Logo
Одштампајте ову страницу

Сутра почиње пријава за 60 евра помоћи свим пунолетним грађанима Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mojadrzavadfdfdfdfМинистар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да већ сутра почиње пријава пунолетних грађана за помоћ од 30+30 евра путем портала Управе за трезор, док ће телефонска пријава почети 5. маја и трајаће до 15. маја.

 

„Процес пријаве биће организован као и прошле године, када је помоћ државе од 100 евра добило око 6,2 милиона грађана Србије. Позивам грађане да и ове године искористе ову помоћ и пријаве се“, рекао је Мали.

 

За ову врсту помоћи, како је рекао, не треба да се пријављују пензионери, корисници социјалне помоћи, нити лица која су на издржавању затворске казне.

 

Он је објаснио и да уплата помоћи најстаријима креће одмах након првомајских празника.

 

„Дакле, 6. маја исплатићемо све пензионере у једном дану. Пензионера има више од 1,7 милиона и њима ће прво бити уплаћена помоћ. Корисници социјалне помоћи и они који су на издржавању затворских казни, добиће помоћ 7. маја, а три дана касније, 10. маја биће уплаћено и других 50 одсто минималне зараде, што је део трећег пакета помоћи“, рекао је он.

 

Он је нагласио да ће исплата помоћи за остале грађане почети 12. маја и да очекује да ће тај процес бити завршен у року од осам дана, до 20. маја.

 

Напоменуо је и да у трећој и четвртој недељи маја грађани на Косову и Метохији могу очекивати помоћ државе.

 

„Помоћ од 100 евра ће добити грађани на Косову и Метохији, укључујући и децу, а 200 евра ће бити уплаћено за оне који тамо живе, а незапослени су“, рекао је он.

 

Министар финансија је објаснио да ће сви незапослени у Србији, који су регистровани у Националној служби за запошљавање добити помоћ од 60 евра, која ће им бити исплаћена у јуну.

 

Истакао је да ће сутра, 27. априла почети исплата помоћи за градске хотеле, којих се укупно пријавило 294, и да ове недеље почиње уплата 600 евра по аутобусу, за све аутопревознике који су се пријавили.

 

„Укупан трећи пакет помоћи вредан је 257 милијарди динара. У априлу смо већ исплатили 50 одсто минималне зараде, коју је добило преко милион и 130 хиљада радника у Србији запослених у микро, малим, средњим, великим предузећима и код предузетника“, објаснио је он.

 

Подсетио је да је прошле године први пакет помоћи организован у априлу, одмах по избијању пандемије, као и у септембру, те да је уз трећи пакет помоћи, држава за помоћ привреди и грађанима укупно издвојила 8 милијарди евра.

 

Кораци до уплате 60 евра?

 

Ова мера слична је претходној мери када је држава давала по 100 евра. Дакле, сви пунолетни држављани Републике Србије, који имају важећу личну карту и пребивалиште у Републици Србији моћи ће да се пријаве путем контакт – центра за исплату овог пута, двократне, новчане помоћи у износу од укупно 60 евра.

 

Свим грађанима Србије који се у мају буду пријавили на телефон, држава ће уплатити 30 евра у мају и 30 евра у новембру, а пензионерима још 50 евра, најавио је синоћ председник Србије Александар Вучић говорећи о новом пакету мера подршке српској привреди и грађанима који ће бити "тежак" 2,5 милијарди евра.

 

Приликом подношења пријаве пунолетни држављани Републике Србије достављају следеће податке: јединствени матични број грађанина (ЈМБГ), регистарски број важеће личне карте, назив банке код које је отворен или ће бити отворен рачун на који се уплаћује једнократна новчана помоћ.

 

У контакт – центру ће грађани имати прилику да чују аутоматски наснимљен глас, коме ће моћи да оставе своје податке. Матични број и број личне карте ће грађани уносити користећи бројеве телефонске тастатуре, а име банке ће изговарати или бирати притиском на тастер.

 

Примаоци пензија и корисници новчане социјалне помоћи су аутоматски пријављени за исплату једнократне помоћи, односно нема потребе да се пријављују.

 

 

Све што је било потребно да грађани ураде након уласка на сајт је да кликну на поље "Подношење пријаве" и тамо унесу своје податке - ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

 

Грађани који нису имали отворен рачун у некој банци требало је да, у падајућем менију, кликну на банку преко које желе да им буде исплаћен новац и тиме су се аутоматски пријављивали за ову помоћ. На тај начин им је отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова. Након подизања новца, наменски рачуни су угашени.

 

Приликом пријаве било је потребно и означити поље којим се потврђује сагласност за обраду личних података, а након пријаве сви су могли и да провере статус своје пријаве.

 

Број телефона контакт – центра био је 0800 101 100. Министарство финансија ће накнадно обавестити јавност да ли ће број остати исти.

 

Једнократну помоћ добијају сви пунолетни грађани, у динарској противредности по средњем курсу Народне банке Србије. То је уједно и одговор на питање да ли ће на цифру утицати евентуална промена курса.

 

Извор: Министарство финансија/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 април 2021 00:11
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015