Logo
Одштампајте ову страницу

Балкан инвестициона "мека"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

balkan-venture-logo2БЕОГРАД - Скуп међународних инвеститора заинтересованих за улагања на Балкану, нарочито у сектор малих и средњих предузећа - Балкан Венчер Форум (Balkan Venture Forum - BkVF), почео је данас у хотелу "Метропол Палас" у Београду.

То је прилика да се представници међународних инвестиционих фондова, заједно са стручњацима из области инвестиција и финансија, представницима влада у региону и међународних организација упознају са предузетничким потенцијалима у Србији и могућностима да пласирају свој капитал у даљи развој тржишта, посебно у области технолошких иновација, телекомуникација, науке и инфраструктуре.

На скупу су се, између осталих, представили фондови Intel Capital (Немачка/САД), Crimson Capital (САД), Libertas Capital (Велика Британија), Primus Venture Capital (Мађарска), VP Eastern Europe Rebate (Немачка), као и Technology Venture Capital Facility при Европској банци за обнову и развој (EBRD). Реч је о америчким, немачким, британским и мађарским инвестиционим фондовима.

Осим стандардног дела Форума, на којем су се представили светски инвеститори и стручњаци са једне стране, а предузећа и локални представници пословног и политичког света са друге, у бројним панелима и дискусијама, данас и сутра биће одржани и пратећи програм са едукативним садржајима и такозваним "1 на 1" састанцима са инвеститорима, као и такмичарски део Форума за пројекте и предузећа којима су потребне инвестиције. Конференцију, осим регистрованих такмичара и инвеститора, могу да прате сви заинтересовани посетиоци и шира јавност. Учешће на конференцији је бесплатно за по једног члана сваког старт ап-а (start up), појединца или компаније коју је инвеститорски жири одабрао за учешће у "pitching" такмичењу Балкан Венчер Форума.

Селектори, односно инвеститори и комисија, одабрали су око 40 најбољих и најиновативнијих предузећа, која ће имати прилику да инвеститорима током ова два дана представе своје пројекте. Најбољи међу њима имаће и прилику да своје пројекте и предузећа представе на финалном такмичењу на Јуроп Венчер Самиту (Europe Venture Summit).

Стратешки партнер Balkan Venture Foruma 2012. је немачка организација за техничку сарадњу GIZ, а међу другим партнерима су и Српска асоцијација менаџера, Kримсон капитал, као и бројни партнери из региона, међу којима је и хрватска Private Equiti, као и мреже пословних ађела из земаља региона.

Балкан Венчер Форум организован је по угледу на више од 25 сличних конференција које се одржавају у Европи од 1998, у организацији Europe Unlimited, организације за подстицање директних инвестиција.

Оснивач Јуроп Анлимитеда, белгијски стручњак за финансије и инвестиције Вилијем Стивенс је, поводом овог скупа у Београду, изјавио да је Балкан занимљив инвеститорима за почетни, предузетнички и власнички капитал, јер нуди више стопе економског раста од онога што је тренутно просек у Европи.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 24 новембар 2012 23:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015