Logo
Одштампајте ову страницу

Кинези граде ново постројење у Железари Смедерево

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sinterplanУ компанији HBIS GROUP Serbia су на свечаној церемонији председник Републике Србије Александар Вучић, амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо и председник HBIS GROUP Serbia Ванг Ланју, симболичним полагањем временске капсуле обележили у среду камен темељац за нову линију агломерације у Железари Смедерево. Изградња новог синтер постројења треба да омогући да Железара Смедерево буде једно од еколошки најпријатељскијих и ененергетски најефикаснијих индустријских постојења у Европи.

 

Председник Вучић је изјавио да је почетак изградње новог постројења Агломерације вредне 120 милиона долара, значајна инвестиција и захвалио кинским пријатељима на улагању у Железару. Вредна инвестиција ће обезбедити сигурност запосленима и понудити перспективу за будућност, указао је председник Србије.

 

Вучић је навео да у Железари ради више од 5.000 људи. Последњих годину дана 269 младих је добило посао, а 501 запослени је са уговора на одређено, прешао на неодређено време.

 

Те чињенице, као и инвестиција, према Вучићу, „говоре о посвећености HBIS, Хебеј провинције, Тангшана, НР Кине и одлучности председника Си Ђинпинга да наша железара успе.” „Нашли смо пријатеља у председнику НР Кине Си Ђинпингу који је био овде и био одушевљен вашим гостопримством и срдачношћу и између осталог и због тога је донео одлуку да подржи Републику Србију и смедеревску железару.“ казао је Вучић, још једном захваливши кинеском председнику на свему што је учинио.

 

Из Хебеја, североисточне кинеске провинције потиче конгломерат HBIS, други највећи произвођач челика и гвожђа у НР Кини. Тангшан је град у Хебеју у коме је седиште HBIS Tangsteel, кинеског суперпроизвођача челика, огранка и „кичме“ групације HBIS.

 

HBIS GROUP Serbia ће наставити да улаже у Железару Смедерево

 

Председник Вучић је нагласио да нова инвестиција значи да ће HBIS GROUP Serbia наставити да улаже у Железару Смдерево. „Ово што данас изгледа као старина ускоро ће нестати и имаћемо најсавременије постројење која иде у корак са најмодернијим фабрикама света“, поручио је Вучић.

 

                                         hbis

 

Председник Вучић је рекао и да, поред свега што се дешава на тржишту челика, једино Србија осећа сигурност. „Није ово само питање бриге за раднике у Железари и кооперантска предузећа, већ питање читаве Србије“, истакао је он. 

 

„Железара је од фабрике која је доносила само губитке и проблеме постала највећи извозник у Србији. Сигуран сам да ће, када се политички услови у свету поправе, Железара бити још већа и снажнија“, казао је председник Вучић.

 

Вучић је приметио да услови за пословање железаре нису нимало лаки, од система квота из Европске уније, до многих других ствари са којима се Србија суочава. „Ништа од тога не бисмо могли да издржимо да немамо посвећеност кинеског руководства и пријатеља", констатовао је. 

 

„Наши кинески партнери се нису повукли када су те муке почеле, већ су рекли да ће се са нама заједно борити и то гарантује будућност железаре, а добрим делом и будућност Србије”, додао је он. 

 

Вучић је нагласио да нова инвестиција значи да ће HBIS наставити да улаже и да доноси технологије са којима ће Железара Смедерево моћи да иде у корак са најсавршенијим фабрикама Европе и света. То је важно, предочио је он, између осталог и због људи који живе у Смедереву и околним селима, да би они удисали чист ваздух и да би знали да имају сигурну будућност.

 

„За нас је, такође, веома важно да показујемо да смо у стању да мењамо себе, стара постројења за нова, да учествујемо у технолошки најиновативнијим процесима, да идемо у корак са најуспешнијма у свету“, закључио је председник Србије.

 

                                    grupahibis

 

Амбасадорка НР Кине: Успех челичане је резултат добрих односа између две државе

 

Амбасадорка НР Кине Чен је подсетила да је успех челичане резултат добрих односа између две државе. ,,Упркос свим тешкоћама, HBIS је успео да постане највећа извозна компанија у Србији ,“ казала је амбасадорка, честитајући на томе свима. „Сваки члан ове породице дели сан, да претвори железару у Смедереву у модерну, водећу, зелену и паметну европску фабрику," казала је Чен.

