Logo
Одштампајте ову страницу

Студенти направили апликацију за дугорочно предвиђање загађености ваздуха

Оцените овај чланак
(2 гласова)

apliakcijaСтуденти ЕТФ-а, Павле Шошкић, Никола Максић, Марко Скакун и Ђорђе Марјановић, чланови тима Тарабићи, победници су првог хакатона који је одржан у организацији Студентске уније математичара “СУМА“, која делује при Математичком факултету у Београду.

 

Они су за само 24 сата, користећи тренутне вредности загађења и актуелне метео податке који долазе из локалних мерних станица, направили апликацију која предвиђа загађење ваздуха и до 10 дана и тиме освојили награду од 100.000 динара и плаћену праксу у компанији Ендава. На овогодишњем хакатону учествовало је 10 тимова са пет техничких факултета.

 

Тема хакатона у средиште ставља актуелан проблем загађености ваздуха, а студенти су имали задатак да својим решењима омогуће предвиђања вредности његовог квалитета на основу метеоролошких и појединих изведених параметара. Такмичари су презентовали нове, занимљиве и оригиналне софтвере који могу помоћи да се овај вишегодишњи проблем поправи.

 

„Задатак је био врло занимљив и изазован и дозволио нам је да решење представимо на свој начин и будемо креативни. Сви тимови који су учествовали су се одлично показали. Двадесет четири часа непрекидног програмирања никако није лако и поносан сам на свој тим који је успео да одржи фокус све време. Почаствовани смо тиме да смо позвани да учествујемо на СУМА хакатону, који је био одлично организован, а посебно задовољство нам је што смо успели да победимо упркос јакој конкуренцији“, изјавио је Павле Шошкић, капитен победничког тима.

 

Друго место и награда од 60.000 динара припала је тиму „Црвено пиво“ који чине студенти Електротехничког факултета у Београду и Природно-математичког факултета у Новом Саду, док су трећепласирани „Фламунгоси“ студенти Математичког факултета у Београду освојили награду од 40.000 динара.

 

„Поносан сам на успешно организовано такмичење и иновативна решења такмичара. Посебно ми је драго јер је тема такмичења била усмерена ка решавању проблема загађења ваздуха у Србији и надам се да ће идеје такмичара наћи примену у пракси. Захвалио бих се колегама на уложеном труду у организацији догађаја и позивам све љубитеље математике и програмирања да прате наш рад и да се пријаве следеће године“, изјавио је Стефан Дурлевић, председник Студентске уније математичара „СУМА“.

 

Самосталност у припреми података за израду решења, техничка припремељеност тимова, модел и комплетност пројекта који показује реалну примену и сврсисходност модела били су главни критеријуми за оцењивање. О најбољим решењима одлуку су донели чланови стручног жирија у саставу: доцент Нина Радојичић Матић и асистент Никола Ајзенхамер, представници Математичког факултета, Катедра за рачунарство и информатике, Далибор Лазаревић, Lead Data Consultant и Владимир Дошен, Data Consultant испред компаније Ендава, главног партнера пројекта, те Михаило Влајковић, члан организационог тима СУМА и студент 4. године Математичког факултета, смер Информатика.

                                                       tehnoloskipark

 

„Током презентације решења од стране тимова, имали смо прилике да присуствујемо правој експлозији идеја и закључака и заиста су сви учесници били сјајни. Не постоје драстичне разлике, бодовали су се детаљи и управо су те нијансе довеле Тарабиће до финалне оцене. Оно што је битно, сви су пружили такозвани „доказ концепта“ који је јако битан за клијента и, када бисмо ми били на клијентској страни, дефинитивно бисмо узели њихова решења. Драго нам је што ћемо и у наредном периоду, кроз програм плаћене праксе у Ендави, што је једна од награда, поново сарађивати са победничким тимом“, закључио је Владимир Дошен, Data Consultant, испред компаније Ендава.

 

На СУМА хакатон пријавило се више од 200 учесника распоређених у 61 тим, да би се након квалификационе фазе дошло до 10 најбољих. Циљ такмичења био је да повеже студенте широм Србије и омогући им да тестирају своје вештине и знања, те стекну велико искуство које истиче програмере у будућем усавршавању и напретку у каријери. Такмичење је реализовано захваљујући значајној подршци ИТ компанија које послују на домаћем тржишту – Ендаве, Microsofta, Ubisofta и Sedecoma, као и бројних натуралних партнера пројекта.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 16 април 2021 12:32
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015