Logo
Одштампајте ову страницу

Електронско оснивање доо могуће и онлајн

Оцените овај чланак
(6 гласова)

zarifАгенцији за привредне регистре је, после омогућавања електронске регистрације предузећа, омогућила и оснивање једночланих друштава са ограниченом одговорношћу (ДОО) електронским путем, као и оснивање вишечланог друштва са ограниченом одговорношћу  електронским путем,  као нове електронске услуге за привредна друштва.

 

 

Е-регистрација се обавља у систему за централизовано пријављивање корисника Агенције за привредне регистре.


Процедура оснивања једночланих и вишечланих ДОО се у потпуности спроводи интернетом. Тиме се скључују долазак пред шалтер и чекање у реду или слање докумената поштом, уз повољнију цену овог вида регистрације него када је регистрација с папирима у питању. Ова електронска услуга, за коју се накнада плаћа искључиво платном картицом, кошта 1.400 динара мање него када се плаћа такозвана регистрација са папирима.


Будући да у поступку регистрације, након подношења регистрационе пријаве, регистратор проверава да ли су испуњени сви услови за регистрацију друштва, као и да ли су подаци садржани у пријави у складу с подацима који су наведени у приложеној документацији, подносилац пријаве за електронске оснивање ДОО би требало да:


провери  је ли жељени назив друштва слободан
изабере одговарајућу шифру делатности која ће бити пријављена регистру као претежна делатност
провери да ли су подаци који су унесени у апликацију подударни с подацима из докумената која је приложио


Захваљујући једношалтерском систему регистрације, и подносилац који се одлучио за регистрацију преко интернета, користиће све погодности овог система. Са подношењем е-пријаве за регистрацију оснивања, истовремено се подноси пријава за доделу ПИБ-а и ПДВ евидентирање, али се достављају и ПИО фонду подаци за члана друштва који заснива радни однос у привредном друштву.


Четири предуслова за подношење е-пријаве


Подносилац е-пријаве за регистрацију једночланог или вишечланог ДОО може бити члан друштва, тојест оснивач - домаће или страно физичко лице, као и домаће правно лице које може поднети интернетом пријаву преко свог пуномоћника - регистрованог заступника.


Будући привредник би најпре требало да приступи систему за централизовано пријављивање корисника Агенције за привредне регистре и да креира свој кориснички налог – ово је почетни корак за оне кориснике који по први пут приступају систему.


Ако је привредник већ приступао систему, он исти кориснички налог може искористи и за е-регистрацију оснивања једночланог или вишечланог ДОО - потребно је да само унесе своју електронску пошту и лозинку.
Да би е-пријава била поднета, нужно је да буду испуњена четири битна предуслова, односно  подносилац пријаве би требало да поседује:


квалификовани електронски сертификат, односно електронски потпис, који је  издат од стране сертификационог тела у Републици Србији. Електронски потпис је и иначе  касније потребан за подношење финансијских извештаја, као и за комуникацију са Пореском управом. Е-пријава мора бити потписана квалификованим електронским потписом, а њиме се потписују и сва документа приложена уз пријаву.


Сва приложена документа морају бити креирана у форми е-документа, потписаног е-потписом члана друштва или у облику дигитализованог акта, чију је истоветност оригиналу, у складу с прописима којима се уређује електронски потпис и електронски докумет, потврдио квалификованим е-печатом или квалификованим е-потписом јавни бележник.

 

инсталиран читач електронских картица, који омогућује да се плаћање обавља електронским путем ( уз инсталирану НЕXУ апликацију за електронско потписивање - дизајнирана је од стране Агенције за привредне регистре и  она може служити кориснику за креирање свих будућих докумената у електронској форми.. Преузимање  НЕXУ сплаикације са сајта АПР је бесплатно).

 

могућност плаћања електронским путем коришћењем Виса, Дина или МастерЦард платне картице

отворен налог на систему за централизовано пријављивање корисника Агенције за привредне регистре, због приступа информационом систему (а касније ће се користити  за све е-услуге које пружа Агенција за привредне регистре)


Пријаву за регистрацију могуће је поднети само ако су попуњена сва обавезна поља и ако су испуњени следећи услови:


- плаћена је накнада за е-регистрацију


- пријава је потписана квалификованим е-потписом издатим на територији Републике Србије,
- ЈМБГ или евиденциони број за странца из е-потписа подносиоца идентичан је са ЈМБГ или евиденционим бројем унетим као податак у одељку “подносилац захтева”


електронски документи су потписани е-потписом овлашћеног лица (рецимо, потврда банке о уплаћеном оснивачком улогу (у случају да је предвиђен оснивачком актом), мора бити потписана е-потписом овлашћеног лица банке која је ту потврду издала.

 

Мале допуне и ситни савети

 

Идентитет подносиоца и физичког лица проверава сама апликација и то валидацијом квалификованог електронског потписа подносиоца.


Оснивачки акт који се прилаже уз е-пријаву требало би да буде у форми електронског документа и потписан е-потписом члана друштва или заступника друштва уколико је будући члан домаће привредно друштво.


Сви документи приложени из пријаву морају бити у оригиналу, уколико није изричито прописано да је могуће доставити фотокопију (рецимо, фотокопија личне карте код „папирних“ захтева). Будући да се ради о е-пријави, приложени документи морају бити у форми електронског документа - потписани е-потписом издаваоца документа (потврда банке о уплаћеном оснивачком улогу, ако је предвиђен оснивачком актом, мора бити потписана е-потписом овлашћеног лица банке која је потврду издала).


Грешке које се често дешавају

 

Подносиоци е-пријава често не користе дијакритике па уместо Јовановић напишу Јовановиц, а догађа се и да “прогутају” неко слово или да пермутују слова у речи. У поступку регистрације не постоји могућност измене унетих података - е-пријава се усваја у целини онако како је попуњена и подаци се региструју искључиво онако како их је подносилац унео па је од изузетне важности водити рачуна о правопису.


Пословно име се пише на српском језику, ћириличним или латиничним писмом. Одабраним писмом у оснивачком акту  мора бити уписано и пословно име у регистрациону пријаву. У супротном, може доћи до одбацивања захтева, пошто настаје несагласност између регистрационе пријаве и приложене документације.  


 Ознака правне форме у апикацији мора бити идентична пословном имену у акту. Несагласност у погледу ознаке правне форме је разлог за одбацивање захтева за е-регистрацију.


 Разлог за одбацивање захтева може бити и различитост података о оснивачком улогу, у пријави и оснивачком акту.
По подношењу пријаве, све до доношења одлуке од стране надлежног регистратора, корсник може да измени  или допуни захтев или да одустане од њега.

 

Деси ли се да регистратор донесе одлуку којом одбацује пријаву, подносилац има могућност да отклони утврђене недостатке и да поново поднесе пријаву, при чему ће платити половину накнаде која је прописана за регистрацију. Подношењем пријаве у року од 30 дана од дана објављивања одлуке регистратора о одбацивању пријаве, може да приступи креирању „пријаве за регистрацију једночланог и вишечланог ДОО по праву приоритета“.  

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 25 август 2019 21:18
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Најновије од Негослава Станојевић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015