Кућа Добрих Вести

Login

Ово је бр. 1 пословна вештина будућности

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vestinabr13333333Сви причају о најновијем твиту америчког председника Доналда Трампа. Пинг! Ето га опет – члан породице вам је управо послао поруку, пише за “CNBC Make It” Nir Eyal инструктор на Stanford’s School of Business и писац, чије је задње дело Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life”.

 

Подигнете телефон да погледате вести и одговорите на поруку, па проверите само Фацебоок пост и погледате занимљив Youtube видео. Одједном, пре него што то знате, прошао је сат времена и нисте извршили ниједан задатак везан за посао.

 

Мањак концентрације долази на наплату

 

Изазов на послу, наравно, увек је био избегавање ствари које нас ометају. Али данашње сметње осећају се другачије.

 

Количина доступних информација, брзина којом се могу дистрибуисати и могућности приступа новом садржају на нашим уређајима створили су вишеструка ометања.

 

Колика је цена свега овога? 1971. године психолог Херберт А. Симон нагласио је да богатство информација значи несташицу нечег другог – пажње.

 

То је била истина прије више деценија, али истинито је данас више него икад пре. Пажње, чини се, највише недостаје у данашњој економији. И ако то данас не ставимо у фокус, само ће постати још горе.

 

Најважнија вештина 21. века

 

Радно место се брзо мења, а у блиској будућности на свету ће постојати две врсте људи, они чију пажњу и живот контролишу други и они који се с поносом називају “indistractable”,, односно људи којима је досадно без обзира на то колико екрана гледају и не може их забавити ни један медији или дигитални уређај.

 

Истраживачи су нам говорили да су пажња и фокус главне сировине људске креативности и процвата. А у доба појачане аутоматизације, најтраженији послови су они који захтевају креативно решавање проблема, нова решења и врсту људске домишљатости која долази из дубоког фокусирања на задатак који се обавља.

 

То би могло рећи да је задржавање пажње најважнија вештина 21. века. Многи стручњаци, укључујући Адама Гранта, који је рекао да “успех и срећа припадају људима који могу контролисати своју пажњу”, нагласили су важности фокуса.

 

Мејл

 

Е-пошта је проклетство модерног радника. Студија објављена у International Journal of Information открила је да канцеларија радници требају у просеку 64 секунде након провере е-поште како би се преоријентирасали на посао.

 

Да бисте смањили укупно време проведено у провери мапе пристигле поште, морате се усредоточити на две ствари:

 

Смањење укупног броја примљених порука

 

Да бисте примили мање порука е-поште, морате послати мање порука е-поште. Звучи очигледно, али већина порука е-поште које шаљемо и примамо нису баш хитне. Но слабост нашег мозга за варијабилним наградама чини да сваку поруку, без обзира на облик, третирамо као да је временски осетљива. Та тенденција условљава нас да стално проверавамо мапу пристигле поште, одговарамо и уклањамо захтеве. Све је то велика грешка.

 

Смањивање времена проведеног на е-пошти

 

Најважнији аспект е-поште је колико хитно треба на њу одговорити. Будући да заборављамо када пошиљалац треба одговор, губимо време на поновно читање поруке. Решење? Само отварајте сваку е-пошту двапут. Када први пут отворите е-пошту, одговорите на то питање пре него што је затворите: Када је на ово потребно одговорити? Затим је означите као “Данас” или “Ове седмице”. Припремите тако најважније информације свакој новој поруци, припремајући је за други (и последњи) пут за отварање. (Наравно, за супер хитне поруке типа – одговорите одмах – наставите и одговарајте.)

 

Групни четови

 

Џејсон Фрид, суоснивач популарне апликације за групни chat Basecamp, признао је – да бити у групном цхату може бити слично као “бити на целодневном састанку са случајним учесницима и без дневног реда.”

 

Препоручује провођење четири правила када је у питању групни чет:

1. Користите га попут сауне: Уђите, изађите.

2. Закажите: одредите време за групни чет на вашем календару.

