Logo
Одштампајте ову страницу

Како до приватне пензије и додатних средстава за дане у старости?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

blicbiznisУ седам добровољних пензијских фондова у Србији штеди 199.294 грађана Србије, који у фондовима чувају више од 43 милијарде динара.

 

На питање шта на крају добијају, најчешћи просечан пример говори да сви који су 25 година уплаћивали по 2.000 динара месечно, могу да рачунају да ће после пензионисања сваког месеца током 20 година примати пензију од 18.186 динара.

 

Све више младих генерација размишља хоће ли моћи да опстане са сумом која им у будућности буде стизала од ПИО фонда. Зато се све више њих одлучује за приватне пензије, односно чланство у неком од добровољних пензијских фондова, како би део својих прихода издвајали као штедњу за старост.

 

Сваки грађанин има избор да ли жели да се учлани и колико да уплаћује у добровољни пензијски фонд, а улагањем у добровољни пензијски фонд можете остварити додатну пензију. Редовна пензија ни на који начин није везана за ова улагања.

 

Број корисника који су чланови два или више фонда на крају трећег тромесечја 2019. износио је 21 одсто укупног броја, а већину корисника и даље чине мушкарци, са 57 одсто. Просечна старост корисника износила је око 47 година. Највише је корисника од 40 до 60 година, око 62 одсто. Укупне уплате средстава у добровољне пензијске фондове бележе тренд раста у последње четири године. Просечна уплата је око 4.000 динара месечно.

 

Од чега зависи висина приватне пензије

 

Мале уплате у дугом временском периоду могу да обезбеде пристојне приходе за пензију, а сањима је потребно почети што раније. Исти износ уплаћених средстава уз исту стопу приноса обезбеђује знатно виши износ пензије уколико је новац уплаћен раније и инвестиран током дужег временског периода, пошто приватна пензија не зависи од дужине радног стажа, већ од редовности и дужине периода у коме вршите уплате и начина на који се та средства инвестирају.

 

Фондови имају мање и веће приносе на годишњем нивоу и зависе од хартија и извора у које улажу новац било да су то обвезнице, акције или камата у банци. Тако рецимо у случају да је годишњи принос од девет одсто, колико износи у неким фондовима, сви који су 25 година уплаћивали по 2.000 динара месечно могу да рачунају да ће после пензионисања сваког месеца у наредних 20 година примати пензију од 18.186 динара.

 

Наравно, уколико је просечна стопа приноса на годишњем нивоу нижа, па рецимо буде пет одсто, за уплате од 2.000 динара месечно током 25 година, исплата би на месечном нивоу током 20 година износила 7.483 динара.

 

Ко може да уплаћује

 

Доња старосна граница не постоји и свако ко има мање од 70 година може да буде члан фонда, без обзира да ли је запослен или не, односно да ли је домаћи или страни држављанин. Све је чешћа пракса да родитељи почну са штедњом за своју децу одмах по њиховом рођењу. Сума која се уплаћује је на добровољном ниову, као и темпо уплате.

У фонд може да уплаћује и други појединац или фирма за рачун физичког лица, а то може да ради и синдикат за своје чланове, као и послодавци за своје запослене.

 

Повлачење средстава

 

Најраније године да се званично постане пензионер у Србији су 58, па је то од 2011. године и доња старосна граница за повлачење средстава које сте уплаћивали у приватни фонд. Корисници средства морају да почну да повлаче најкасније са навршених 70 година живота.

 

Како постати члан добровољног пензијског фонда

 

Они који желе већу пензију у виду додатка из приватних фондова потребно је да најпре пронађу један од сигурних и регистрованих фондова. Поред његовог финансијског стања и стопе приноса, један од фактора при избору фонда треба да буде и висина накнада која се плаћа за услуге друштва за управљање, али је значајна информација да уколико нисте задовољни пословањем фонда који сте одабрали можете га променити.

 

Након прикупљања информација о правима и обавезама, следи потписивање уговора о чланству и плаћање накнада - приликом уплате пензијских доприноса (највише 3 одсто вредности уплате) и за управљање добровољним пензијским фондом (до 2 одсто вредности имовине фонда на годишњем нивоу).

 

Извор: Блиц бизнис


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015