Logo
Одштампајте ову страницу

Ово су најбоље државе за стране раднике

Оцените овај чланак
(1 Глас)

posaomenadzerkompjuterrrrrКо жели да развија своју каријеру, требало би да одабере селидбу у Немачку, Велику Британију или Швајцарску, док добра зарада стране раднике чека на Блиском истоку, показује истраживање банке ХСБЦ.

 

Истраживање за 2019. заснива се на анкети више од 22.000 страних радника запослених у 163 државе света, а показује које су државе најбоље за стране раднике у низу аспеката, попут равнотеже између пословног и приватног живота, могућности зараде или могућности развоја каријере.

 

Извештај показује како најбоље државе за исељавање више нису на америчком и азијском континенту, већ у Европи и на Блиском истоку. Тако је Сингапур испао из првих пет најбољих док се САД, Канада и Хонг Конг налазе у првих 10.

 

На првом месту је Немачка која се у односу на рошлогодишњу листу попела за једно место. Позната по својој репутацији ефикасне и продуктивне привреде, највећа европска економија оцењена је као средиште за развој каријере, што је истакло 65 посто анкетираних који су нашли посао у тој држави.

 

Уз то, напредак у каријери у немачком случају не значи и жртвовање приватног живота. Шта више, две трећине страних радника истакло је да се њихова равнотежа између пословног и приватног живота побољшала након пресељења у Немачку.

 

Од осталих позитивних ствари странци истичу немачку радну културу у чему је боља само Шведска, те ниво сигурности радног места. Наиме, захваљујући високорегулисаном тржишту рада, готово три четвртине анкетираних истиче бољу сигурност посла у односу на ону у домовини.

 

На другом месту је Бахреин који је скочио 10 места захваљујући великодушним финансијским понудама тамошњих послодаваца. Бољу плату него у домовини истакло је импресивних 77 посто анкетираних, насупрот 62 посто прошле године. Новац долази и за низ других ствари – субвенционисање смештаја и авио карата, те плаћање здравственог осигурања.

 

Британија на трећем месту, упркос Брегзиту

 

Упркос неизвесности око Брегзита, на треће место најпожељнијих држава пробила се Велика Британија скочивши за шест места. Уз добру равнотежу приватног и пословног живота те добре плате, 58 посто испитаника истиче радну културу која је у Британији боља него у њиховим државама.

 

“Острво” је по мишљењу странаца најбоља земља на свету за стиање нових вештина и четврта на листи најпогоднијих за напредак у каријери, након Хонг Конга, САД и Сингапура.

 

Четврто место задржали су Уједињени Арапски Емирати који, као и Бахреин, привлаче надпросечним примањима. Чак 95 посто анкетираних открива како су у склопу финансијског пакета добили и додатне повластице, а 73 посто истиче да су примања боља него у домовини. Половина истиче и радну културу.

 

Пета је Швајцарска која је годинама при врху најпожељнијих држава. У њеном случају 62 посто испитаника истиче да земља пружа добро окружење за професионални развој, док је по питању плата Швицарска одмах након Бахреина – 76 посто испитаника каже да су им се примања побољшала након пресељења.

 

ИЗВОР: Пословни дневник/BIZlife


Последњи пут измењено четвртак, 24 јануар 2019 14:43
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015