Logo
Одштампајте ову страницу

"Сјај" на Новосадском сајму

Оцените овај чланак
(4 гласова)

sjaj-uvodnaНОВИ САД - На Новосадском сајму у току је 17. Међународна изложба златарства и часовничарства "Сјај" на којој ће посетиоци до 11. новембра моћи да виде изложене вредне експонате 50 излагача из наше земље и још пет држава.

Отварајући јуче ову сајамску манифестацију власник златаре W.O.G. у Ваљеву, Томислав Петровић, напоменуо је да чињеница да учествује толики број излагача из више земаља, говори да и у овој економској ситуацији област златарства и часовничарства има будућност и да има све више оних који кризу доживаљвају као изазов и прилику за нова решења.

 

Криза као изазов и прилика за нова решења

 

“Посебно се радујемо могућности да сајамске дане искористимо за размену искустава са колегама из Турске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Немачке”, рекао је Петровић.

Извршни директор Новосадског сајма Бојан Гајић истакао је да је Изложба "Сјај" постала значајно место у региону за размену искустава и подстицања међународне сарадње професионалаца у златарству и часовничарству.

Врата једног од најелитнијих сајмова у региону за посетиоце ће бити отворена до 11. новембра, па је то изузетна прилика за пословне сусрете професионалаца, трговаца, предузетника, фирми, занатлија, стварање нових контаката и размену искустава у овој области.

 

Од сваровски кристала до дијаманата

 

Међу изложеним експонатима највише је накита - златног и сребрног, модног, венчаног прстења, наменски дизајнираног сребрног накита, накита са кристалима "сwаровски", италијанског модног накита, накита за децу, бижутерије, колекције у сребру, бронзи и челику. Изложени су и дијаманти, драго камење, синтетичко камење за златарство, машински брушени циркони, златници, сребрњаци, минерали и стене.

Ту су још и сатови, машине за гравирање, опрема и алати за златарство, опрема за златарске радње, опрема за чување и излагање накита, дијамантски алати за сечење, печати за накит, опрема за бушење ушију, носа и пупка, амбалажа, индустријски вишенаменски једнокомпонентни лепкови за поправке, супстанце за испуну и хемијско варење спојева, ЦНЦ машине...

 

Активно Удружење златара Новог Сада

 

Посебно активни на сајамској приредби биће чланови Удружења златара Нови Сад, који ће осим на заједничком излагачком простору, где ће представити вештине свог заната, окупити и 16 партнерских компанија које се баве производњом накита од племенитих метала и опреме за његову израду.

 

Стручни скупови о јувелирству, гемологији и оптици

 

Током сајма одржаће се и стручни скупови и презентације на којима се промовишу нове активности и пројекти учесника, али и рад стручних школа. Учесници ће тако разменити искуства у уже стручним областима као што су јувелирство, гемологија, оптика.

Излагачи ће своје предмете представити у Хали "Мастер", док су у Конгресном центру Новосадског сајма организована бесплатна предавања, која имају за циљ стицање нових знања и повезивање научних сегмената с практичном променом.

Изложба је отворена до недеље, 11. новембра, од 10 до 18 часова, а улаз је бесплатан уз регистрацију.

 

Наруквица од 20.000 евра, очекују се купци

 

Најскупљи експонат на сајму “Сјај” је наруквица од 18-каратног белог злата, коју је представила Златарска радња “Крижек” из Загреба. Њена цена је 20.000 евра, а реч је о уникатном, ручном рађеном примерку. Украшена је са 9,4 карата дијаманата, а према речима Жељка Крижека, из Златарске радње "Крижек" сличан примерак може да се нађе само на Менхетну у Њуорку,  јер у региону такве примерке накита нико не прави.

“Очекујемо да ће бити заинтересованих купаца, а на Изложби "Сјај" представили смо и венчано прстење од белог и жутог злата”, напоменуо је Крижек.
Златарска радња "Крижек" једна је од најпознатијих у Хрватској, постоји готово 75 година, а производе извози у Холандију, Немачку, Аустрију и Босну и Херцеговину.У комбинацији с том наруквицом продаје се и прстен вредан 2.500 евра. Ова златара позната је у региону по производњи венчаног прстења по најновијој технологији.

 

Од колекционарства до аустралијских опала

 

Пет стручних предавања је организовано током ове сајамске приредве, од којих ће два бити одржана у петак, 9. новембра. О"Колекционарству накита и драгог камења", од 16 часова у Сали 3 Конгресног центра Новосадског сајма, говориће Сава Тодоров из Друштва колекционара и љубитеља старина "Српска Атина".

Сат касније познати новосадски јувелир - гемолог, Србољуб Јанковић, публику ће упознати са аустралијским опалима. Теме његовог излагања биће врсте опала, идентификација, процена, ношење и чување опала.

Организатор свих предавања је новосадско Друштво љубитеља минерала, стена и фосила Гео-Пан, а преостала три ће бити одржана у суботу, 10. новембра.

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015