Logo
Одштампајте ову страницу

Осам разлога зашто треба штедети

Оцените овај чланак
(2 гласова)

stednja1333333Економски токови у свету свакодневно утичу и на наш џеп. Било каква већа светска криза се осети јако брзо у свим деловима наше планете, у шта смо могли да се уверимо у претходних десетак година, када је човечанство преживело једну од највећих финансијских криза у својој историји.

Међутим, чак и за овакве проблеме постоји решење, а то је штедња. Чак и да нису кризна времена, увек је добро имати уштеђевину, нарочито у страној валути.

 

Поред тога што вам обезбеђује сигурност, штедња вам доноси још неколико добрих ствари. Ово се неке од њих:

 

Мање стреса

 

Више новца на рачуну у данашње време значи мање бриге, а самим тим и мање стреса што, признаћете, није мало.

 

Већина људи плати рачуне, потроши још нешто новца и, ако нешто остане – уштеди. Финансијски стручњаци саветују да тај редослед треба мало променити: прво плаћање рачуна, затим дугорочно планирање и штедња, па тек онда трошење. То је рецепт за дугорочну финансијску сигурност.

 

Новац који „стоји“ – пропада

 

Ако вам новац стоји „у сламарици“, он губи вредност. Боље је да га орочите и посматрате како се та сума увећава.

 

Новац за „црне дане“

 

Није лако одвајати са стране, али увек треба размишљати и о томе да нас, нажалост, понекад може задесетити и нешто лоше. Тада увек треба имати припремљен новац.

 

На пример, ако останете без посла или ако се поквари ауто. У том случају ће вам хитно бити потребне паре, а тада је најбоље искористити предности флексибилне штедње, која омогућава да брзо подигнете новац који имате на штедњи. За овакве случајеве добро дође „Добро јутро штедња“ у Сбербанци, која нуди могућност да средства која сте ставили на штедњу користите сваког дана од 8 до 20 часова, а преко ноћи можете да штедите и добијете камату на свој новац идућег јутра.

 

Покретање бизниса

 

Да ли бисте желели да коначно будете сам свој газда? Људи се не одлучују баш често да оснују сопствену фирму, иако можда имају супер идеју која би им донела лепу зараду. Разлог? Па немају довољно новца, фалим им баш тих 1000 или 2000 евра за покретање бизниса. Међутим, штедња у еврима вам може помоћи у остваривању ове намере.

 

Куповина некретнине

 

Штедети новац за куповину некретнине је увек добар рецепт. Ако у свом власништву имате неки локал који можете да издајете, добићете новац који можете да уложите у нешто друго. Ако можда желите да купите свој стан, штедња може да вам донесе новац за учешће.

 

Размишљајте о пензији

 

Можда сте још увек млади и у „напону снаге“, али никад није рано размишљати о пензији. Међутим, овде треба обратити пажњу на чињеницу да се старносна граница за одлазак у пензију стално помера и питање је колика ће пензија, кад је дочекате заиста износити. Неки додатни евро у тим данима неће бити на одмет. Уколико се одлучите да штедите паре за пензију, класична орочена штедња у Сбербанци би била одличан избор.

 

Уложите у себе и своје вештине

 

Стара мудрост каже да ко не напредује – тај назадује. Увек је добра ствар улагати у себе и своје знање, нарочито када је реч о пословном плану. Без обзира на позицију или зараду, увек може да вам затреба нека преквалификација, а можда се одлучите и да похађате неки курс или програм у иностранству, за који би у том случају морали да издвојите одређену суму евра које сте претходно уштедели.

 

Економисти саветују да је боље штедети него инвестирати

 

У земљама у којима предузетништво још није јако развијено, као што је случај и са Србијом, можда није најпаметније улагати свој новац у нешто што је ризично. Иста је ситуација и са берзом, никад се не зна када може доћи до неког наглог пада вредности акција. Зато велики број економских стручњака саветује штедњу пре улагања.

 

Због свега овога треба озбиљно размотрити штедњу и обезбедити своје евре на тај начин.

 

Извор: Каматица


Последњи пут измењено субота, 30 новембар 2019 17:57
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015