Logo
Одштампајте ову страницу

Како је организован рад у време забране кретања?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

Захтев се подноси на обрасцу који је прописало Министарство унутрашњих послова (МУП), електронским путем, а компаније могу преузети табелу на сајту Министарства привреде и Привредне коморе Србије (ПКС).

 

Министарство указује и да јавна предузећа и привредна друштва која обављају делатност од општег интереса, а чији је оснивач Република Србија, захтев подносе преко Министарства привреде на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , док они чији је оснивач локална самоуправа захтев подносе преко Министарства за државну управу и локалну самоуправу на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Министарство привреде ће упућивати захтеве МУП-у који ће давати сагласност, а послодавац је дужан да сваком запосленом који се налази на списку изда радни налог за сваки појединачни излазак, у периоду од 20 до пет часова.

 

Упозорава да су сви законски заступници и предузетници лично, материјално и кривично одговорни за тачност достављених спискова.

 

Напомињу и да ће припадници МУП-а, у складу са својим законским овлашћењима, проверавати и легитимисати запослене са списка. Они за које се утврди да нису стварно запослени у привредном субјекту и да нису на радном задатку, односно да не поседују одговарајући радни налог, биће санкционисани.

 

Заступници и предузетници се обавезују да запосленима који су од надлежног органа добили сагласност за кретање издају радни налог или други одговарајући документ из кога ће се утврдити датум рада и природа посла, како би се избегле, односно унапред отклониле, могуће нејасноће и неспоразуми.

 

Влада Србије је у циљу сузбијања ширења вируса COVID -19 донела одлуку о забрани кретања свих грађана од 20 часова до пет сати ујутру.

 

Од сутра коридорске линије ГСП-а за здравствене раднике и грађане са радним налогом

 

Град Београд прилагођава начин живота и функционисање мерама које доноси Републички штаб Владе републике Србије на препоруку председника Србије, истакао је председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

 

Он је посебно нагласио да је јуче током дана одржано више састанака са директорима клиничко-болничких центара и домова здравља с обзиром да је најважније да се обезбеди да здравствени радници на време могу да стигну на свој посао.

 

Договорено је да велики клиничко-болнички центри и домови здравља пређу на радно време од 12 часова како бисмо могли да ухватимо ритам превоза за те запослене. Од сутра грађани који имају радну обавезу и радни налог да могу да се крећу и у ванредном стању могу да користе посебне линије градског превоза, а информација о томе вечерас ћe бити истакнута на сајту Града Београда и ГСП-а. То нису обичне линије градског превоза већ коридорске линије помоћу којих повезујемо одређене делове града са оним највиталнијим установама које морају да функционишу у време ванредног стања“, најавио је Никодијевић.

 

Он је истакао да ће ове коридорске линије моћи да користе искључиво људи који имају радну обавезу и папир на основу којег могу да се крећу и у време забране кретања.

 

Имамо попис и адресе свих људи који раде у болницама како бисмо могли да организујемо превоз. Они који живе у Сопоту, Младеновцу, Гроцкој, Обреновцу и другим приградским линијама имаће посебне Ластине линије, а за градске општине биће организоване коридорске линије. Наравно здравствени радници се превозе бесплатно, лекари и сестре са лиценцом коју добијају од министарства, немедицинско особље уз радни налог који ће важити и за друге грађане који имају радну обавезу“, прецизирао је Никодијевић.

 

Он је посебно нагласио да је потребно да послодавац издаје радни налог посебно за сваки дан.

 

Велики системи који имају доста запослених имају могућност да директно са ГСП-ом уговарају превоз својих радника. За здравствене раднике као и грађане који имају радни налог организоване су коридорске линије ГСП-а које ће почети да раде од сутра. У та возила могу да уђу само уз радни налог, а то ће обезбеђивати контролори и комунални милицајци“, истакао је председник градског парламента.

 

Никодијевић је нагласио да ће успешно функционисати и здравствени и комунални систем уколико се сви буду придржавали датих упутстава.

 

Град Београд прати све мере Владе Србије и надамо се да ће оне дати резултате. Комуницирамо са нашим домовима здравља и болничким центрима, имамо пунктове за тријажу и тачно се зна где се грађани са симптомима упућују. Тиме се спречава да неко ко је неодговоран зарази лекаре и пацијенте у болници“, закључио је Никодијевић.

 

Извор: Министарство привреде/Град Београд

 

 


Последњи пут измењено недеља, 22 март 2020 14:39
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015