Logo
Одштампајте ову страницу

Продужење мораторијума биће могуће за неке клијенте - oд чега зависи одлука?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

resdfdfdfdfdfdfdМораторијум на отплату кредита завршава се до 30. јуна, односно 1. јула, а иако званичног продузетка паузе у отплати кредита нема, из Удружења банака Србије (УБС) подсетили су грађане и привреду да се о свему информишу и договоре са својом банком, у складу са могућностима које су њима лично на располагању.

 

Како наводе за наш портал, одлука банке зависи од њихове кредитне способности и осталих фактора који се процењују за сваког појединачног клијента. Напомињу да ће ипак, за одређени број клијената бити могуће продужење мораторијума, продужење рокова отплате и друге олакшице које ће бити прилагођене конкретном клијенту.

 

С обзиром да је економска ситуација у земљи на путу опоравка, ми не очекујемо да ће бити генералног продужења мораторијума, али то не значи да да ће привреда и грађани остати без подршке банака. Банкама је у интересу да клијенти очувају своје пословање и да се у коначном повећа наплативост њихових потраживања као предуслов да и банке испуне своје обавезе према депонентима - грађанима и предузећима“, наводе у УБС.

 

У том смислу банке, како наводе, разматрају различите сценарије развоја ситуације за своје клијенте и у зависности од својих пословних политика за одређени број најугроженијих клијената припремају сет мера додатних олакшица.

 

„За одређени број клијената биће могуће продужење мораторијума, продужење рокова отплате и друге олакшице које ће бити прилагођене конкретном клијенту. Дакле, све ће зависити од договора банке и клијента и ми свакако препоручујемо грађанима и предузећима да се обрате својој банци и информишу се о опцијама које су им на располагању“, кажу у Удружењу.

 

Подсећају да су банке добро капитализоване и ликвидне и као такве представљају један од највиталнијих сегмената економије који је показао велику отпорност у условима кризе.

 

„Једна од најзначајнијих мера која је примењена након избијања кризе је увођење обавезног мораторијума на плаћање обавеза по кредитима, која је великом броју грађана помогла да лакше преброди кризну ситуацију. Подсетићемо да је ова мера била широко прихваћена од стране привреде и грађана, а да су банке за ове потребе обезбедиле око 2 милијарде ЕУР“, закључују у УБС.

 

Извор: Е капија


Последњи пут измењено петак, 26 јун 2020 22:52
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015