Logo
Одштампајте ову страницу

Доделом АФА награда завршена Трећа недеља иновација

Оцените овај чланак
(3 гласова)

jannaslovnaДоделом награда за иновације синоћ је у Амбасади Шведске у Београду, земље која је једна од најиновативнијих у свету, свечано затворена Трећа Недеља иновација коју је од 21. до 25. септембра 2020. организовала AFA – AFA all for all.

 

У уводној речи амбасадор Шведске, Н.Е. амбасадор Јан Лундин говорио је о значају иновација и важности инклузивности у развоју који је заснован на иновацијама и развоју иновација за опште добро. Амбасадор је посебно указао да пут ка будућности, у којој најновије технологије попут вештачке интелигенције, робота, виртуелне реалности, биотехнологије, блоцкцхаина, нанотехнологија, дигиталне производње и глобалне гигабит мреже, мењају највеће секторе попут образовања, здравства, индустрије забаве, транспорта, малопродаје, банкарства.

                                                 ambasadorizaklina

Амбасадор Лундин је примену вештачке интелигенције и иновација објаснио на примеру играња шаха јер је и сам пасионирани шахиста: „Ја ћу вам испричати мало о Шведској у том контексту, али бих почео на личном плану, са мојим сусретом са вештачком интелигенцијом. Наиме играм шах годинама. Данас око 600 милиона људи играја шах редовно. Случајно је норвежанин данас првак света и ради активно да би шах постао не само шах, него и e-game. Ја се бавим шаховском теоријом већ 45 година. Мислили смо да већ доста - или скоро све - знамо о шаховској теорији, с обзиром да се пуно људи бави професионално шаховском теоријом стотинама годинама и да су шаховски компјутери - који лако побеђују људске светске прваке од 1997 - крај развоја шаховске теорије. Али онда је пре две године дошао AlphaZero. AlphaZero је алгоритам који пре свега уме сам да учи и да реши проблеме, што је једна од дефиниција вештачке интелигенције.

                                   jan                

За разлику од тадашних шаховских програма и компјутера, који су били створени помоћу најбољих шахиста на свету, AlphaZero није био створен исклучиво за шах, него за учење и решавање проблема. У утакмици против дотада најбољег шаховског програма на свету - један програм развијен годинама искључиво за шах звани Stockfisx – је Alpha Zero инструисан да научи шах. За неколико сати је Alpha Zero играо милионе партија сам против себе и тако научио шах. Тада је почела утакмица са Stockfish и Alpha Zero је лако победио. Када пратим како Alpha Zero игра, јасно ми је да је тај алгоритам нашао нешто што се може назвати новом димензијом у шаху. Ради се о изузетно дубоком разумевању такозваних динамичних фактора у шаху, где AlphaZero можеда нађе фантастичне идеје и потезе. Последњих 20 година сваки шах играч на нивоу користи компјутер за припреме и тренинг. Дакле вештачка интелигенција и иновације у овом случају Alpha Zero ће само обогатити шах а неће га убити,“ закључио је амбасадор Лундин.

                                                 

                                                       HajdiCenaniZaklinaNikolic

 

„Главни циљ Недеље иновација, која је ове године одржана на тему ,,Састанак са будућношћу” је да се повежемо, нарочито наши научници, иноватори и стручњаци у разним областима који живе у иностранству, а о којима мало знамо, и да све то што они раде у свету допринесе развоју Србије, нагласила је Жаклина Николић Кушић која је основала AFA all for all која је и програмска уредница Недеље иновација затварајући синоћ ову значајну међународну манифестацију. „Недеља иновација је због ковида одржана под отежаним условима,“ указала је она и захвалила се свим учесницима на фантастичним презентацијама, знању и иновацијама које су представили учесницима конференције, као и партнерима ,,без којих све ово не би било могуће одржати”, као и целокупном AFA тиму.

                                           publikaafa

Госпођа Николић Кушић се посебно захвалила амбасадору Шведске, Њ.Е. Јану Лундину, на гостопримству и подршци амбасаде Шведске која је и прошле године била партнер AFA Недеље иновација, коју је амбасадор Лундин тада свечано и отворио, док је ове године Недељу иновација отворила премијерка Србије Ана Брнабић, а домаћин отварања је био Њ. Е. фински амбасадор у Србији Кимо Лахдевирта.

 

Недеља иновација је свечано затворена доделом награда за иновације које славе изузетност, о чијим је добитницима одлучио стручни жири у саставу Александар Чабрило, HTech; Адам Ковач, TriLateral и Ања Ивана Милић, Arhipro.

