Logo
Одштампајте ову страницу

ЕKОТИСАК: Измерите свој угљенични отисак

Оцените овај чланак
(1 Глас)

EkOtisakkkkkkkУкључите се у анкету посвећену истраживању навика грађана које доприносе повећању угљеничног отиска и убрзању климатских промена.

 

У оквиру пројекта ЕкОтисак у току је процес истраживања навика грађана које доприносе повећању угљеничног отиска и убрзању климатских промена. Како би се грађани мотивисали и укључили у теме које се тичу одрживог начина живота и очувања животне средине, развијена је кампања Климатска научно-уметничка акција за грађане Новог Сада. Она је посвећена активном укључивању уметника, научника, студената, организација цивилног друштва и појединаца, и успостављању нових културних образаца и климатско свесних облика понашања.

 

Прва у низу активности пројекта ЕкОтисак је анкета која испитује свакодневне навике грађана и процењује начине на које се оне рефлектују на угљенични отисак, као својеврсни траг који свако од нас оставља на планети. На који начин грађани користе апарате у домаћинству? Да ли су штедљиви када је реч о електричној енергији? Да ли размишљају о саставу одеће коју носе?... Ово су само нека од питања у оквиру упитника на која ће грађани моћи да одговоре. Замишљена као полазна основа за серију ангажованих радионица, анкета ће пружити могућност свим заинтересованим појединцима да кроз различите активности упознају експерте из ове области, али и да се лично ангажују у циљу смањења сопственог еколошког отиска.

 

Сви грађани позвани су да учествују и допринесу овом истраживању, кроз које ће се добити јасна и прецизна слика о нивоу знања и разумевања које као колектив поседујемо о количини емитованих гасова стаклене баште који доприносе глобалном загревању, а производе их, директно или индиректно, појединци, организације, разноврсни догађаји или производи.

 

Паралелно са прикупљањем података кроз анкету, активности ће се континуирано спроводити у периоду од годину дана, укључујући финалну изложбу и пратеће догађаје у оквиру манифестације арт+сциенце и програмског лука Дунавско море Европске престонице културе Нови Сад 2022.

 

У периоду од децембра 2021. до јула 2022. биће организована серија мултидисциплинарних едукативних радионица у циљу размене знања на тему индивидуалног угљеничног отиска сваког појединца у контексту глобалног изазова. Прва радионица ће се одржати 7. децембра у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, о чему ће јавност бити посебно обавештена.

 

Пројекат ЕкОтисак заједнички реализују Центар за промоцију науке, Филозофски факултет и Академија уметности Универзитета у Новом Саду, и невладина организација Зелени Сад. Пројекат је финансијски подржала Фондација Нови Сад 2022. - Европска престоница културе.

 

Више о пројекту погледајте OВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 24 новембар 2021 12:04
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015