Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан потрошача

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zastitapotrosacaБЕОГРАД - Светски дан права потрошача – 15. март који је обележен данас многобројним акцијама и активностима, потрошачи у Србији дочекују са Законом о заштити потрошача чија примена у пракси није испунила очекивања.

Право на избор, што подразумева здраву конкуренцију на тржишту која са собом "носи" и ниже цене, право на заштиту здравља, безбедности и имовинских интереса нека су од основних права потрошача загарантована законима.
Актуелна дешавања, од којих је најновија прича са млеком и "афлатоксином" показују, међутим, да је право потрошача на конзумирање безбедне хране далеко од идеалног. Редовно можемо да чујемо у медијима да се потрошачи редовно жале и на мобилне оператере и њихове услуге, проблеме враћања робе трговинама беле технике, обуће, одеће...

Потрошачи се највише жале на спортску обућу и мобилну телефонију

Највећи број пријава, према подацима удружења потрошача, и даље се односи на обућу и то нарочито спортску, затим следе пријаве на телекомуникационе услуге и на мобилне телефоније и то најчешће оне које се купују, односно добијају на коришћење од оператера приликом закључења уговора о пакету услуга.
Све су учесталије и пријаве грађана за преваре путем интернета, где се дешава да наруче једну врсту робе а на кућну адресу стигне нешто што се и не може подвести под реч "роба". Подсетимо се недавног случаја да је младић из Београда преко сајта kupujemprodajem.com наручио нетбук за 12.100 динара а у пакету уместо рачунара добио дрвени пањ!

Допуњава се Закон о заштити потрошача

Због свих ових мањкавости регулаторног оквира, интензиван је рад на изменама и допунама Закона о заштити потрошача који треба да обезбеди делотворнију заштиту права купаца.
Планирано је да се измене тог закона усвоје најкасније до краја ове године. Закон предвиђа бројне новине, међу којима су и да овлашћења Тржишне инспекције буду додатно проширена, да се инспекцији повери могућност контролисања рокова испоруке производа купцу, да ли је трговац испоручио образац за једнострани раскид уговора који је закључен ван пословних просторија (на промоцијама), или коришћењем средстава комуникације на даљину (телефон, интернет, ТВ продаја), контролисање тога да ли је потрошачу предат производ одговарајуће тежине, односно запремине...
У удружењима потрошача више пута су упозоравали и да трговци и даље не поштују одредбу којом су обавезни да сваку оправку или замену реше у најкраћем могућем року, односно у року у којем потрошач неће трпети последице.

Пише се и Стратегија о заштити потрошача

Политика заштите потрошача је важан сегмент политике коју води модерна држава - Европа и околне земље спроводе снажну политику заштите потрошача, а ту намеру преузела је и Србија, која се активно бави унапређењем система заштите потрошача.
Надлежно Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација најавило је да у последњем кварталу ове године очекује да буде усвојена и Стратегија заштите потрошача за период од 2013. до 2018. године, која ће јасно поставити дугорочне циљеве, активности и мере, као и рокове и надлежне институције за њихово реализовање. Јавна расправа о тој стратегији траје од 28. фебруара до 20. марта ове године.
Ради унапређења постојећег система и сарадње надлежних институција у овој области, формиран је Национални савет за заштиту потрошача, као радно тело Владе, у чијем саставу су представници Удружења за заштиту потрошача, Привредне коморе Србије, ресорних министарстава и независни стручњаци у тој области.

Наша права у бројевима

Две године – имате право на оправку и замену робе, односно услуге иако немате гаранцију (рекламација)
14 дана - имате право да се предомислите уколико сте наручили робу преко Интернета, ТВ продаје, каталога, на презентацији, или од трговца који се појавио на вашим вратима
15 дана - рок у коме трговац мора да одговори на рекламацију
30 дана - рок у коме је трговац дужан да вам испоручи робу (уколико није другачије уговорено)

Сајам потрошачких права у Делта ситију

Поводом обележавања Светског дана потрошача, Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Републике Србије, у сарадњи са тимом Јачање заштите потрошача у Србији који финансира Европска Унија (ЕУ), организовали су данас Сајам потрошачких права.
У оквиру ове сајамске манифестације, која је одржана у тржном центру “Делта Сити” (DeltaCity), посетиоци су од 14 до 20 часова били у прилици да добију одговоре на конкретне потрошачке проблеме, као и информације и стручне савете у вези заштите својих права и интереса.
Овом приликом подељени су и промотивни материјали који на ближи начин објашњавају одредбе закона који уређују област заштите потрошача, као и контакте институција којима се потрошачи могу обратити за помоћ.
На сајму су учествовали и представници владиних и невладиних институција који су међу главним актерима у систему заштите права и интереса потрошача.


О Светском дану права потрошача

Светски дан права потрошача, установљен је одлуком УН, 15. марта 1983. Обележава се у знак сећања на 15. март 1962. када је председник САД Џон Кенеди Конгресу предложио Декларацију, у којој су дефинисана четири права потрошача - на безбедност, на избор, да буде информисан и да буде саслушан. Две године пошто је установљен Светски дан права потрошача, 9. априла 1985. Генерална Скупштина УН је усвојила још четири потрошачка права - на задовољавање основних потреба, на обештећење, на образовање и право на здраву животну средину.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 март 2013 00:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015