Logo
Одштампајте ову страницу

Како да честитате рођендан својим пословним партнерима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

poklonijedanВодите успешан посао, остварујете одличне резултате и одржавате добре односе са својим сарадницима. Иако многи сматрају да се у свету пословног партнерства искључиво и строго треба држати посла, пракса је показала да су најуспешније оне сарадње у којима пословном партнеру јасно стављате до знања да га цените. Један од начина да покажете своју наклоност и општу културу јесте честитање рођендана.

 

Доносимо неколико савета за неупућене и оне који по први пут честитају рођендан пословном партнеру.

 

Шта је важније: садржај или форма?

 

Смишљање рођенданске честитке за пословног партнера често представља тежак задатак. Пошаљилац се пита шта једна таква порука треба да садржи, као и какав тон треба да има. Садржај рођенданске честитке је неретко оно чему се посвећује највише пажње, али пре него што пређемо на тај део, треба напоменути и следеће: како год гласила Ваша порука, не допустите да због неписмености не буде лепо прихваћена. Дакле, потпуно је непримерено да се у вашој пословној преписци, па и овој неформалне природе, нађе нека правописна грешка. Размислите какав утисак остављате уколико пошаљете поруку тзв. ошишаном латиницом. На пример: „Честитке за рођендан“ не смеју бити „Цеститке за родјендан“.

 

Пажљиво бирајте речи

 

То нас доводи до садржаја. Напишите писмену поруку која није претерано званична. Сасвим је у реду пожелети свом пословном партнеру добро здравље, али се не треба уплитати више од тога у сферу приватног живота. Покажите да вам је стало до ваше сарадње и партнерства, а своје жеље држите у оквиру пословног успеха.

 

То не значи да честитка треба да буде хладна и званична, али такође не треба претеривати ни са „топлим жељама“. Посматрајте то на следећи начин: Ваша рођенданска честитка је огледало вашег партнерског односа, али и огледало Ваше фирме. Какав утисак желите да оставите?

 

Који канал изабарати за слање честитке?

 

У доба без Интернета било је једноставније изабрати начин на који ћете пословном партнеру честитати рођендан. Могли сте послати традиционалну поштанску дописницу или пак курирском службом упутити цвеће, пиће или неки симболичан поклон са кратком поруком у канцеларију свог сарадника. Међутим, онлајн пословања данас доносе и безброј могућности за онлајн честитања. Тако је широк избор канала преко којих ваша рођенданска честитка може стићи до жељене адресе. Мејл, Фејсбук, Инстаграм, Вибер, Линкедин, СМС: како изабрати прави пут?

 

Сасвим је извесно да ће, као што је случај са садржајем поруке, и овај избор диктирати сарадња и однос који сте остварили са вашим пословним партнером. Дакле, уколико се ваша комуникација све време одвија на мејлу, непримерено је да рођенданску честитку пошаљете на Фејсбуку или Виберу. Такође, уколико се ваши разговори и договори претежно утврђују у Фејсбук сандучету или путем телефона, честитку ће послати управо тим путем. Не желите да ваше искрене жеље залутају на мејл и остану непрочитане, зар не?

 

Зашто је добро честитати рођендан пословним партнерима?

 

Дакле, који је смисао тих порука и у чему се огледа њихова важност? Ово питање се намеће као неизбежно у брзом, напетом и стресном пословном окружењу. Иако се чини да се професионалнсот огледа у савесном, ефикасном и квалитетно обављеном послу, она није само то. Професионални односи заснивају се пре свега на узајамном поверењу и сигурности у другу, партнерску страну. Можда је Ваш партнер наследио породичну фирму са дугогодишњом традицијом или пак изузетна жена која је свој хоби претворила у озбиљан посао. Покажите им да се дивите њиховој енергији и радном елану. Један људски, културни и пријатељски гест као што је честитање рођендана у великој мери може учврстити вашу сарадњу и показати да Вам је стало до заједничког успеха.

 

Према томе, изаберите праве речи да изразите своје лепе рођенданске жеље и не заборавите: будите писмени.

 

Извор: Bizlife


Последњи пут измењено среда, 14 август 2019 14:17
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015