Logo
Одштампајте ову страницу

Да ли се више исплати купити телефон или га узети код оператера на уговор?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dalitelefonakjloooЖелите да купите нови телефон или вам се стари покварио, па сте приморани да набавите други? У Србији имате две опције: прихватити понуду неког оператера и потписати уговор или отићи у радњу и купити телефон. Поставља се питање: шта се више исплати?

 

Да ли се више исплати купити телефон или га узети код оператера на уговор?

 

Први корак је да видите вашу потрошњу, али не у новцу у смислу рачуна, него да узмете неколико последњих рачуна и погледате колико сте минута потрошили, колико смс-ова, а колико мегабајта за онлине саобраћај. Ово је битно да можда не бисте упали у замку маркетинга када вам оператер понуди, на пример, 3 гигабајта за сурфовање, а ви просечно потрошите 600 мегабајта. После тога треба да обаберете модел телефона који вам се допада и онда ћете имати тачну цену коју вам нуди оператер.

 

Главни савет је да исти тај модел погледате и у некој продавници мобилних телефона.

 

Сада се може јавити још једна дилема ако сте се одлучили за куповину: да ли купити телефон у кешу или на неки други начин?

 

То наравно, зависи од телефона до телефона, али наш финансијски аналитичар Душан Узелац је израчунао да је телефоне далеко јефитније купити у продавници, чак иако узмете кредит специјално намењен баш за ту потребу. Проћи ћете јефтиније него да га купите, како рекламирају оператери „за динар“. Нажалост, то за динар испадне много скупље него да га узмете на кредит.

 

На све то, имаћете и предност да нећете имати обавезу са оператером на две године, нећете имати закључан телефон, што је такође још једна корисна ствар. Овде вреди напоменути да закон налаже да телефон мора бити откључан када отплатите уговор који имате са оператером. Телефон је тада суштински ваш и оператери морају да га откључају.

 

Уколико вам се седи да телефон почне да Вам се квари или да се понаша „чудно“ негде месец или два пред истек гаранције и уговора – треба да знате: врло су суптилне методе које се користе да би телефони радили спорије, ту пре свега мислимо на различита ажурирања софтвера. Индустрија телефона се труди да направи ваш телефон споријим него што је то био првог дана, да бисте ви донели закључак да је телефон неупотребљив и да бисте требали да купите нови.

 

Дакле, драги читаоци, ако се нађете у оваквој дилеми, најбитније да све ставите на папир и да видите колико вас кошта телефон када га купите код оператера, а колико када бисте га купили у продавници на кредит и рачуница ће вам дати одговор. Бројке никад не лажу.

 

Извор: Каматица/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 јул 2019 11:14
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015