A+ A A-

Хемофарм добитник награде за одговорно пословање

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pksБЕОГРАД - Хемофарм из Вршца у категорији великих компанија и СЦС Плус из Књажевца у категорији малих и средњих привредних друштава први су медју добитницима Националне награде за друштвено одговорно пословање, коју је доделила Привредна комора Србије (ПКС) за 2012. годину. 

 

  

Награђене компаније

 

По оцени жирија, у категорији великих привредних друштава - компанија„Хемофарм“ освојила је прву награду за друштвено одговорно пословање као лидер на домаћем фармацеутском тржишту и највећи извозник лекова у 2012. години. Фирма пласира производе у 32 земље на три континента. Од 2006. године члан је немачке „Штада групе“. Са циљем унапредјења квалитета живота заједнице и идентификовањем проблема у друштву, основала је Фондацију која је до сад донирала око девет милиона евра за реализацију преко 1.300 активности у 30 градова широм Србије.

,,Телекому Србија“  припало је друго место. Ова успешна национална компанија својом делатношћу остварује значајан утицај на друштвено окружење, следећи стратешко опредељење да део тог пословног успеха врати заједници кроз планиране друштвено одговорне активности. У настојању да друштву понуди нове моделе сарадње са корпорацијама, покренули су онлајн конкурс „Уради нешто“ за градјанске иницијативе које доприносе побољшању живота у локалној заједници.

Трећа је компанија „Хенкел Србија“. Већ једанаест година успешно послује у нашој земљи и за то време инвестирала је 130 милиона евра у модернизацију производних процеса и уводјење најновијих технологија на пољу одрживог пословања.

Четврто место припало је „Ерсте Банци“ Нови Сад, која је препозната по активностима друштвено одговорног пословања. Фокус је на пословању са становништвом, малим и средњим предузећима и локалним самоуправама. Пројекат „Суперстеп“ намењен је незапосленим и образованим младим људима који желе да започну сопствени посао, а покренут у циљу подстицања младих у решавању проблема незапослености у Србији правећи своје прве кораке у одабраном послу.

Пето место освојила је компанија „Импол Севал“ ваљаоница алуминијума Севојно, која се бави производњом ваљаних производа од алуминијумских легура још од 1975. године. Пројекат модернизације старе Ливнице подржала је Европска банка за реконструкцију и развој са 2,27 милиона евра из кредитне линије за побољшање енергетске ефикасности у Србији. Главни допринос  је  смањење емисије угљен-диоксида у атмосфери, а самим тим и смањење ефекта стаклене баште.

 

Мали, а велики

 

Компанија која је према мишљењу жирија била најуспешнија од кандидованих у категорији малих и средњих привредних друштава је „СЦС Плус“. То је фирма чија је основна делатност производња делова за столице од буковог фурнира, монтажа готових столица на металним конструкцијама и производња намештаја за школе и вртиће.

Друго место припало је специјалној болници „Меркур“ из Врњачке Бање. Ова државна установа више од шест деценија брине о људском здрављу.Током професионалног развоја достигнути су високи европски стандарди у стручности, технологији, терапијским и превентивним програмима, а традиционално бањско лечење и ,,балнео терапија" обогаћени су модерним велнес и спа садржајима. Компанија „Божић и синови“ заузела је треће место. Они послују 26 година, а баве се услугама преузимања, транспорта и рециклаже електронског и електричног отпада и свих врста сијалица, израдом софтвера, консултантским услугама у области управљања отпадом. Ова компанија је једини ауторизовани Мајкрософтов рефабрикант у овом делу Европе.

На четвртом месту је „Институт за кардиоваскуларне болести Војводине“. Институт основан 1977. године као образовна, здравствена и научна организација, који је по много чему јединствен како у нашој земљи, тако и у свету, јер на једном месту обезбедјује све потребне дијагностичке процедуре, лечење ургентних кардиолошких стања и других кардиолошких обољења.

У категорији малих и средњих привредних друштава на петом месту је компанија „Висан“ из Београда, која постоји 23 године и представља део друштвеног система примарне здравствене заштите, који своје успешно пословање заснива на медјународним ИСО стандардима и опредељењу, да се права човека на живот и развој у здравој животној средини остварују високим квалитетом услуга и производа и развојем који је заснован на реалним програмима и уз подршку друштвене заједнице.

 

Награде одговорним

 

Престижну награду Привредна комора Србије додељује од 2007. године малим, средњим и великим привредним друштвима, која су посвећена идеји друштвено одговорног пословања.

Пројектни тим ПКС за друштвено одговорно пословање упитник и методологију за доделу награде развио је сагласно актуелној пракси у свету. Јединствена методологија на равномеран начин третира различите аспекте пословања. Упитником је обухваћено пет основних стубова друштвено одговорног пословања - запослени, животна средина, тржиште, имовина и заједница. Ова национална награда представља најсвеобухватније признање у области друштвено одговорног пословања које једно привредно друштво може добити у Србији.

 

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 април 2013 22:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани