Logo
Одштампајте ову страницу

Ово су правила којима можете сачувати бизнис

Оцените овај чланак
(2 гласова)

poslovnisatanak123434343434У ситуацији када последице корона вируса практично гуше привреднике, менаџери и власници треба да знају једно - најпотребније јесте сачувати "хладну главу". Прецизније, свака компанија би требало да направи план и припреми се на могуће "турбуленције" и сценарије који се могу догодити, а како би сачувала своје пословање.

 

Треба се свему прилагодити, порука је још чувеног биолога Чарлса Дарвина. Наиме, Дарвин је тврдио да опстају они који се најбоље прилагоде, не они који су најинтелигентнији или најјачи, а то се може пренети и на компаније, истиче "Секвоја" у поруци директорима и оснивачима фирми.

 

Стабилност фирме се огледа у начину на који њихови лидери реагују у оваквим ситуацијама, а паника никоме не доноси добро. Тако треба имати у виду да лажни оптимизам није добар, већ да треба направити план - покажите свом тиму лидерство које је потребно у овом стресном времену, наводе у поруци.

 

Како истичу, јасно је да је корона вирус "црни лабуд 2020.". Они наводе одређене ризике с којима се компаније суочавају, пре свега пад пословне активности, прекиди у ланцу снабдевања, отказивање путовања и састанака.

 

Јасно је, како истичу, да ће требати доста времена да се последице на економију санирају, међутим, неопходно је да се менаџери побрину за своје пословање и остану прибрани. Менаџери би требало да се запитају о раду у овим областима - току новца, прикупљању средстава, прогнозама продаје, продуктивности и рачунима.

 

Ток новца

 

Менаџери би требало да поставе одређена питања сада да би избегли потенцијално болне будуће последице. Треба да сагледају где би могли да смање трошкове, а да при том не повреде посао. Затим, могу ли издржати неколико лоших квартала ако економија томе, као и да ли имају спремне планове за кризне случајеве.

 

Прикупљање средстава

 

Прикупљање средстава, популарно "фандрејсинг", знатно би могло да се ублажи. Оно што менаџери треба у овом пољу да се запитају јесте могу ли претворити изазовну ситуацију у прилику за трајни успех. Многе од најзначајнијих компанија биле су коване и обликоване у тешким временима. Ограничења фокусирају ум и пружају плодно тло за креативност.

 

Прогнозе продаје

 

Чак и ако не видите никакву директну или непосредну изложеност за своју компанију, претпоставите да ће клијенти ревидирати своје навике у трошењу. Понуде које су се чиниле извесним можда се неће десити. Кључ је да не будете изненађени.

 

Продуктивност

 

С обзиром на све горе наведене стресне тачке у вези са вашим финансијама, можда је ово време да критички процените да ли можете учинити више са мање и повећати продуктивност.

 

Капитална потрошња

 

Док не стекнете курс за финансијску независност, испитајте да ли су ваши планови капиталне потрошње разумни у несигурнијем окружењу. Можда нема разлога за промену планова и по свему што знате, промене околности могу чак пружити могућности за убрзање. Али то су одлуке које би требало да буду намерне.

 

Како тврде различити теоретичари, "није ово прва криза", а наша земља видела их је више. Јасно је да није лако остати прибран у тренуцима када много тога креће на лошу страну. Многе компаније и менаџери су већ сада под утицајем последица ширења заразе, а сви су свакако под стресом. Међутим, поред мера предострожности у вези са заштитом здравља, требало би да обрате пажњу и на "осигуравање здравља пословања".

 

Извор: Блиц Бизнис/Кућа добрих вести


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015