 

                           ambasadorka Kine

 

„Данашња цемонија полагања камена темељца за нову агло-линију представља први важан корак ка том дивном сну. Годину дана након обнове, железара ће достићи врхунски европски ниво, биће још конкуретнија, а донеће граду Смедереву и околним подручјима још свежији ваздух и још бистрије небо,“ казала је Чен у надахнутом говору на српском језику.

 

Амбасадорка је констатовала одличну сарадњу кинеских са српским радницима у „породичној атмосфери“. ,,Ја бих рекла да је Железара кућа коју су заједно градиле кинеска и српска страна", оценила је Чен.

 

„Срећни смо што смо као чланови ове породице и ми у Амбасади дали скроман допринос развоју железаре. Железара је легенда економског развоја Србије и легенда сарадње Кине и Србије и легенда иницијативе Појас и пут. Замолила бих вас да заједничким напорима чувамо нашу заједничку кућу и испишемо још лепшу легенду”, поручила је амбасадорка Чен.

 

Чен је кинеском менаџменту HBIS у Србији упутила искрену захвалност на доприносу у протекле три године развоја железаре, као и за напредак кинеско-српског пријатељства и иницијативе Појас и пут. „Желим нашој заједничкој железари пуно успеха”, закључила је амбасадорка НР Кине.

 

                               dvojejejej

 

 

Директор Ванг: Нови пројекат ће учинити Железару водећом у Европи, у енергетској ефикасности

 

Председник компаније HBIS GROUP Serbia Ванг је истакао да је ново синтер постројење део свеобухватног пројекта за енергетску ефикасност и заштиту природне средине. За компанију је то „кључни пројекат за унапређење штедње енергије, смањења емисија, зелене производње и интелигентног развоја HBIS Serbia”, казао је директор Ванг.

 

Према Вангу, нови пројекат ће учинити Железару водећом у Европи, што се тиче енергетске ефикасности. Он је поручио да ће пројекат, такође, постати важна прекретница у израстању HBIS GROUP Serbia у висококонкурентну компанију за производњу челика у Европи. Разлог за ово улагање јесу тежње HBIS Serbia да створи конкурентну компанију у европским оквирима, навео је Ванг, захваљујући Влади Србије за снажну подршку.

 

Ванг је нагласио да су председници Кине и Србије, Си и Вучић, као и народи обе државе, у протекле три године посвећивали велику пажњу развоју и изградњи HBIS Serbia. То доприноси напретку компаније, контатовао је Ванг.

 

Када пројекат буде завршен, већину старих зграда и опреме замениће зелена, интелигентна, модерна фабрика, водећа за уштеду енергије у Европи. „Оптимизоваћемо енергетски систем и рециклирати сву секундарну енергију из процеса производње како би била постигнута ефикасна пециклажа енергије”, најавио је Ванг.

 

Очување енергије и заштита животне средине достизаће напредни светски ниво. „Како бисмо достигли тај циљ, придржаваћемо се високог стандарда и у потпуности ћемо пренети знања свих компанија, којих је 21, у власништву HBIS Group,“ поручио је директор.

 

Ванг је даље навео да ће HBIS Serbia проактивно увести напредне нове технологије и процесе у зеленој и интелигентној производњи из НР Кине и света. Примењиваће, такође, уштеду енергије и интелигентне оперативне новине на систем сировина, потисних пећи и конверторских система.

 

„Уверени смо да ће се после овакве обнове, HBIS Serbia уздићи на ниво водеће компаније у Европи у погледу свеобухватног коришћења енергије и заштите животне средине,“ рекао је директор Ванг. Он је додао да ће овај пројекат, такође, „постати важна прекретница за HBIS Serbia, у изградњи високо-конкурентног предузећа за производњу челика у Европи”.

 

Директор је казао како ,,HBIS верује да ће, уз пажњу лидера Србије и Кине, обе владе, али и посвећен и напоран рад 5.000 радника, пројекат свебухватног очувања енергије и заштите животне средине бити завршен у року и створиће крила за даља достигнућа наше компаније. HBIS неће изневерити мисију и своја очекивања, и даће све од себе да испуни своја обећања", нагласио је Ванг Ланју.

 

(Наставља се)

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено петак, 02 август 2019 15:49
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015