3. Будите избирљиви: Што је група мања, то боље. Кључно је осигурати да сви присутни могу додати и извући вредност из учествовања у разговору.

4. Користите га селективно: Групни цхатови су добри за неке теме и групе, али не и за друге – зато имајте на уму како га употребљавате.

 

Састанци

 

Примарни циљ већине састанака требао би бити постизање консензуса око одлуке, а не стварање ођека мисли и размишљања организатора скупа.

 

Један од најлакших начина за спречавање сувишних састанака је тражити две ствари од свакога ко га сазове:

 

Наведите дневни ред о којим ће се проблемима разговарати. Нема дневног реда, нема састанка.

 

Понудите најбоље решење у облику кратког, писменог прегледа. Не мора бити више од странице или две где се расправља о проблему, њихово образложење и препорука.

 

Битна је и присутност. Једном када се састанак одржава, сви преносни рачунари и уређаји требају бити искључени или остављени за столом како би запосленици били на састанку присутни – и у телу и у глави.

 

Ваш телефон

 

Наши паметни телефони су постали незамењиви. Они су, међутим, такође главни извор потенцијалног одвраћања пажње. Добра вест је да ослањање на њих није исто што и зависност о њима.

 

Доњи план може вам уштедети безброј сати безвезно проведених на телефону. Осим тога, од почетка до краја проведбе плана потребно је мање од сат времена, па више не може бити оправдање да вам ваш телефон поновно “одвраћа позорност”.

Решите се апликација које ретко или више не користите

 

Запитајте се које су вас апликације добро служиле, а које нису. На темељу одговора деинсталирајте оне се не поклапају с вашим вредностима и задржите оне за учење и очување здравља. Уклоните и апликације за вести с бурним упозорењима и насловима који стварају стрес.

 

Решите се апликација које волите

 

То може значити уклањање апликација попут YouTuba, Фејбука или Твитера. Ако напуштање тих услуга за вас није у потпуности опција, замените време и место – кад и гђе користите ове потенцијално ометајуће услуге на вашем телефону. Једно решење је да их ставите само на свој десткоп рачунара, не и на телефон.

 

Разврстајте своје апликације

 

Тони Стаблебајн, главни уредник популарне медијске публикације Бетер Хјуманс, препоручује разврставање апликација у три категорије: “Примарни алати” (апликације које вам помажу у извршавању дефинисаних задатака на које се често ослоњате: вожња, проналазак локације, додавање састанка), “Аспирације” (апликације које вас потичу да радите ствари на које желите потрошити време: медитацију, јогу, вежбање, читање књига, слушање подцаста) и “Slot Machines" (апликације које отворите и изгубите се у њима: е-пошта, Твитер, Фесјбук, Инстаграм).

 

Промените подешавање обавештање о апликацији тако да их примате мање и само оне битне, преноси Poslovni.hr.

 

Подешавање обавештања треба мање од 30 минута, али то јако промијени живот. Чак и ако се прилагоде само две врсте дозвола обавјештења: звук и преглед. Запитајте се које би вас апликације могле прекинути кад сте са породицом или усред састанка.

 

Сарадници

 

Иако су данашњи уреди отворених врата дизајнирани како би потакнули размену идеја и сарадњу, они често доводе до више ометања. Прекиди имају тенденцију смањења укупног задовољства радника и повећавају погрешке.

 

На пример, болничка студија коју је координисаo Универзитет у Калифорнији, Сан Франциско, открила је пад од 88% броја погрешака медицинских сестара када су носиле јарко наранџасте прслуке који су поручивали колегама да их не прекидају.

 

Као и медицинске сестре у студији, можете смањити број прекида током рада постављањем знака “Не прекидајте” негде на вашем столу. Такође може писати нешто попут: “Морам бити фокусиарн баш сада, али молим вас вратите се касније.”

 

Ово је једноставан начин како бисте обавестили сараднике да не желите да вас прекидају. Изврсно је јер шаље недвосмислену поруку на начин које слушалице на ушима не могу.

 

Извор: Bankar.rs


Последњи пут измењено уторак, 22 октобар 2019 11:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија