Logo
Одштампајте ову страницу

Билатерална економска сарадња Србије и Египта је на добром путу ка унапређењу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

egipatisrbijadfdfdfdfdАмбасадор Египта у Београду, Амр Алгувејли, састао се са министарком трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјаном Матић, како би јој честитао ступање на нову функцију, као и са Стеваном Никчевићем, државним секретаром при Министарству, „Било ми је задовољство што сам имао прилику да честитам министарки на новој функцији, као и прилику да разговарам о јачању билатералне сарадње, као део текућих припрема за следец́у седницу Мешовитог комитета за економску, научну и техничку сарадњу две земље, која ће бити одржана у Каиру “, рекао је Алгувејли.

 

Амбасадор Алгувејли је рекао да су током два састанка две стране разговарале о начинима јачања билатералног трговинског система, као и могућност да српске компаније искористе Афричку континенталну зону слободне трговине ради приступа афричком тржишту, чија популација обухвата више од милијарду људи, кроз улагања у Египат и/или заједничку производњу. „Такође испитујемо могућност стварања листе приоритетних роба у свакој земљи“, нагласио је Алгувејли напомињући „могућност да Србија увози цитрусно воће, кромпир, парадајз, лук, маслине, грађевински материјал и керамику из Египта“.

 

„Разговарали смо и о сарадњи између Министарства за комуникације и информационе технологије (Центар за примењене иновације у Египту) и Истраживачког центра „Петница“ у Србији, са циљем да се изгради капацитет и развој вештина младих људи, као и сарадњу са истакнутим српским центрима у примени информационих технологија, укључујући и Институт Биосенсе у пољопривреди “, рекао је Алгувејли, додајуц́и да је одржан низ видеоконференција између предложених партнера у обе земље, што је омогуц́ило директну координацију за конкретније резултате.

 

Алгувејли је навео и да је на два састанка разговарано и о начинима јачања сарадње у области туризма који долази из Србије у Египат, који је заузео положај без преседана чак и током пандемије Kовид-19, као један од резултата учешћа Египта као земље партнер на Међународном београдском сајму туризма у фебруару 2020. године, као и то да су границе Египта биле отворене за српске туристе. „Очекује се да ц́е се повећати и број чартер летове до туристичких дестинација у Шарм Ел Шеику и Хургади“, закључио је Алгувејли.

 

Каиро и Београд као светионици мултилатерализма од Покрета несврстаних

 

Амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли, приредио је вечеру у част Немање Стевановића, номинованог кандидата за сталног представника Републике Србије при Уједињеним нацијама. „Каиро и Београд били су светионици мултилатерализма још од оснивања Покрета несврстаних“, рекао је Алгувејли, додавши да је „2021. година посебна година и за Египат и за Србију, јер ове године славимо шездесет година од првог самита Покрета несврстаних у Београду.“ Стевановић је додао да је „дубоко уверен да су пред нама најбољи дани за односе између Србије и Египта.“

 

Вечера је одржана у оквиру ГеНyВа скупова које је амбасадор Египта покренуо у Београду пре три године, окупљајући шефове дипломатских и мисија УН-а који су служили у било којој од три канцеларије Уједињених нација у Женеви, Њујорку или Бечу, заједно са заједницом стручњака за мултилатералне односе.

                                                      Ambasadadfdfdf

Амбасадор Амр Алгувејли пожелео је Стевановићу, кандидату за сталног представника Републике Србије при Уједињеним нацијама, успех на новом положају, позивајући на јачање сарадње при Уједињеним нацијама у оквиру пријатељских односа две државе. „Праведан мултилатерални систем, у чијем су срцу Уједињене нације, стални је приоритет за спољну политику Египта“, нагласио је он.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 фебруар 2021 17:53
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015