информацију о техничким стандардима, као и листе стандарда за одређени производ, које су процедуре добијања одређеног знака и стандарда, којим институцијама треба да се обрати, које лабораторије да контактира, било у земљи, било у иностранству.

 

Корисник чекирањем одређеног упитника у врло кратком року, за 10-так минута, може да провери и добије процену који се технички прописи и стандарди односе на његов производ. Ово је уштеда времена и новца, јер портал обједињује све потребне информације за припрему документације и прибављање исправа о усаглашености.

 

Привредна комора Србије недавно је добила и признање у оквиру Међународног пројекта QИ (Quality Infrastructure in the Western Balkans 2016-2018) за портал ЦЕ знак, који је оцењен као користан алат и пример добре праксе за читав регион Западног Балкана и значајна помоћ и подршка за пословање МСП сектора.

 

На сајту Пројекта у оквиру категорије „Индустрy” постављен је линк ка ПКС Порталу “ЦЕ знак . Представници организација и институција Албаније, Босне и Херцеговине, Косова*, Македоније, Црне Горе и Србије упућују се на „Базу знања” и онлине апликацију ПКС о ЦЕ знаку, као бесплатан, користан алат за произвођаче и извознике на тржиште ЕУ, који може да послужи као модел информисања о техничких прописима за све у региону, објаснио је Душан Стокић.

 

На порталу „ЦЕ знак“, у оквиру бесплатне услуге ПКС „База знања”, корисник може да пронађе текстове и документа сваке од 24 директиве новог приступа, текстове одговарајућих српских правилника, спискове пратећих хармонизованих стандарда, поступке оцењивања усаглашености за све групе производа, као и контакте надлежних институција, водиче и све остале важне информације, рекао је Стокић.

 

Посебна вредност „Базе знања” је што садржи све потребне информације, документа, податке и инструкције о условима и поступцима за долазак до ЦЕ знака и Српског знака усаглашености, ради извоза и пласмана производа на домаће тржиште.

На истом Порталу доступна је и онлине аплликација за ЦЕ знак и Српски знак усаглашености  која служи да се брзом и једноставном провером процени да ли одређени производ подлеже ЦЕ означавању или означавању Српским знаком усаглашености.

 

Коришћењем ове апликације привредници могу значајно уштедети време и новац за припрему документације, прибављање потребних исправа о усаглашености, претрагу података и информација о надлежним институцијама и телима за оцењивање усаглашености, проналазак одговарајућег техничког прописа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 22 децембар 2018 14:59
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015