Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни дани енергетике и инвестиција

Оцените овај чланак
(1 Глас)

borisskskakОсми Међународни дани енергетике и инвестиција (МДЕИ) биће одржани 27. и 28. фебруара.

 

Највећи форум за иностране и домаће пројекте Новосадски сајам организује уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарсто и саобраћај, а од ове године партнер је РЕС фондација.

 

Уз изложбени део манифестације, у којем се представљају фирме, институције и локалне самоуправе са пројектима у области енергетике, од изузетног је значаја конгресни сегмент у оквиру којег се обрађују најактуелније теме, уз учешће водећих експерата из земље и иностранства.

 

Град партнер Дана енергетике је Нови Сад, док је Град пријатељ Зрењанин.

 

Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај је први пут објединио институције које се баве енергетиком и енергетском ефикасношћу. У програм је укључен и Фонд за европске послове АП Војводине, а део програма биће уприличен у сарадњи са Привредном комором Војводине.

 

Како финансирати пројекте у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије уз помоћ међународних „зелених“ фондова и уз помоћ фондова којим управља Република Србија? Зашто је важно учешће жена у области енергетике? Како да кроз цеви у системима даљинског грејања испоручујемо јефтину топлоту, како се она производи, како се она ефикасно транспортује цевима и како се испоручује ефикасно и јефтино? У свему томе може да нам помогне и нови пројекат који представља ЕБРД, а који за циљ има повећање коришћења обновљивих извора енергије у системима даљинског грејања на Западном Балкану. Када све то умемо лакше ћемо разговарати и о наплати по утрошку што је такође једна од тема у нашем конгресном делу.

 

Коришћење обновљивих извора енергије у системима даљинског грејања мора бити одрживо. Стога разговарамо и о потенцијалима и ограничењима при гајењу енергетских засада, квалитету дрвне биомасе, као и о тржишту за биомасу у Србији.

 

ЕБРД ће, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај представити активности на процени стања јавних зграда у Војводини.

 

Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије покреће пројекат унапређења стања у системима водоснабдевања и управљања отпадним водама. Поред њих о овој теми ће причати и врхунски стручњаци из ове области пружајући прилику професионалцима за право уживање у току овог програма.

Унапређење енергетске ефикасности у стамбеним зградама, помоћ софтверским алатима у том послу, утицај на комфор становања, улога управника зграда и приступ финансирању пројеката енергетске ефикасности у приватним зградама су тема које интересује сваког грађанина и грађанку и сваког инжењера и инжењерку и зато смо у нашем програму планирали значајно место за ту тему.

 

Циљеви Дана енергетике:

 

-          остваривање сарадње актера у области енергетског сектора, одрживе енергетике, заштите животне средине, сектора    грађевинарства и локалног развоја у Србији и региону

-          стимулисање инвестирања у одрживу енергетику

-          представљање напредних технологија

-          промовисање могућности финансирања енергетских пројеката

-          већа примена обновљивих извора енергије и мера енергетске ефикасности

-          спречавање климатских промена и прилагођавање на неизбежне промене

 

 Извор: Кућа добрих вести

 

 

и


Последњи пут измењено понедељак, 25 фебруар 2019 14:24
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015