Кућа Добрих Вести

Login

БОРБА ЗА ЗА ОПСТАНАК СТАРИХ ВЕШТИНА: Расписан конкурс за субвенционисање заната

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zantidfdfdfdКонкурс за доделу бесповратних средстава за субвенционисање развоја и ревитализације послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности у 2021. години, расписан је данас и трајаће 15 дана.

 

Тим поводом, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, известио је јавност о појединостима овог конкурса, који је од изузетне важности за очување историје, традиције и културолошких особености у Војводини, а кроз занатство, наведено је на сајту Покрајинске владе.

 

Конкурс је намењен предузетницима, микро и малим правним лицима, а средства су намењена за набавку опреме или репроматеријала.

 

Покрајински секретаријат на овај начин додељује пет милиона динара бесповратно ради унапређења и очувања процеса производње, на начин који не угрожава традиционалну технологију карактеристичну за уметнички, односно стари занат или посао домаће радиности. Циљ опредељења средстава за ову намену јесте повећање конкурентности, а тиме и унапређење области предузетништва и привредне климе у Војводини.

 

Иванишевић истиче да традиционални занат означава вештину, нарочито ручног рада, професију која подразумева целокупан процес израде уникатних производа и пружања услуга, као и употребу природних материјала у процесу производње, уз коришћење претежно једноставних алата.

 

- Данас расписујемо конкурс који осликава оно што јесте Војводина - богатство различитости, богатство традитиције коју би требало чувати и којој је потребно помоћи. Субвенционисаћемо набавку опреме, али и репроматеријал, како бисмо подржали што већи број предузетница и предузетника који се баве старим и традиционалним занатима. Кроз овај конкурс ћемо тежити ка томе да помогнемо очување старих заната, нарочито у сеоским срединама. Посебно ће се вредновати и жене предузетнице и они који долазе из локалних самоуправа које су недовољно развијене, што, наравно не искључује учешће свих који се баве занатством у Војводини - рекао је Иванишевић.

 

Приликом конкурисања за опрему, узимаће се у обзир професионална производна опрема у складу са делатношћу привредног субјекта, док се под набавком репроматеријала подразумевају сировине и полупрерађевина које би требало прерадити или дорадити до коначног производа.

 

Субвенционисани износ који се одобрава за опрему је у висини од најмање 100.000 до највише 250.000 динара, а за репроматеријал у опсегу од 80.000 до 200.000 динара. Средства се одобравају у висини до 100% од куповне вредности са ПДВ-ом.

 

Потребно је истаћи и да привредна друштва и предузетници који се пријављују на овај конкурс, би требало да буду уписани у регистар Агенције за привредне регистре и то најкасније до 31. децембра 2019. године, да имају активан статус и да су разврстана на микро или мала правна лица.

 

Конкурс за старе и уметничке занате погледајте ОВДЕ. Отворен је до 22. јула 2021. године.

 
Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 11 јул 2021 16:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија