Logo
Одштампајте ову страницу

Чешки председник, четири министра и преко 50 привредника долази у Србију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zemannannana343434Посета чешког председника Милоша Земана Србији од 10. до 12. септембра оријентисана је изразито на трговинске односе и председника уз четири министра прати и преко 50 привредника. Према подацима Привредне коморе Чешке, интересовање предузећа за Српско-чешки пословни форум у оквиру посете Београду било је такво да је за само неколико дана попуњен капацитет авиона.

 

У пратњи Земана на билатералне разговоре у Београд стижу и министар индустрије и трговине Карел Хавличек, министар саобраћаја Владимир Кремлик, министар унутрашњих послова Јан Хамачек и министар одбране Лубомир Метнар који би требало да потпише споразум о сарадњи у ресору одбране у области образовања кадрова, обуке и војног здравства.

 

У привредној делегацији на челу са председником Привредне коморе Чешке Владимиром Длоухим су представници предузећа из енергетике, машиноградње, грађевинарства, прехрамбене индустрије, војне индустрије и туризма, казао је агенцији ЧТК портпарол Привредне коморе Мирослав Диро.

 

Чешко Министарство иностраних послова упозорило је да, иако таквих идеја и предлога има, чешка предузећа не би требало да покушавају да заобиђу руски ембарго на производе из ЕУ, балканским путем, преко улагања у Србији.

 

"Чешким предузећима сигурно не говоримо да могу да продиру натраг на руско тржиште преко Србије. Повремено се појаве такве идеје, на пример да би то могло да се изведе преко Белорусије и слично. Ми као министарство то никако не подржавамо. Ту су санкције и оне су на снази, не размишљамо како да то изведемо другачије", казао је независном новинарском серверу Hlidacipes.org заменик чешког министра спољних послова Мартин Тлапа.

 

Заменик шефа дипломатије препоручује чешким предузећима да траже пословне прилике директно у Србији, где је Чешка, према речима спољнополитичког саветника председника Рудолфа Јиндрака, четврти по величини инвеститор, као и у другим земљама Западног Балкана.

 

"Тамо имамо историјски добре односе, што може да нам помогне у том окружењу где је конкуренција јака. Чињеница је да је цео Балкан у сфери интересовања низа земља, укључујући Русију и Кину", казао је Тлапа.

 

Извор: Euroaktiv.rs


Последњи пут измењено понедељак, 09 септембар 2019 12:32
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015