Кућа Добрих Вести

Login

НОВИНЕ: Шта садржи Нацрт новог закона о планирању и изградњи

Оцените овај чланак
(3 гласова)

gulggradilistiedfdfdfdfdfБрже до грађевинских дозвола, увођење главног државног урбанисте, строжа контрола и енергетска ефикасност, само су неки од предлога који се налазе у Нацрту новог закона о планирању и изградњи.

 

Нацрт измена закона предвиђа бесплатно прикључење објеката на постојећу инфраструктуру, а посебно на водовод, канализацију, гасовод и даљинско грејање. Циљ је да се сви корисници у општинама и градовима прикључе на инфраструктуру, чиме ће се значајно смањити број индивидуалних ложишта, уштедети енергија, а да корисник нема никакве финансијске издатке.

 

Нацрт измена закона предвиђа и укидање плаћања конверзије за грађевинско земљиште. Убудуће ће сви инвеститори брже долазити до грађевинских дозвола. Планира се унапређење електронског система за издавање грађевинских дозвола (ЦЕОП), увођењем нових функционалности и побољшањем постојећих, посебно кроз увођење е-простора, којим поступак за израду и измену планске документације постаје ефикаснији и бржи.

 

На Агенцију за просторно планирање и урбанизам, пренеће се део надлежности, а предвиђа се и увођење главног државног урбанисте, како би се увео ред у области просторног и урбанистичког планирања на територији Србије.

 

Локаним самоуправама се прописује обавеза доношења планских докумената на најмање 70 одсто грађевинског подручја чиме се омогућава законита изградња и превентивно делује на појаву бесправне градње.

 

Новина је да ће информације о локацији издавати јавни бележници јер се на њих преноси део овлашћења с државног органа, што би требало да учини ефикаснијим процес прибављања потребних аката о изградњи.

 

Међу новинама је и то да ће бити укинут лекс специјалис за линијске инфраструктурне објекте.

 

Приликом овере купопродајног уговора непокретности и закључења уговора о закупу обавезно се доставља и сертификат о енергетским својствима зграде (енергетски пасош), чиме се додатно унапређује енергетска ефикасност у зградарству. То је усаглашавање с Директивом о енергетским перформансама зграда ЕУ. Све нове зграде морају имати сертификат о енергетским својствима.

 

Додатно су проширена овлашћења грађевинског инспектора који подноси кривичну пријаву против одговорних лица и иницира поступак одузимања лиценце главног извођача радова за кога се утврди да гради без грађевинске дозволе и пријаве радова.

 

Инвеститори који по завршетку објекта прибаве сертификат зелене градње могли би да имају право на умањење обрачунатог доприноса за уређивање грађевинског земљишта у висини од 10 одсто у односу на укупно одређени износ допринос.

 

То је један од предлога у Нацрту закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи.

 

Умањење доприноса се може сматрати стимулативном мером за изградњу што већег броја објеката који испуњавају услове за добијање сертификата зелене градње, пише у образложењу нацрта, који је на јавној расправи.

 

За уређивање грађевинског земљишта плаћа се допринос јединици локалне самоуправе на чијој територији је планирана изградња објекта, пише у важећем закону. Допринос плаћа инвеститор.

 

У образложењу је наведено више разлога за доношење измена и допуна закона: унапређење одредби о енергетској ефикасности, увођење термина „зелене градње“ са издавањем сертификата, прецизирање одредби о изградњи соларних паркова.

Зелена градња се у нацрту дефинише као начин планирања, пројектовања, извођења радова, коришћења и одржавања објеката, којима се смањује емисија гасова са ефектом стаклене баште, користе еколошки сертификовани грађевински материјали и опрема, смањује продукција отпада, користе обновљиви извори енергије, што доводи до побољшања квалитета живота корисника, заштите животне средине и унапређује одрживост.

 

У нацрту се предлаже и да инвеститор има обавезу да достави полису осигурања од штете према трећим лицима која може настати извођењем радова, а у циљу заштите имовине и лица, сигурности и безбедности суседних објеката.

 

Инвеститор би ту полису достављао уз остале доказе приликом пријаве радова (према садашњем закону уз пријаву радова достављају се докази о регулисању обавеза у погледу доприноса за уређивање грађевинског земљишта, решења о кућном броју, докази о плаћеној административној такси).

 

Сертификат о енергетским својствима зграде

 

Све нове зграде морају имати сертификат о енергетским својствима зграде, односно о њиховим посебним деловима, предлаже се у нацрту.

 

Такође, власници посебних делова објекта јавне намене, уколико би се усвојиле допуне и измене предвиђене у нацрту, били би дужни да у року од три године прибаве сертификат о енергетским својстивма зграде.

 

Рок од пет година да прибаве сертификат о енергетским својствима зграде (односно њеног посебног дела) имали би власници постојећих пословних зграда.

 

Даље, предлаже се рок од десет година за власнике посојећих стамбених зграда да прибаве сертификат о енергетским својствима зграде, односно њеног посебног дела.

Како се види из документације која је стављена на јавну расправу, разматра се и увођење обавезе уклањања спољних јединице климатизације са уличних фасада.

Циљ је да спољне јединице уређаја за климатизацију буду инсталиране на начин да немају утицај на непосредно окружење.

 

Уколико се предложене измене закона усвоје, власници зграда јавне намене које се налазе у границама непокретних културних добара и њиховој заштићеној околини били би у обавези да у року од две године са уличних фасада уклоне све спољне јединице уређаја за климатизацију – односно да ови уређаји не буду видљиви.

 

Рок од пет година за исту обавезу имали би власници зграда (односно посебних делова објеката) у границама границама непокретних културних добара и њиховој заштићеној околини.

 

Нешто дужи рок да са уличних фасада уклоне спољне јединице климатизације (10 година) био би предвиђен за власнике зграда ван граница непокретних културних добара и њихове заштићене околине.

 

Начин уклањања био би регулисан општим актом локалних самуправа на чијој се територији налазе зграде.

 

Рокови би текли од дана ступања на снагу закона о изменама и допунама.

 

Јавна расправа о нацрту закона биће почела је од 30. јануара и трајаће до 20. фебурара, пише у јавном позиву.

 

Извор: РТС


Последњи пут измењено уторак, 07 фебруар 2023 12:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија