Logo
Одштампајте ову страницу

Како најбрже до процене вредности некретнине која вас занима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

prodajastanovi22222Просечно информисан грађанин Србије, у ситуацији када покуша да прода или купи некретнину, сусреће се с низом питања, проблема, дилема и недоумица, не само када је поузданост саме трговине у питању (што је посебно занимљива и не тако мало "опасна" тема), већ и када је реч о пукој процени вредности куће или стана.

 

Процена вредности некретнине је изузетно замршен и компликован посао и зависи од великог скупа фактора и околности, али од скора постоји сајт Моја некретнина на којем се у само неколико корака, да не кажем кликова, свако може информисати бар о прелиминарној вредности некретнине коју поседује или намерава да је купи. Базиран је на неколико основних фактора који одређују цену куће или стана и једноставним уношењем адресе некретнине која вас интересује и избором параметара (између неколико понуђених опција) које се односе на њу, за неколико секунди добијате процењену вредност квадратног метра тог објекта и његову укупну цену. На сличан начин могуће је сазнати и цену када је у питању издавање куће или стана.

 

За Београд, рецимо, то можете сазнати OВДЕ.

 

Покретачи овог онлајн сервиса су Јелена и Игор Мањенчић, који су на идеју да направе овај сајт дошли онда када су се и сами, желећи да купе стан, нашли у проблему.

 

„Имали смо проблем да проценимо да ли је цена за конкретан оглас реална. Анализа укључује свакодневно прегледање неколико сајтова за некретнине и креирање Еxcel табеле у којој бисмо сврставали пронађене некретнине по разним критеријумима. На крају када бисмо дошли до закључка да је одређена некретнина повољна у односу на тржиште, тај оглас би већ истекао. Стан још нисмо купили - објаснили су ми када сам их замолила за неколико информација о сајту који ме је заинтересовао као површног пратиоца кретања цена на тржишту некретнина - хоћемо прво боље да анализирамо тржиште и да сачекамо бољу понуду. Наравно, проблем са којим се свако сусреће јесте да наилази на понуде које су знатно лошије од њиховог очекивања. Добре понуде су ретке и такви станови се брзо распродају“.

 

Колико је били тешко урадити један овакав посао, имајући у виду његов обим... све детаље, локације, цене итд... колико времена и ангажовања (колико људи) је било потребно за то, с којим проблемима сте се суочавали док нисте добили ту неку почетну задовољавајућу верзију сајта?

 

„На пројекту је било ангажовано укупно петоро људи. Дакле, јако мали тим за пројекат тог обима. Требало нам је скоро годину дана да дођемо до прве верзије коју смо недавно покренули. Свакако најзахтевнији део је био цртање мапе. Сваки део Београда је ручно исцртан како бисмо могли да у те делове града сврстамо све некретнине које пронађемо. Други, исто тако захтеван део је био направити алгоритам за сортирање некретнина по локоцијама и креирање алгоритма по којем се одстрањују дупликати, некретнине које су ирелевантне или садрже нелогичне податке, као и сам процес процене вредности“

 

Процена вредности некретнине јесте сложен посао и зависи од много фактора, од којих на овом сајту постоје само најосновнији. Колико изостављање неких других, такође битних фактора, може да утиче на коначну цену некретнине (рецимо, снабдевеност у околини, близина аутобуских станица и повезаност са осталим локацијама)?

 

„Тачно тако, све су то фактори који могу утицати на цену. Међутим, те ствари су веома индивидуалне. Рецимо, неко као превозно средство у Београду искључиво користи сопствено возило. За њега није битна близина аутобуских станица, тако да за сада се нисмо упустили у тако нешто, али свакако то имамо у плану“

 

На које параметре ћете се фокусирати у наредном периоду, како бисте омогућили поузданију процену вредности неке некретнине?

 

„У наредном периоду ћемо се фокусирати на сам алгоритам за процену реалне вредности. Иако на први поглед звучи као тривијалан задатак, израчунавање просечне цене квадрата се никако не може свести на просто дељење цене са површином и рачунањем просека. Исто тако на просечну цену имају утицај многи фактори које треба узету у обзир приликом дефинисања финалних цена. Како бисмо постали релевантан избор за процену цене некретнине тај алгоритам мора да постане много бољи него што је тренутно у првој верзији. Након покретања сервиса, добили смо доста порука од људи којима је сервис занимљив и који имај намеру да га користе. Пажљиво смо сакупили све замерке и неке од њих ћемо већ ових дана исправити. Једна од критика је била и да реална вредност некретнине треба да буде већа или мања за одређену локацију. Наш циљ је да људи у будућности стекну поверење у наш алгоритам и да он даје резултате који што ближе осликавају стање на тржишту“.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 14 септембар 2019 16:51
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Најновије од Негослава Станојевић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015