Logo
Одштампајте ову страницу

Како продати компанију — све што треба да знате о тражењу инвеститора

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kompanijaajaaj343434Пред вама је трећи текст из серије чланака о томе како продати компанију, а у њему ћете сазнати које су вам опције када тражите инвеститора.

 

Аутор текста је Срећко Ћосовић, менаџер за финансијско саветовање и трансферне цене из консултантске куће “WTS Порези и Финансије”.

 

У првом тексту смо дали увод о продаји компаније и поступцима који могу увећати вредност компаније, а у другом смо анализирали начине на које се може доћи до процене цене компаније у купопродајној трансакцији. У овом тексту ћемо анализирати које су могуће опције приликом тражења потенцијалних инвеститора.

 

Пре доношења саме одлуке о продаји дела или читаве компаније, власник би требало да размотри кључне предности и недостатке привлачења инвеститора. Међу предности спадају:

 

-     Прикупљање капитала: уместо да се компанија додатно задужује, неопходна финансијска средства се могу прикупити путем улагања инвеститора у замену за удео у власништву.

 

-     Јачање финансијских капацитета: након што компанија нађе инвеститора, њен кредибилитет пред комерцијалним банкама и лизинг кућама се побољшава и омогућава се финансирање по повољнијим условима, нарочито уколико је реч о улагачу познатом у пословном свету. Компанија постаје финансијски стабилнија, па квалитетније може задовољити захтеве и критеријуме кредитора.

 

-      Пословни развој: инвеститор компанији може да пружи подршку у виду сопствене стручности, искуства и контаката. Инвеститор може помоћи у креирању квалитетније организације, а својом репутацијом може донети нове значајне купце и приступ новим тржиштима.

 

-      Решавање личних проблема оснивача: оснивачи се често одлучују да продајом изађу из пословања компаније из приватних разлога.

 

Уколико оснивач одлучи да прода целокупно власништво и престане са радом у компанији, основна мана такве одлуке је психолошке природе: улажући своју енергију и ресурсе у развој бизниса највећи број оснивача се идентификује са пословним подухватом и напушта га помешаних осећања.

 

Ако оснивач продаје део власништва и наставља са радом у компанији, он мора да научи да пословне одлуке не може више да доноси самостално, већ мора да се консултује са својим партнером. Такође, инвеститор може да иницира значајне промене у организацији и стратегији пословања, које се оснивачу не допадају увек.

 

Приликом тражења инвеститора, компанија се између осталих може обратити следећим групама:

– пословни анђели,

– запослени,

– компаније из гране,

– купци и добављачи,

– инвестициони фондови.

 

Пословни анђели су имућни појединци који своја средства улажу у перспективне компаније. Улагањем стичу учешће у власништву и компанијама помажу у њиховом даљем развоју. Приликом идентификовања потенцијалних пословних анђела, неопходно је тражити појединце са искуством у грани у којој послујете (на пример, предузетници који су раније продали своје бизнисе у вашој грани) или у сродним бизнисима или макар оне појединце који су способни да реше проблеме са којима се сусрећете у вашем пословању (организација рада, налажење нових купаца, пробој на нова тржишта итд).

 

Запослени такође могу обезбедити неопходна финансијска средства. То нарочито може бити случај са менаџментом компаније.

Укључивањем менаџмента у власништво и стицањем права на учешће у добити, менаџмент ће бити мотивисанији да ради на увећању профита.

 

Удео у вашој компанији можете понудити компанији која послује у истој/сличној грани, као што су:

 

-     Компаније које су у одређеним сегментима пословања супериорније од ваше (на пример боље тржишно позиционирање, боље брендирање, финансијски јача компанија, већа компанија у погледу прихода, активе, броја запослених итд.). У том случају поставите себи питање: „Шта ова компанија може донети нама?’’

 

-     Компаније које су у одређеним сегментима пословања лошије од вас, али имају расположива финансијска средства. Тада треба себи да поставите питање „Шта ми можемо донети овој компанији?’’. Пример оваквог инвеститора може бити инострана компанија која жели да ступи на српско тржиште, али нема довољно знања о локалним условима пословања.

 

-     Компаније са компатибилним стратешким циљевима: на пример, као софтверска компанија желите да развијете софтвер који би се примењивао у енергетици, имате квалитетан тим програмера, али немате неопходна финансијска средства ни инжењере са искуством у овој области, што би могао за удео у власништву пружити инвеститор са компатибилним ресурсима.

 

-     Удео у компанији можете понудити неком од ваших кључних купаца или добављача: реч је о пословним партнерима који познају ваше пословање. Како бисте их привукли да инвестирају у вашу компанију, неопходно је уверити их како им је то у интересу у циљу унапређења и до тада успешне пословне сарадње.

 

Што се тиче тржишта капитала у Србији, у ИТ сектор примарно улажу Venture capital fondovi  (фондови смелог капитала): фондови који улажу у стартап компаније, односно младе перспективне компаније преузимајући мањински удео у власништву, помажу им да остваре своје потенцијале током периода од око пет година, а потом продају свој удео. Примери оваквих фондова су South Central Ventures и StartLabs, које смо помињали у првом из ове серије текстова. У зреле и за српске услове веће компаније улажу привате еqуитy фондови: нпр. фонд банке Уницредит је ступио у власништво Comtrade.

 

Напомињемо да одлука о продаји компаније може изазвати нелагоду код запослених, добављача, купаца и осталих интересних страна, јер М&А трансакција обично доноси са собом и промене у пословним односима. Створена нелагода може довести и до прекида сарадње, па је неопходно испланирати комуникацију са интересним странама о трансакцији током њене реализације. Приликом иницијалних разговора свакако се препоручује тајност и стога би при контактирању потенцијалних инвеститора требало ићи директно на кључног доносиоца одлука или до њега доћи помоћу изузетно поверљивог посредника.

 

Извор: Стартит

 


Последњи пут измењено четвртак, 08 август 2019 13:21
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015