 

                         publika

 

Награда за најиновативну компанију - Orgnostic

 

Награда за најиновативнију компанију у овој години (The most innovative company of the year) припала је је компанији Orgnostic.

 

Награда под називом: Sustainabiliy Champion додељена је лидерки циркуларне и плаве економије, не само код нас него и у свету Иванки Миленковић и Компанији ЕкоФунги.

 

Најиновативније решење године је PatchAI - стартап компанија основана са циљем производње и дистрибуције првог домаћег иновативног пробиотика за превенцију и третман цревних инфекција домаћих животиња.

 

Најиновативни производ осмислио је Invent Lab који прави естетске покриваче за људе који имају протезе на ногама.

                                                nagradjeni

 

Најиновативнији дизајн развио је тим PirateArt Лабораторија интерактивних уметности, која је центар за уметничко истраживање нових медија и технологија.

 

The most innovatie initiative је награда коју је добио Interactive Art Lab креирана Веб платформа специјализована за едукативну намену.

 

Empowering youth of the future је награда коју су освојили ,,Штребери”.

 

Недеља иновација слави најбоље иноваторе и проналазаче који промовишу узоре међу појединцима, компанијама, организацијама и стартапима, поштујући етику, родну равноправност, одрживост, заштиту животне средине и друштвени напредак. Зато сваке године сам Innowation Week tim и АФА додељују и награде за изузетне појединце, компаније и иницијативе.

                                                 nagradjeni13

 

Прва група награда припала је младим девојкама, које су сјајне у науци и уметности:

 

Science promotion among youth награду добила је Ана Кнежевић која је већ на првој години факултета постала асистент на мастер класу где је полазницима дочаравала свет науке.

 

Награда Youth of the year припала је Тијани Јакшић чланици Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“ у Панчеву, двострукој шампионки Републичког такмичења из математике и врсној студенткињи Математичког факултета Универзитета у Београду.

 

Тамара Роговић, понела је епитет Young artist of the year, пошто је са само 6 година постала део светске групе генијалне деце – CHILD PRODIGY, док је за Тинејџера године проглашен Борис Милошевић , изврстан ученик ОШ „Иван Милутиновић“ у Великом Селу.

 

Компанији из Ниша Неомедица додељено је признаје The most needed innovation of the year која је прва у региону и овом делу Европе, почела је серијску производњу тестова, које базира на "елиса" методи, као "златном стандарду за детекцију вируса", коју је успела да унапреди.

 

За најиновативнији тим године проглашена је Група студената са Универзитета у Новом Саду, окупљених у тиму Педомејшн (Pedomation) која је освојила прво место на Међународном такмичењу у Кини у иновацијама у области образовања.

 

Награда у категорији Bringing science to life припала је тиму Beovia који су основали студенти Машинског факултет, а бави се прорачуном, пројектовањем и производњом летелица којима учествује на разним европским такмичењима.

 

Награда за промоцију одрживости додељена је тиму Екопод за подкаст који подиже свест о природи, екологији и заштити животне средине, док је награда за групу женских научница године припала тиму FeJuice, који је освојио другу награду на престижном такмичењу за најбољу бизнис идеју у области хране у организацији Европског института за иновације и технологију.

 

Уручене су и награде за иновације у различитим секторима привреде:

 

Тако је Ipification добио признање The innovation in ICT јер одговара на потребе миленијалаца и развија one click login sloution без додатног проверавања приватности и сигурности.

 

Адико Банка је добила признање -   The innovation in banking.

 

Фирми Mon Stubline је припала награда - Innovation in energy sector, јер су развили размењиваче топлоте намењене оргнском отпаду.

 

Награда Innovation in agribisiness припала је компанији Coming Computers, који су развили Robortshepard, односно покретну ограду која представља робота- пастира.

 

Центили компанији припало је признање - Upcoming FinTech - за допринос трансформацији на финансијском тржишту, док је Теленор Фондација добила награду за фондације које подржавају пројекте, идеје и решења која могу да помогну превазилажењу друштвених изазова у нашој земљи и подржавају развој будућих генерација.

 

Још једна награда за оснаживање људи припала је Есенси, односно, подкасту који организује Стетоскоп, за обраду тема које се тичу ретких болести.

 

Награда Women in Science припала је Јелени Божиловић, Women in AI је Хајди Ценан, а MVP Speaker на овогодишњој Недељи иновација је Никола Спасојевић.

 

Награда АFА звезда у успону додељена је чланици АFА тима Сари Зељковић а АFА звезда другу годину за редом Јелисавети Лазаревић Менаџерки за односе са корпоративним сектором у AFA all for all.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 септембар 2020 13:21
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015