Кућа Добрих Вести

Login

Петнаест најбрже растућих занимања у овој години

Оцените овај чланак
(2 гласова)

stepenicepenjemmmmmmДруштвена мрежа за пословну заједницу ЛинкедИн објавила је попис 15 најбрже растућих занимања у овој години, а иако је процена рађена на темељу података корисника из САД-а, уз неке мање осцилације у поретку, она вреди и за глобално тржиште рада.

 

На листи доминирају технолошке професије, инжењерство, анализа података и послови из СТЕМ подручја. Као што је познато, појам СТЕМ одомаћио се и код нас, а саткан је од почетних слова четири подручја – сциенце, тецхнологy, енгинееринг и матхематицс, односно наука, технологија, инжењерство и математика, преноси “Новац.хр”.

 

Само је неколико занимања која су ушла на драгоцени попис, а да нису из области технологије, а листа се темељи на расту потребе за тим занимањима у претходних пет година.

 

Једино занимање са средњом школом које улази у топ 15 је здравствени техничар. Налази се на деветом месту, а посебно су тражени у САД-у. Реч је о људима који обилазе и помажу особама с поремећајима из спектра аутизма, или пацијентима који имају неке друге менталне здравствене сметње које захтевају асистенцију, надгледање и помоћ.

 

Најтраженије занимање у свету према анализи ЛинкедИна је стручњак за вештачку интелигенцију (годишња стопа раста чак 74 одсто), други је инжењер за роботику, а на трећем је научник за податке.

 

Ово занимање – у оригиналу Data Scientist, неупућенима звучи као “млаћење празне сламе”, али реч је о занимању које у свету тражи готово свака компанија и установа, преноси Слободна Далмација.

 

Анализе које они раде подижу добит подузећа, истражују понашање купаца у оквиру властитих услуга, проширује то истраживање на ширу популацију, раде статистичке анализе, презентују пронађене законитости и предлоге за унапређења услуга итд.

 

Више од 80 одсто најтраженијих занимања у Топ 15 су из ИТ струке. На високом четвртом месту ЛинкедИн листе је и Фулл Стацк развојни инжењер. Реч је о програмерима који одржавају софтвер и раде његову надоградњу, а пети је опет посао из ИТ сектора – инжењер за поузданост интернет странице.

 

Следи стручњак за успех клијената, представник за развој продаје, инжењер података, стручњак за интернет сигурност, бекенд програмер, директор за приходе, клауд инжењер, ЈаваСцрипт програмер…

 

Извор: Bankar.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија