Logo
Одштампајте ову страницу

Рад од куће – највеће предности и мане

Оцените овај чланак
(1 Глас)

prvvvvasksjkdjfkdjfkd34343434И пре одлуке Влада Србије да се школе и универзитете затворе због епидемија корона вируса, бројни послодавци и запослени одлучили су да преузму ствар у своје руке тако што ће радити од куће. Готово све велике америчке технолошке компаније попут Амазона, Твитера, Фејсбука и Гугла донеле су одлуку да радници не долазе на посао, већ да раде у свом дому.

 

Сличну одлуку донеле су и велике медијске организације као што је New York Times.

 

Иако је рад од куће свакодневица за све већи број фрееланце запослених и дигиталних номада, понајвише за људе ИТ сектора, графичког дизајна, архитектуре и маркетинга, епидемија ЦОВИД-19 ће за неке бити први сусрет са радом од куће. Једна од последица корона вируса биће и овај глобални експеримент, а видећемо колико добро функционише рад од кући и који сектори економије могу да имају корист од оваквог приступа.

 

Зашто све више запослених воли да ради од куће?

 

Рад од куће је могућност само за неке – уколико радите као конобар, то једноставно није изводљво. За све који могу и који желе да раде од куће, предности су више него евидентне. Ако не морате да радите у канцеларији не морате ни да проводите време у превозу, што је нарочито у великим градовима огромна предност. Време проведено у јавном превозу према бројним истраживањима повезано је са менталним и физичким здрављем – што више времена проводите у аутобусу или трамвају, веће су шансе да ћете осећати анксиозност, депресију, али и бројне физичке сметње. Јавни превоз је посебно проблематичан уколико дође до епидемије вируса, као што је тренутно случај – велики број људи на малом простору је велики ризик за преношење вируса. Уколико у обзир узмемо то да не знамо колико темељно и често се чисте возила јавног превоза по градовима у Србији, јасно је да је примамљивије остати кући.

 

Рад од куће је добра опција и за све оне којима треба флексибилније радно време, а уколико радите из свог стана, не постоји шанса да ће вас колеге ометати на било који начин. Такође, ако радите од куће, не морате да бринете о томе како изгледате, као ни о својој исхрани, с обзиром на то да су вам лако доступни кухиња и фрижидер. Бројни послодавци такође могу имати корисити уколико запослени раде од куће – од смањења трошкова за закуп радног простора, преко повећане продуктивности радника. Студија коју је 2014. године спровео Николас Блум, професор са Станфорда, показала је да су током експеримента са радом од куће у једној кинеској компанији радници били задовољнији, продуктивност је порасла за 22%, а запослени су узимали мање дана за боловање и одмор.

 

Шта радницима недостаје када раде од куће?

 

С обзиром на то да је Интернет револуција са собом донела и могућност рада од куће за бројне запослене, послодавци су били јако заинтересовани за последице оваквог начина пословања, што објашњава велики број студија о овом феномену. Бројне студије су показале да упркос бројним очигледним предностима за раднике, рад од куће негативно утиче на поједине аспекте радног процеса.

 

Иако је повећана продуктивност, оно што се губи радом од куће је креативност и тимска кохезија. Уколико људи раде у истој просторији, велика је шанса да ће причати о задацима и проблемима на којима раде и на тај начин потенцијално доћи до заједничких и креативних решења. Стив Џобс, преминули власник компаније Епл, снажно се противио раду од куће, управо због потребе да радници буду посвећени компанији и заједнички раде на проблемима. ИБМ, чувена технолошка компанија, међу првима је омогућила запосленима да раде од куће, а 2009. године чак 40% запослених у овој компанији користило је ту могућност. ИБМ је 2017. године објавио да жели да се запослени врате у канцеларије како би повећали креативност и побољшали комуникацију.

 

Још једна негативна страна рада од куће јесте усамљеност, а она може бити проблематична јер утиче и на пад мотивације. Не постоји шанса за спонтаним разговором са колегама, а запослени су ограничени на физички контакт са људима из њиховог окружења. Такође, теже је за менаџере и надређене да надгледају и оцењују продуктивност својих радника, а уколико се комуникација ограничи само на мејлове и поруке, јављају се типични проблеми у електронској комуникацији – неспоразуми и погрешно тумачење тона комуникације.

 

Такође, запосленима је теже да направе баланс између радног и слободног времена, управо због чињенице да се све одвија у истом простору, а често је и сама продуктност доведена у питање – ако вас укућани стално прекидају и немате адекватно радно место у свом дому, канцеларија је дефинитивно бољи избор.

 

Шта је неопходно да би рад од куће био успешан?

 

КОВИД 19 ће показати шта се добија, а шта губи радом од куће, што може да има широке импликације за будућност организације пословања појединих компанија. Пошто је извесно да ће бројни запослени наредних недеља морати да раде од куће, важно је имати на уму шта може олакшати овај прелаз.

 

Првенствено је важно одредити шта ће тачно бити “радно место” у вашем дому, што не мора нужно бити посебна просторија (готово неизводљиво у мањим становима), али је важно због менталног фокуса. Важно је установити рутину и тачне радне сате, како би се избегло спајање приватног и радног времена. То што радимо од куће не значи да смо константно доступни, али је лако ово заборавити ако вам је лични простор уједно и радни. Такође, потребно је правити паузе и кретати се, обезбедити стабилан ЊиФи, као и јасно нагласити укућанима када тачно радите и да то није време када треба од вас да очекују помоћ. Како би се избегла усамљеност, али и лоша комуникација, важно је установити редовне брифинге и онлајн састанке, а добра опција су бројне апликације попут Zoom и Go To Meeting.

 

Рад од куће очигледно није опција за велики број послодаваца и запослених, али је део личне одговорности смањити шансе за преношење вируса кроз смањен контакт са људима. За ово не морамо чекати званичну одлуку Владе Србије – послодавци имају прилику да увођењем рада од куће успоре преношење корона вируса, а то би омогућило здравственим системима да се боље носе са све већим бројем заражених.

 

Извор: Tалас/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 10 април 2020 20:15
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015