Logo
Одштампајте ову страницу

Домаћа иновативна предузећа стварају решења за сузбијање Ковида 19

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ideasinulaertrtrtФонд за иновациону делатност одобрио је 53 милиона динара за финансирање 12 иновативних пројеката предузећа чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване корона вирусом.

 

У кратком периоду биће развијено и доступно за коришћење 12 решења, попут првог српског респиратора, нове врсте заштитне маске са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу, кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса, мобилни пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију, преносиви озонизатори за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја...

 

По ступању на снагу ванредног стања у Републици Србији, у понедељак 16. марта 2020. године, а на иницијативу кабинета Председнице Владе Републике Србије, Фонд за иновациону делатност је у рекордном року припремио и у уторак 17. марта објавио јавни позив. Због неопходности брзог одговора на новонастале изазове, позив је био отворен до 24. марта 2020. године.

 

И поред кратког временског периода, пристигло је близу 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа, али и значај финансијске подршке као још једне у низу мера Владе Републике Србије за сузбијање ефеката изазваних пандемијом. Имајући у виду ургентност реаговања, независна Експертска комисија Фонда је дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најрелевантнији, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. Развој лекова и вакцина нису били предмет овог јавног позива.

 

Јавни позив је био намењен малим и средњим предузећима, са већ развијеним прототиповима, производима, услугама и технологијама који могу бити скалирани у кратком временском периоду и постати доступни за примену у сузбијању последица насталих пандемијом. Износ подршке по појединачном пројекту је до 6 милиона динара.

 

Фонд за иновациону делатност се захваљује свима који су се у рекордно кратком року одазвали овом јавном позиву и са нама поделили и ставили на располагање идеје, решења и ресурсе за сузбијање ефеката пандемије и тиме показали спремност да брзо реагују у критичним ситуацијама. Честитамо добитницима финансирања и желимо пуно успеха у реализацији понуђених решења.

 

Преглед подржаних пројеката:

 

 

Voxellab

 

Назив пројекта: Rapid Supply Chain

 

Опис: Предузеће Voxellab нуди решење у виду система за брзо 3D штампање хитно потребних делова за машине и медицинске уређаје.

 

 

 

CCS Solutions

 

Назив пројекта: LifeMask

 

Опис: Предузеће CCS Solutions развијаће нову врсту заштитне маске са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу.

 

 

 

Metaling

 

Назив пројекта: UV-C dezinfekcija

 

Опис: Предузеће Metaling нуди палету производа за дезинфекцију просторија и предмета коришћењем ултраљубичастог зрачења.

 

 

 

SIGMA KULA

 

Назив пројекта: Производња дезинфекционог средства на бази натријум хипохлорита

 

Опис: Предузеће SIGMA KULA радиће на удвостручавању производње натријум хипохлорита као једног од најважнијих дезинфицијенаса.

 

 

 

SmartResearch

 

Назив пројекта: Аутоматски уређај за респирацију позитивним притиском

 

Опис: Предузеће SmartResearch развијаће први српски респиратор.

 

 

 

365ADS

 

Назив пројекта: Aditus gate

 

Опис: Предузеће 365ADS нуди решење у виду кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса.

 

 

 

Corten Art

 

Назив пројекта: Дезинфекциони тунел и дезинфекциона кабина

 

Опис: Предузеће Corten Art равијаће систем аеросолне дезинфекције за употребу у индустрији и хазардним срединама.

 

 

 

SKV Garant

 

Назив пројекта: OZON-CARE

 

Опис: Предузеће SKV Garant радиће на развоју преносивих озонизатора за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја.

 

 

 

Advertout

 

Назив пројекта: Airtech med

 

Опис: Предузеће Advertout ће се бавити производњом вишекратних заштитних одела која се могу у потпуности дезинфиковати.

 

 

 

Hola Systems

 

Назив пројекта: Израда контролног пулта за превенцију ширења вируса и заразних болести

 

Опис: Предузеће Hola Systems нуди решење у виду мобилног пулта за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију.

 

 

 

Heliant

 

Назив пројекта: HERMES COVID: Платформа за брзу размену порука у условима COVID 19 пандемије

 

Опис: Предузеће Heliant нуди решење у виду платформе за брзу размену порука кроз медицинске системе у кризним ситуацијама.

 

 

 

Agrounik

 

Назив пројекта: SURFIX - нови дезифицијенс са антивиралним деловањем

 

Опис: Предузеће Agrounik бавиће се развојем биолошког дезинфицијенса са антивиралним и антибактеријским дејством.

 

 

Извор: Фонд за иновациону делатност


Последњи пут измењено субота, 28 март 2020 12:59
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015