Logo
Одштампајте ову страницу

Штедња – навика за извеснију будућност

Оцените овај чланак
(2 гласова)

stednjanavikaaaaaaДа ли штедите и колико новца можете да одвојите са стране месечно? Приближава нам се Светски дан штедње, 31. октобар, који је уједно и прилика да се подсетимо значаја штедних навика и размислимо о мотивима за штедњу.

 

Новац који успемо да уштедимо може да буде изузетно користан у тренуцима када нам затребају додатна средства, било да је у питању изненадна поправка аутомобила, или сјајна прилика за путовање. У тим ситуацијама нам постане јасно колико је корисно имати формиране штедне навике.

 

Циљеви и мотиви, наравно, могу бити и дугорочнији. Уколико одлучимо да, за почетак, сваког месеца сачувамо 5% износа наших месечних примања, то неће направити велику разлику у нашем новчанику, али ће бити први корак да се на дуже стазе осећамо финансијски сигурније.

 

Ипак, и када на први поглед за штедњу не постоји конкретан разлог – ако почнете озбиљније да размишљате о будућности, лако можете пронаћи неколико њих.

 

(Бар) пет разлога због којих треба да штедите

 

Образовање – Било да се односи на ваше професионално усавршавање, или школовање ваше деце, образовање се са правом сматра веома важном инвестицијом у будућност. Студије, курсеви или семинари често нису јефтини, али је ово једна од ретких ставки за коју постоји сагласност да је вредна улагања.

 

Живот у познијим годинама – Иако се неким од нас вероватно чини да је време пензије далеко, за штедњу за позно животно доба никада није рано. Штавише, што раније почнете са одвајањем новца, то ћете лагодније дочекати време када нећете бити у прилици да зарађујете као на врхунцу каријере.

 

Боље управљање новцем – Иако можда не звучи тако, овај мотив може бити врло конкретан. Уколико сматрате да “не умете баш са парама”, планирање штедње и рад на развоју штедних навика може бити ваш први корак ка бољим финансијским навикама уопште. Можете почети од горе наведених мањих износа и већ после неколико месеци осетити прве резултате.

 

Путовања – Можда је време да престанете да маштате о месту који сте увек желели да посетите као о бајковитом путовању које се никада неће десити. Уз добру организацију и планирање, сасвим је могуће да уштедите довољно да остварите свој сан.

 

Посебну групу разлога за штедњу чине непредвиђени случајеви, попут поменуте изненадне поправке аутомобила, али и много озбиљнијих ситуација које у великој мери можете олакшати уколико имате неку своту новца “у резерви”. Штедише у нашој земљи најчешће стављају новац са стране управо за случај ванредних околности, показују истраживања Ерсте Групе из протеклих неколико година.

 

Банка или сламарица

 

Kада донесете одлуку да одвајате новац зарад неког циља у будућности, поставља се питање – како штедети? У најосновнијем облику, оно се своди на чувену дилему: банка или чување новца код куће.

 

Иако је држање новца “у сламарици” легитиман избор, имајте на уму да у том случају он није безбедан као што би био на штедном рачуну. Међутим, осим физичке сигурности новца, штедња у банци доноси и одређен принос на основу камате, за разлику од чувања новца код куће, током којег ваш новац може и да изгуби на вредности због кретања инфлације.

 

Додатне савете о штедњи, о томе како доносити боље финансијске одлуке и уштедети можете потражити на бесплатној платформи за финансијску едукацију, на интернет адреси ЕрстеЗнали.рс, где вас очекују још многа корисна финансијска знања.

 

Извор:Кућа добрих вести/Недељник


Последњи пут измењено петак, 25 октобар 2019 12:09
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015