A+ A A-

ТЕХНОЛОШКА НОВИНА: BASF започео изградњу фабрике која користи електричну енергију уместо гаса

Оцените овај чланак
(3 гласова)

basfsdkfdfdfdКомпаније BASF, SABIC и Linde започеле су изградњу прве на свету пилот фабрике пећи великог капацитета за крековање паром са електричним загревањем.

 

Коришћењем електричне енергије из обновљивих извора уместо природног гаса, нова технологија има потенцијал да смањи емисију C02 једног од енергетски најинтензивнијих производних процеса у хемијској индустрији за најмање 90% у поређењу са технологијама које се углавном користе данас.

 

Пилот фабрика ће бити саставни део већ постојећих постројења пећи за крековање паром у оквиру Вербунда компаније BASF у Лудвигсхафену у Немачкој. Тестираће два различита концепта загревања и прерађивати око 4 тоне хидроугљеника на сат користећи 6 мегавати обновљиве енергије. Почетак рада пилот фабрике планиран је за 2023. годину.

 

Компаније BASF и SABIC имају заједничка улагања у овај пројекат, а пилот фабриком руководиће BASF. Компанија Линде је партнер на пољу инжењеринга, набавки и изградње, а у будућности ће комерцијализовати развијене технологије.

 

У циљу подршке нових технологија за пећи, Министарство за привреду и заштиту климе Немачке пројекту је доделило 14,8 милиона евра из свог програма финансирања „Декарбонизација у индустрији“. Програм пружа подршку индустријама које интензивно користе енергију у Немачкој, а које се труде да постигну карбонску неутралност.

 

„Мисија компаније BASF је да постигне климатску неутралност, а електрификација огромних пећи за крековање паром које интензивно користе енергију велика је прекретница на нашем путу ка нето нули,“ рекао је Др Мартин Брудермилер, председник Извршног одбора компаније BASF. „Поносни смо што су компанији BASF додељена средства из фонда Министарства за привреду и заштиту климе Немачке, јер је то потврда да наш приступ има подршку од самих твораца ове идеје.“

 

Јусуф Ал-Бењан, Потпредседник и Извршни директор компаније SABIC изјавио је: „Наша визија је да унапредимо наше пословање и помогнемо у борби против ургентних глобалних промена тако што ћемо ефикасније користити угљеник. Овај пројекат има изузетан потенцијал за целокупну светску петрохемијску индустрију и нашу жељу да смањимо емисију угљеника насталог производним процесима. Надамо се да ће прекретница коју вам данас заједнички представљамо на самом почетку изградње, а која је плод сарадње три компаније, инспирисати многе нове сарадње које ће напослетку путем циркуларне економије довести свет до нулте количине емисије гасова са ефектом стаклене баште.“

 

„Овај пројекат показује како глобалне компаније могу успешно да сарађују и комбинују достигнућа из области технолошког развоја, инжењеринга, набавки и извођења грађевинских радова. Уколико радови на пилот фабрици буду завршени у року, биће то велика прекретница на путу ка одрживим решењима доступним петрохемијској индустрији. Поносни смо што смо део овог револуционарног пројекта,“ рекао је Јирген Новицки, Извршни потпредседник компаније Линде и Извршни директор Linde Inzenjeringa.

 

Пилот фабрика има за циљ да покаже да је могућа континуирана производња алкена користећи електричну енергију као извор топлоте. Фабрика је пројектована тако да се паралелно могу тестирати два концепта загревања: директно загревање спроводи електричну струју директно кроз производне цеви унутар реактора; индиректно загревање користи радиоактивну топлоту елемената за загревање постављених око цеви. Тестирањем ова два концепта омогућава се флексибилан приступ различитим купцима и просторним условима.

 

Пећи за крековање паром играју главну улогу у производњи основних хемикалија и захтевају употребу значајне количине енергије како би се хидроугљеници разбили на алкене и бензене. Ова реакција се најчешће одвија у пећима при температури од 850 степени целзијуса. Данас се ове температуре постижу сагоревањем фосилних горива. Овај пројекат има за циљ да смањи емисију CO2 напајањем процеса електричном енергијом.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 септембар 2022 21:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани