Logo
Одштампајте ову страницу

АФА Самит: „Жене у доба аутоматизације и будућност рада"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

leadershipЧетврти АФА Самит женског лидерства се одржава у уторак 15. децембра 2020. године са почетком у 10:30 часова, у виртуелном окружењу. Приступ конференцији ће имати сви који се региструју OВДЕ или АФА друштвеним мрежама, а учешће на Самиту је бесплатно.

 

 

Тема овогодишњег Самита је „Жене у доба аутоматизације и будућност рада“ са посебним фокусом на вештине и знања које ће жене морати да усвоје до 2030. године и постану мобилне, технолошки и дигитално едуковане, како би остале конкурентна радна снага у дигиталној економији. Најновије истраживање МцКинсеy глобалног института упозорава да ће између 40 и 160 милиона жена на свету остати без посла уколико не изврши потребну транзицију и не стекне додатна, пре свега технолошка, знања и вештине. Управо ће експерткиња McKinsey института, Мекала Кришнан, на Самиту ексклузивно представити промене које ће се дешавати на тржишту рада у наредних 10 година.

 

На Самиту ће између осталих говорити и премијерка Републике Србије Ана Брнабић затим Министарка за телекомуникације, трговину и туризам Татјана Матић, као и амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри и амбасадорка Аустралије у Србији Рут Стјуарт. Ови говорници ће се трудити да укажу на значај базичне дигиталне писмености грађана и грађанки једне земље имајући у виду да у Србији више више од половине популације не располаже овим вештинама, које су неопходне за функционисање у ери дигитализације. Говориће и о томе зашто су изазови већи за жене и зашто је ургентно да се жене дигитално описмене.

 

Жаклина Николић-Кушић, програмска директорка АФА Самита женског лидерства поводом одржавања самита каже:

 

„Теме које покреће овогодишњи Самит се перцепирају као „далека будућност“, нарочито на нашим просторима, па је зато управо важно да се кроз овај Самит привуче пажња што шире јавности. Циљ је да се подигне свест о значају едукације, најпре у сфери дигиталне и технолошке писмености, пођеднако и међу мушкарцима и женама, али и о чињеници да ће жене нажалост бити те које ће бити више угрожене, из више разлога. Најпре, жене имају мање слободног времена за додатну едукацију јер се више баве кућом и породицом у слободно време, а жене су и мање традиционално заинтересоване за технологије. Такође, нарочито ће бити значајан утицај технологије на положај жена у секторима у којима су оне доминантно заступљене на нижим позицијама, као сто су банкарство, здравство, уметност и сл. Са друге стране, ово је и велика шанса за жене да унапреде свој положај на тржишту рада, ако се на време обуче и преквалификују за послове будућности“, рекла је поводом 4. Самита женског лидерства Жаклина Николић Кушић програмска директорка АФА Самита“.

 

Посебно ће бити занимљив панел “Шта будућност рада доноси женама” који ће модерирати Маја Пишчевиц́, виша научна сарадница у Атлантском савету Сједињених америчких држава. Панел ће окупити сјајне експерте који ће из различитих углова говорити о теми, а то су Дејан Цветковиц́, технолошки директор Мицрософт развојног центра у Србији, Џон Јовановић, генерални директор регионалне канцеларије при Америчкој међународној корпорацији за финансирање развоја (DFC), Тања Мишчевић, заменица генералног секретара Савета за регионалну сарадњу, Ингве Енгстром, шефа сарадње Делегације ЕУ у Србији и Жужана Харгитаи, регионална директорка за западни Балкан у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД).  

 

Публика ће имати прилику да током целог дана прати презентације и дискусије чак 50 говорника из иностранства и Србије, а Самит ће окупити и највеће стручњаке из међународних развојних и финансијских организација као што су Светска банка, ЕБРД, ЕИБ и ДФЦ, директоре мултинационалних компанија попут ИКЕА, NCR, Generali, Microsoft, Рио Тинто, КПМГ, Deloitte и Nutanix, као и власнике успешних светских и домаћих стартапа.

 

Самит ће и ове године окупити широку глобалну заједницу успешних жена које су пореклом из Србије , а које су своје каријере успешно градиле у највећим светским корпорацијама у иностранству. Неке су основале и своје бизнисе који су данас истакнути стартапи који послују на великим развијеним иностраним тржиштима. Неке од њих, које су своје стартапе основале у САД, јесу Маја Вујиновић, бивша директорка информација у General Electric, а сада власница стартапа OGroup, Маја Стрелар-Миготи, власница и директорка више стартапа, и Ивана Цвејић, суоснивачица стартапа Renhead.

 

Учешће робота Петре из Шведске је посебан куриозитет, имајући у виду да је то први робот у свету који може да дијагностикује три најчешће болести човечанства. Публика ће имати прилику да у виртуелном окружењу Самита види и чује овог робота, али и да инжењерима који су развили овог робота постави питања путем чет опције.

 

Учешће на Самиту је бесплатно и доступно свима који имају приступ интернету и који су дигитално писмени. Нажалост, чак 57% жена у Србији нема базичну дигиталну писменост, те неће бити у могућности да прати Самит. Управо зато је то аларм за цело наше друштво, јер те жене чине 27% укупне популације Србије и уколико убрзо не ухвате корак са новим технологијама, све више ће заостајати за онима који прате корак и све мање ће имати шансу да равноправно учествују у новој дигиталној цивилизацији, чији развој пандемија још више убрзава.

 

Такође, у оквиру овогодишњег Самита и иницијативе „Више девојака у науци и технологији“, по први пут ће бити организован и хакатон за студенткиње - GirlsHack2020, подржан од стране NCR корпорације. Из ове корпорације долази и „keynote“ говорница Самита – Марија Живановић Смит, потпредседница корпоративног маркетинга и комуникација и ЦЕАО НЦР корпорације. Она ће са публиком поделити своје искуство и предвиђања о будућности рада из перспективе водећег светског технолошког гиганта какав је NCR.

 

АФА је међусекторска, међугенерацијска и родно диверсификована заједница посвећена економском оснаживању жена и њиховом активнијем учешц́у у стварању будућности једнаких могућности, са посебним фокусом на технологију и иновације као кључне покретаче економског раста и друштвеног развоја. Најважнији пројекти АФА се тичу дигиталне писмености жена и промоције СТЕМ занимања међу девојчицама и девојкама, како би жене биле равноправно заступљене на пословима будућности и у стварању дигиталне цивилизације. АФА сарађује са компанијама, организацијама, инвеститорима, институцијама и владом, како би омогућила промену за коју се залаже, јер економија и друштво имају боље резултате када су сви актери друштва пођеднако заступљени у свим процесима.

 

Овај текст је омогућен издашном подршком америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). За садржај текста је одговорна АФА и текст не одражава нужно ставове УСАИД-а или владе Сједињених америчких држава “.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 10 децембар 2020 21:29
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015