Logo
Одштампајте ову страницу

Дванаест милиона динара за почетнике у бизнису

Оцените овај чланак
(3 гласова)

uvodnaБЕОГРАД - Уговори за двадесет почетника у пословању, који су се вратила у своја родна места, додељена су у Палати Србије. Свако од повратника-почетника појединачно је добио бесповратну помоћ од 200.000 до милион динара, у зависности од степена образовања, врсте делатности и оцене пословне идеје.

  

Повратак у неразвијена подручја

Повратници су успешно завршили обуку, урадили бизнис план и регистровали фирму у неразвијеној општини у коју се враћају. Укупан износ додељених средстава је 12 милиона динара. Међу младима који су добили помоћ највише је оних који ће се бавити пољопривредом и производњом хране, објављено је на порталу Националне агенције за регионални развој (НАРР).

Организатори догађаја били су кабинет министра без портфеља Сулејмана Угљанина, Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја и Национална агенција за регионални развој.

Национална агенција за регионални развој обезбеђује обуку за започињање самосталног бизниса и менторинг, а Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја додељује средстава у зависности од степенa формалног образовања, врсте делатности и оцене пословне идеје потенцијалних корисника.

„Циљ прогама, који је почео у априлу 2012. године, јесте да подстакне младе људе да покрену самосталан посао и на тај начин обезбеде егзистенцију за останак у родном месту у недовољно развијеним подручјима“, рекао је министар Угљанин приликом церемоније доделе уговора.

 

Подстицај за запошљавање младих

 

Подстицањем запошљавања у неразвијеним подручјима, како је додао Угљанин, могу да се спрече неповољна демографска кретања, смањи незапосленост и сиромаштво.

„У програм могу да се укључе предузетници од 18 до 40 година из 46 недовољно развијених локалних самоуправа, који су због школовања, економских или професионалних разлога напустили родно место и сада желе да започну посао“, рекао је Угљанин.

Он је подсетио да у недовољно развијеним подручјима живи око милион грађана Србије, који имају нижи национални доходак 60 одсто од републичког просека.

Додели уговора присуствовао је директор Националне агенције за регионални развој Ивица Ежденци, који је истакао да је намера Агенције да створи услове да се на недовољно развијеним подручјима запосле млади и "врате живот“ у тим срединама.

„Желимо да смањимо разлике за живот у Београду и у неразвијеним подручјима да би људи били срећни с оним што имају, било да живе на југу или западу Србије“, истакао је Ежденци.

 

Пример професорке латинског


Професорка латинског језика Мила Прљинчевић-Станковић, која је једна од добитника средстава, рекла је да се из Београда враћа у родну Бабушницу где ће се бавити производњом вина од рибизле.

Она је оценила да је програм подршке помоћи повратницима у родна места значајан,  јер велики број младих људи има идеју за започињање бизниса, али нема почетни капитал.

Програм подршке почетницима у бизнису, који су повратници у своја родна места, има за циљ да кроз пакет подршке за започињање бизниса подстакне младе људе да покрену самосталан посао у недовољно развијеним подручјима.

Пакет подршке састоји се од нефинансијске и финансијске помоћи - обуке за започињање самосталног бизниса, бесповратних финансијских средстава за започињање самосталног бизниса и менторинг.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 13 децембар 2012 19:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015