Logo
Одштампајте ову страницу

Удруживањем до европског тржишта

Оцените овај чланак
(6 гласова)

Grupna-slika-sa-skupa-u-Becu-uvodnaБЕЧ - Пословна међународна асоцијација пословних жена Business and Profesional Women (BPW) одржала је од 16. до 18. новембра у Бечу 7. Форум на коме су покренуте иницијативе за јачим пословним умрежавањем предузетница на подручју југоисточне Европе.

Према речима председнице међународне мреже BPW Подунавских земаља Алиде Перков скуп је дао одређене смернице, које су уважиле постојање објективних околности, пре свега економске кризе и у вези са тим отежане услове пласмана робе и услуга на европском тржишту.

 

Однос према породици

 

“На форуму су покренуте иницијативе за јачим пословним умрежавањем предузетница у југоисточној Европи. Глобална економска криза прави је изазов за јачање кластеризације, јачање изврсности и пословне компетенције.  Свако удруживање ради лакшег наступа на тржишту представља позитивне пример. Имамо их у Србији, Хрватској, Мађарској и другим земљама подунавске регије”, истакла је Перков у изјави за "Кућу добрих вести".

Говорећи о проблемима са којима се предузетнице суочавају у свом пословном окружењу, Перков је нагласила да су они идентични са њиховим мушким колегама, али су припаднице лепшег пола, додатно оптерећене и неразвијеном социјалном инфраструктуром, која на тај начин онемогућује женино управљање слободним временом и квалитетним односом према породици. На скупу у Бечу разматрани су услови финансирања бизниса.

Prijem-ucesnika-u-vecnici-Beca

“Постоје подстицаји за женско подузетништво. У земљама регије најчешће се та подршка огледа у нижим каматама на кредите, бесплатним саветовањима, маркетиншком потпором, итд. Сада је већ “сазрело”  време да се на следећем форуму направи компаративна анализа и сажму примери добре праксе у Подунављу”, нагласила је она.

Перков је, иначе, у свом предавању на скупу нагласила важност ангажмана и расправе о темељима стратегије развоја Подунавља из перспективе жена предузетница. У свом излагању осврнула се на међуинституцијску сарадњу и финансирање пројеката сарадње и развоја.

 

Сарадња Србије и Истре

 

На једном од панела било је речи о сарадњи на развоју пројеката који ће повезати Истру са Србијом, посебно на подручју сарадње у туризму. Скупу се обратила из Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја владе Србије Сенада Хамзагић, која је истакла важност одрживог развоја недовољно развијених подручја ради стварања стимулативног амбијента за привлачење домаћих и страних инвестиција. С председницом BPW Пула Алидом Перков разговарала је о обостраном интересу суседних земаља.

На бечком форуму учествовао је Клуб БПВ Ниш, а делегацију је предводила потпредседница Клуба проф. Славица Митић-Paollilo.

У саставу делегације су биле истакнуте жене-привредници из Лознице, Алексинца, Новог Пазара и Косовске Митровице. Посебан допринос институционалном представљању дала је Сенада Хамзагић..

У оквиру панела на тему “Развој кластера и подстицање конкурентности”,  приказан је снимак са 6. Форума БПВ у Београду и истакнут велики допринос ЛЕДИБ куће кластера из Ниша за развој кластера у Србији. Наведена је као пример добре праксе сарадње између БПВ, односно женског предузетништва и кластера, што потврђује успешан наступ на Форуму председнице текстилног кластера Нишавског округа Славице Миловановић.

Uspesne-zene

 

Очекивања Ниша

 

Уз свесрдну подршку представница већине подружница БПВ у Европи усвојен је предлог да све учеснице предстојећег 8. Форума дођу у Ниш у години када се слави велики јубилеј 17 векова од доношења Миланског едикта.

Важно је, како је оценила потпредседница Клуба БПВ Ниш Славица Митић-Паолило, да успешне и стручне жене из подунавља бораве у граду Константина Великог, који је донео акт којим је успостављен мир.

Како је истакла, добијено је и обећање шефа кабинета за међународну сарадњу града Беча проф. др Елизабете Витуш да ће се заложити да прослава јубилеја буде адекватно сагледана у оквиру подунавске стратегије за развој туризма.

На бечком Форуму потвђено је да ће  8. Форум бити одржан у Софији од 18. до 20. априла 2013. године.

Извор: Кућа добрих вести     


Последњи пут измењено понедељак, 03 децембар 2012 08:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015